МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Суркіс повертає гроші, які забрала Тимошенко?

07/24/2001 | Andrij

Відповіді

  • 2001.07.24 | SG

    Суркіс розвалює економіку.

    Суркіси хочуть розпустити ринок, що красти прикриваючись темними угодами, і робити свої схєми крадіжок разом з черномирдінимі і потанінимі втиху. Ось що це. Це все рівно, як розпустити NYSE abo NASD, бо брокер "бере" 15-60 доларів за один торг. А коли не буде ринку, кому будуть потрібні ці акції? Про це суркіси не думають, бо не здатні.



    -------
    На остаточне рішення президента очікує найбільший фінансовий механізм держави. Цими днями Ленід Кучма має прийняти рішення щодо прийнятого ВР закону, за яким найпотужніший державний монополіст - підприємство "Енергоринок" має поступитися самоврядній "Електроенергетичній асоціації". Зміни стосуються майже третини українського бюджету - від посередницької структури вона переходить у розпорядження виробників та споживачів електроенергії.


    Закінчуються останні з пятнадцяти днів наданих президенту для оцінки ухваленого парламентом закону "Про принципи функціонування оптового ринку електричної енергії в Україні". Новий закон передбачає кардинально нову схему торгівлі струмом - з неї виключено посередницьку структуру – державне підприємство "Енергоринок". Цього монополіста створили в травні минулого року.


    Олександр Грідасов - екс-голова НКРЕ: "На той час це була надзвичайно прогресивн ідея. Ми пройшли певний шлях в розвитку ринку Ми досягли консолідації цього ринку, ми говорили нові субєкти цього ринку. І просто ми дійшли до того етапу, коли той позитив, який був напрацьований з 86 року він дійшов до того свого етапу коли треба було йти вперед."


    Зігравши роль каталізатора творення цивілізованого енергоринку, зокрема, подолання бартерізації, Держмонополія –почала той же ринок руйнувати.


    По – перше, щорічних 15-16 мільярдів гривень, саме так оцінюють бюджет галузі - стали величезною спокусою для чиновників. Гроші за електроенергію під виглядом надзвчайної ситуації весь час перекидали на залатування бюджетних дірок. Паливо для електростанцій, модернізація ліній електропередач, ремонт генгераторів, все це стало другорядним.


    По-друге – борги. Створення посередника повністю викривило стосунки між покупцями і продавцями. Генерація не знала хто їй винен, не могла покарати боржника, а енергорозподільчі компанії не знали, хто відповідальний за зрив електропостачання.


    Існування єдиного монопольного торговця – позбавляло субєктів ринку будь- якого смислу конкурувати. Як результат – постійне підвищення ціни за електроенергію та відсутність стимулу для розвитку електрогалузі. Новий закон передбачає виправлення цих хиб.


    Нові принципи функціонування оптового ринку електроенергії направленні на розвиток конкуренції, на встановлення взаємної відповідальності субєктів оптового ринку і їхню саморегуляцію через асоціацію. Передбачена новим законом неприбуткова Енергетична асоціація контролюватиме нову форму реалізації електроенергії - через біржу.


    Закон має не тільки прихильників. Наближення виборів і 15 мільярдів, які він регулює вагома підстава для його блокування. І якщо політична доцільність знов переможе економічну логіку, основним джерелом світла цієї зими буде свічка.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.07.25 | Максим’як

      Re:Ось, шо каже п. Тимошенко

      УХВАЛЕННЯ ЗАКОНУ ПРО ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОПТОВОГО РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ПОВЕРНЕ ТІНЬОВІ СФЕРИ В ЕНЕРГЕТИКУ

      "Цікаво, - сказала голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, - що і Комуністична партія, і всі олігархічні партії знову об"єднали свої зусилля та майже конституційною більшістю провели цей закон через парламент". "Якщо Президент цей закон підпише, то зрозуміло, що Президент відверто, публічно сказав, що підтримує не державу, а клани", - заявила Ю.Тимошенко.

      Як повідомлося, Закон "Про основи функціонування оптового ринку електроенергії" дозволяє виробникам продавати електроенергію безпосередньо постачальникам і великим споживачам на відміну від чинної моделі, за якою купівля-продаж всієї електроенергії відбувається лише через контрольований державою оптовий ринок за регульованими цінами. При цьому, відповідно до нового закону, держава лише частково може регулювати ціни і форму оплати електроенергії за цими контрактами. Закон встановлює вільне утворення тарифів на електроенергію, різко обмежуючи повноваження Національної комісії регулювання електроенергетики у встановленні тарифів.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".