МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Полохало: "Блок Ющенка буде одним з найблискучіших проектів Банківської"

07/20/2001 | Спостерігач
Блок Ющенка буде одним з найблискучіших проектів Банківської

УП, 20.07.2001, 13:41

Автор блоку Ющенка - Леонід Кучма, переконаний політолог Володимир Полохало. На його думку, "блок, який формується під Ющенка, під його імідж - це блок, який все ж таки матиме низьку електоральну базу і може розраховувати в основному на електорат Західної України".

Зробивши ставку на правих, "Ющенко всі ще не визначився остаточно, - його заява була дуже аморфною", заявив політолог в інтерв'ю ПартОрг.

"Це може говорити про дві речі, - Ющенко не бачить, що сьогодні є певні електоральні моделі і що існує певна структуризація суспільства (маючи на увазі відмінності між Заходом і Сходом, Півднем і Центром України). Він говорить про об'єднання всіх демократичних сил, причому в такому ключі, що до його блоку в принципі може увійти будь-яка партія".

Якщо він очолить цей блок, вважає політолог, це насамперед вигідне ПРП-НРУ-УНР-КУН, які, на його думку, "мають сумнівні перспективи пройти 4% бар'єр".

Полохало розцінює ініціативу з створення "Нашої України" як "крах націонал-демократичної опозиції, тому що ця коаліція, безумовно, створюється під патронатом президента України".

"По суті, це буде пропрезидентська коаліція, навіть якщо вони критикуватимуть Леоніда Кучму, їх критика - це буде лише політичний PR-хід. Ющенко виступає, як менеджер президентського проекту, який може бути перешкодою для Мороза, "Батьківщини" і комуністів. Таким чином, цей проект - не проект самого Ющенка, а, на мій погляд, проект Банківської. Головна мета - завоювати підтримку тієї частини електорату, яка могла б віддати свої голоси опонентам президента. Це буде один з найблискучіших проектів Леоніда Даниловича".

Таким чином, переконаний політолог, в Україні цілком може реалізуватися президентський проект за прикладом російського "Єдінства". Тільки в Україні йде мова про два-три "Єдінства" ("Наша Україна" та блок НДП-ТУ-ПР-АПУ- УП).

Відповіді

  • 2001.07.20 | Спостерігач

    Повний текст

    http://www.part.org.ua
    Блок Ющенко будет одним из самых блестящих проектов Банковой

    На мой взгляд, блок который формируется под Ющенко, под его имидж – это блок, который все-таки будет иметь низкую электоральную базу и может рассчитывать в основном на электорат Западной Украины. Ющенко сделав ставку на правых, (или за него сделали ставку), как мне кажется, все еще не определился окончательно, - его заявление было очень аморфным. Это может говорить о двух вещах, – Ющенко не видит, что сегодня есть определенные электоральные модели и что есть определенная структуризация общества (то есть имеются отличия между Западом и Востоком, Югом и Центром Украины). Он же говорит об объединении всех демократических сил, причем в таком ключе, что в его блок в принципе может войти любая партия.

    Думаю, дальнейшая логика предвыборного процесса покажет реальные границы влияния Ющенко. В конце концов, если он возглавит этот блок, то это в первую очередь выгодно ПРП-НРУ-УНР-КУН. Потому что эти партии имеют сомнительные перспективы пройти 4% барьер. У их руководства победил здравый смысл и рациональный расчет. Но заявление Ющенко показывает, что для него очень подвижны границы между теми или иными политическими игроками.

    Сегодня в принципе политические партии делятся на партии олигархические и неолигархические. Когда мы говорим об олигархических партиях, то имеем в виду могущественную финансовую, информационную инфраструктуру. Впрочем, в случае неолигархических партий, это отнюдь не означает, что они не имеют отношения к бизнесу или не используют власть и политику в интересах своего бизнеса. Но, эти партии все-таки еще являются маргиналами с точки зрения влияния на политические процессы. Ведь на политический процесс кроме коммунистов с их массовостью в течение года влияли только СДПУ(о) и Демсоюз, а также те , кто их поддерживал. Остальные практически не имели политических успехов, я имею в виду Рух и ПРП. Они не смогли защитить Ющенко, они утратили политическую инициативу и были вытеснены за границы политической жизни парламента…

    Таким образом, можно говорить об усилении могущественных партий и ослаблении тех, кого называли национал-демократами. Мы видим фиаско патриотических сил, которые 10 лет назад начинали с минимум 30-35% электоральных предпочтений. Сегодня они утратили свой авторитет и массовую социальную базу. Сегодня оба Руха не являются идеологическими париями, как это было раньше, когда Рух влиял на политические процессы (даже не смотря на то, что в 1991 году представители правых не имели мест в правительстве и системе исполнительной власти). Но деградация национал-демократических сил есть очевидной, и Ющенко тот, кто может в последний раз проведет их в парламент.

    Прошедшее десятилетие показало слабость лидеров национал-демократии, их неспособность быть самодостаточной политической силой, уступчивость, постоянные компромиссы с политическим режимом. Это не могло не повлиять на их положение.

    Я не скажу, что Виктор Ющенко приговорен быть на западе Украины. Но те, кто бы поддержал его в центре или на востоке, не поддержат, если он пойдет во главе именно вот этих сил. По существу, национал-демократы, будучи подвержены негативным тенденциям, втягивают в них и Виктора Ющенко. Они забирают у него политическую перспективу. Сегодня даже Де Голль не спас бы эти четыре партии, которые провозглашены стержнем блока Ющенко. Они еще политически не утонули, но вот-вот окажутся на дне и потянут за собою Ющенко. Фактически Виктор Андреевич своим политическим ресурсом их освятил и дал шанс оказаться в парламенте.

    Здесь нужно добавить, что это крах и национал-демократичсекой оппозиции, потому что эта коалиция, безусловно, создается под патронатом Президента Украины.

    По сути, это будет пропрезидентская коалиция, даже если они будут критиковать Леонида Кучму, их критика - это будет лишь политический PR-ход. Я бы сказал, в данном случае Ющенко выступает, как менеджер президентского проекта, который мог бы быть преградой для Мороза, «Батькивщины» и коммунистов. Таким образом, этот проект не проект самого Ющенко, а, на мой взгляд, проект Банковой. Главная цель - завоевать поддержку той части электората, которая могла бы отдать свои голоса оппонентам Президента. Это будет один из самых блестящих проектов Леонида Даниловича.

    Создание блока НДП-ТУ-ПР-АПУ это другая сторона. Я думаю, что именно эти партии будут действовать в центре и на западе Украины. Это объединение имеет значительные ресурсы, они являются вторым пропрезидентским политическим проектом. Я думаю, что возможен и третий, в конце концов есть и социал-демократы, есть еще и «Яблуко». Но они будут на 5-6 позиции. Компартия, Ющенко с коалицией остатков национал-демократов, блок НДП-ТУ-ПР-АПУ, вот это и будут три основные силы на выборах. Плюс блок ФНС и партия Мороза. Мы видим, что целиком может реализоваться президентский проект по примеру российского «Единства». В Украине идет речь о двух-трех «Единствах». Уже можно сказать, что этот общеполитический план набирает обороты, и вырисовываются основные коалиции, которые просуществуют до выборов. Но я не вижу ни одного блока, который просуществует после выборов. Нет ни одного блока сформированного на основе базовых ценностей.


    Интервью взял Юрий Романенко

    --------------------------------------------------------------------------------

    Все права защищены © 2001.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.07.20 | Наливайко

      Re: Повний текст

      Найбільш розчулює, що всі права на цю писанину застережено. А так контрпроп як контрпроп. Ще не таке почуємо.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.07.20 | Спостерігач

        "Не знаю ким саме

        , але Полохало заанґажований", так? :-)
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.07.20 | Наливайко

          Ви сказали (с) І.Христос

      • 2001.07.20 | Спостерігач

        Я вирішив Вам допомогти :-)

        Бо це Ви сказали - "А так контрпроп як контрпроп".
        Я вважаю, що Полохало - незалежний політолог. Має якісь инші думки з цього приводу? Взагалі окрім демагогічного "контрпоп як контрпоп" маєте щось сказати? Чи дієте a la Shooter: всі хто не вірять Ющенку - казли?
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.07.20 | SG

          СПОСТЕРІГАЧ КГБІСТ!

          Всі його послання якогось підривного характеру.
    • 2001.07.20 | Горицвіт

      Полохалу довіряти не можна

      Який же він політолог, якщо каже таке:

      > Потому что эти партии (ПРП-НРУ-УНР-КУН - (Г.)) имеют сомнительные перспективы пройти 4% барьер.

      Я не чув, що хтось ще сумнівається, що ці партії наберуть 4 %. Ідеться, як правило, про 10-15%.

      Видно, що Полохало просто бреше. Не треба звертати уваги на його прогнози.
  • 2001.07.20 | Наливайко

    Пане Спостерігачу, а часом Ви не Полохало?:)

    Інакше що Ви за нього так вболіваєте? Так, маю своє ІМХО щодо наших незалежних політологів і його зокрема. Свого ІМХА нікому не нав'язую, починяю примуси. А хто проти Ющенка - зовсім не обов'язково тотально казли, бо:
    а) ще є шанс стати "за",
    б) можуть добросовісно помилятися, у т.ч. зі шляхетних міркувань.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.07.20 | Спостерігач

      Угу, я КГБіст Полохало. Хто ще? :-)

      Мене здивувало, що Ви неарґументовано назвали роздуми пана Полохало контпропагандою.
      Ви часом не іміджмейкер Ющенка? :-)
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.07.20 | Наливайко

        Re: Угу, я КГБіст Полохало. Хто ще? :-)

        Так я і у Полохала не побачив особливої аргументації. А іміджмейкером Ющенка...Чорт забирай, це кльова ідея. Зараз запоштарю йому своє резюме:)
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.07.21 | Михайло Свистович

          Ви знаєте електронну пошту Ющенка?

          І приховуєте її в той час, коли всі Майданівці її шукають?
  • 2001.07.20 | Фарбований Лис

    Re: Полохало: "Блок Ющенка буде одним з найблискучіших проектів Банківської"

    Все це мареняя Полохала.
    Українська Правда чемно передруковує найсмердючіші речі про Ющенка. Навіть заява РУХу про звернення Ющенка має надзвичайний антиющенський ПіаР.
    Українська Правда повторює долю бзДня.
    Цікаво, коли Коробова їх на№№;% пошле... Так саио гарно як вона це зробила з бзДнем.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.07.20 | trick

      Re: Полохало: "Блок Ющенка буде одним з найблискучіших проектів Банківської"

      Do rechi, a Poloxalo - ce vin, vona, chy _vono_ ?
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.07.20 | От

        Полохало за походженням науковець з київського університету, про нього поганого нічого не кажуть ...

        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.07.20 | Shooter

          Мені відомий один...

          doctor honoris causa...

          Котрий від київського універу його отримав.

          Про того вже весь світ гомонить...як про лоха і казла...

          От.
    • 2001.07.20 | ilia25

      :))))) Коробова?

      Ви дійсно вважаєте, що Коробова ставиться до Ющенка краще, ніж УП?

      Ви ще скажіть, що Чорновол теж на КГБ працює... :)
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.07.20 | Фарбований Лис

        Re: :))))) Коробова?

        Я добре знаю про відношення Коробової до Ющенка.
        Я тут про принципи.
        Відношення до Ющенка не є діагноз хворого чи здорового.
        Сукісовський бзДень теж погано ставиться до Ющенка, але Коробова з нього пішла.
        І я думаю, що зі сторони УП дуже нагло зараз передруковувати найжовтіші статті з прокучмівськопробандицьких засобів масової дезінформації, нагло ганяти мульку від імені РУХів-пуків, а також нагло танцювати на трупі Гонгадзе.
        До того ж, УП просто ганяє дезу. Зокрема, замість того, щоб надрукувати першоджерела (а я не сумніваюсь, що в УП знають тексти публічних заяв), вони передруковують різноманітних компрометуючих коментаторів.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
  • 2001.07.21 | Dmytro

    Віктор Ющенко на посадах голови НБУ та прем'єра КМУ також був "блискучим" проектом АП і особисто Л.Кучми. Було: Полохало: "Блок Ющенка буде одним з найблискучіших проектів Банківської"

    Спостерігач писав(ла):
    > Блок Ющенка буде одним з найблискучіших проектів Банківської
    >
    > УП, 20.07.2001, 13:41
    >
    > Автор блоку Ющенка - Леонід Кучма, переконаний політолог Володимир Полохало. На його думку, "блок, який формується під Ющенка, під його імідж - це блок, який все ж таки матиме низьку електоральну базу і може розраховувати в основному на електорат Західної України".

    Спочатку говорили про задум Кучми-Плюща очолити Ющенком блок на основі НДП. (Між іншим - коли В.Ющенко вийшов з НДП? Публічних заяв він не робив, можливо формально продовжує бути в складі. І.Плющ висловився так - В.Ющенко відійшов від участі. За формальними ознаками на посаді прем'єра В.Ющенко був лідером НДП і Пустовойтенка за його заяви міг би виключити з партії за "антипартійну поведінку" і протидію "курсу реформ, проголошених Л.Кучмою".)

    Якби раптом В.Ющенко очолив опозиційний ФНП, говорили би - це такий хитрий задум АП, щоби спалити його як політика.

    Кажуть, що зробили з В.Ющенка прем'єра у відповідності з хитрим задумом прибрати його з НБУ. Якщо хитрий задум знову спрацьовує, то політичним лідером і майбутнім президентом В.Ющенка роблять для того аби лише прибрати з посади прем'єра.

    > Зробивши ставку на правих, "Ющенко всі ще не визначився остаточно, - його заява була дуже аморфною", заявив політолог в інтерв'ю ПартОрг.

    Яка ще ставка? Неочікуваним виявилося, що запрошує він і лівих, аби патріоти були і демократи.

    > "Це може говорити про дві речі, - Ющенко не бачить, що сьогодні є певні електоральні моделі і що існує певна структуризація суспільства (маючи на увазі відмінності між Заходом і Сходом, Півднем і Центром України). Він говорить про об'єднання всіх демократичних сил, причому в такому ключі, що до його блоку в принципі може увійти будь-яка партія".

    Існуючі "моделі" слід відкинути як непотріб і запропонувати свою. А ті хто бажають, хай і далі у відповідності з "моделями" граються в "пісуар" і "мочать" в своєму колі один другого.

    > Якщо він очолить цей блок, вважає політолог, це насамперед вигідне ПРП-НРУ-УНР-КУН, які, на його думку, "мають сумнівні перспективи пройти 4% бар'єр".

    Кожна окремо з цих партій дійсно мають сумнівні перспективи подолати 4% як от КУН. Але разом вони впевнено набирають 10-15% без допомоги В.Ющенка.

    Із зяви В.Ющенка випливає не те, що він дає згоду очолити блок НРУ-УНР-ПРП, а те що він проголошує створення блоку "Наша Україна" до якого зазначені партії можуть приєднуватися.

    Нам залишається лише подякувати АП за її хитрий задум (як він справді існує) просування В.Ющенка до політичних вершин.
  • 2001.07.21 | Нестор Мазепа

    Полохало ревнує. А в УП прийшла осiнь

    Зайшов i вжахнувся, на що перетворилася УП. I головне, незрозумiло навiщо. Адже кiлькiсть читачiв мiзерна, а якщо розраховувати на "якiсть читачiв" -- то треба бути iдiотом, щоб намагатися згодувати їм таку жовтизну. Якщо Ви не звикли, щоб Вас тримали за дурня -- читайте УП,звикнете (c)


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".