МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Євростратегічний план Путіна (ч.2)

08/02/2001 | Максим'як
Євростратегічний план Путіна
О.Максим’як

2. “Євростратегічний план Путіна”

Щоб зрозуміти величину загрози, яка насувається на Україну, необхідно вернутися до недалекої історії і очима сторонньої людини поглянути на роль України для Росії, які саме втрати зазнала Росія з відходом України від неї. Найкраще про це говорить Збігнєв Бжезінський: «Не лише криза у внутрішньому становищі Росії і втрата міжнародного статусу були нестерпно принизливими, особливо для російської політичної еліти, але й геополітична ситуація Росії також була сильно уражена...Найболючішою була втрата України. Поява незалежної держави не тільки змусила всіх росіян іще раз обдумати природу своєї політичної та етнічної тотожності, але й стала істотною геополітичною невдачею для російської держави... Незалежність України, крім того, позбавила Росію її домінантної позиції в Чорному морі, де Одеса служила Росії життєво важливою брамою для торгівлі на Середземномор’ї і поза ним...Втрата України стала геополітично вирішальною, оскільки це обмежило геостратегічні можливості Росії. Навіть без прибалтійських держав і Польщі Росія, зберігаючи контроль над Україною, могла б намагатися стати лідером упевненої в своїх силах євразійської імперії...Втрата України була не тільки геополітично вирішальною, але і геополітично каталітичною».
Росіяни не хотіли і не хочуть розуміти, що ці геополітичні втрати є наслідком їхньої віроломства і расової дискримінації українців, Після 1917 року коли росіяни черговий раз обманом заволоділи Україною і «скориставшись своєю чисельною перевагою і панівним становищем, росіяни зосередили в своїх руках політичну владу і були впевнені, що інші нації погодяться з їх керівною роллю не лише в політичній, а й в економічній, культурній, мовній сферах. Залученими до структури влади виявлялися лише ті представники інших національностей, які визнавали таку зверхність і працювали в напрямку створення “нової радянської людини” на кшталт росіянина» (Богдан Гаврилишин).
Для українця очевидним є те, що чергове повернення росіян до влади в Україні, може супроводжуватися більш страхітливими репресіями, ніж наш народ вже пережив в 20-му столітті. Сам факт, що в 1991 році 92 відсотки населення України висловилися за від’єднання від всяких союзів з Росією свідчить, що владу в Україні Росія може повернути тільки шляхом підступу, обману та віроломства. Час правління Бориса Єльцина в Росії, можна вважати золотим віком українсько-російських відносин, який втрачений безповоротно. Тільки з причина саботажницької діяльності кланів , цей час не вдалося використати в повній мірі на користь незалежності України. Прагнення українського народу до незалежності, на жаль для багатьох світових держав та їх політиків є неочевидним і не знаходить серед них належної підтримки. Ось зовсім свіже висловлювання на цю тему старшого наукового співробітника Центру сприяння європейським реформам в Лондоні Стівена Евертса, на думку якого, посилена в останній час дружба Росії і України частково пояснюється політикою силового тиску Путіна у всіх відношеннях: «Ми бачимо, - в крайньому випадку, я так вважаю, - сильне бажання Путіна укріпити зовнішню політику Росії після застою часів правління Єльцина і надати відносинам з іншими державами відтінок меркантилізму. І я гадаю, що спроби здійснити тиск (на Україну) та зблизитися (з Україною) повинні розглядатися в цьому контексті. Не думаю, що намагання відродити імперію – щось ганебне». Це лишній раз нагадує кожному українцеві, що сподіватися можна тільки на власні сили, коли «вони» відродження російської імперії вважають цілком зрозумілим процесом.
Недавні заяви, що в Україні реалізовується «план Бжезінського», скоріше всього випущена російськими спецслужбами спотворена інформація, яка повинна би була повністю дискредитувати саму ідею європейського вибору України, як чогось аморального та віроломного по відношенню до Росії. Попри безліч повідомлень, які гуляють в засобах масової інформації, не вдалося відшукати жодного, яке би мало посилання на автора чи джерело. Те, що мало би називатися «планом Бжезінського» є в його книзі «Велика шахівниця» і скорше виглядає, як прогнозні рекомендації спрямовані на забезпечення стабільної Європи на рік 2010. Автор на карті Європи виділяє групу з чотирьох найбільших держав, які повинні сформувати критичне ядро безпеки в Європі: це Франція, Німеччина, Польща і Україна. Очевидно, що такі рекомендації зовсім не вбачають особливих симпатій Збіґнєва Бжезінського до України, а скоріше дбають про безпеку Польщі та відображають націоналістичні устремління поляків «od moza do moza».
Рік 2001 виявився дуже інтенсивним роком на співпрацю із Польщею. Наразі Україну, з відомих причин, не запрошують до тісної співпраці із Веймарським трикутником (Франція, Німеччина, Польща), але консультації здійснюються переважно через Польщу. І не дивно, бо Збіґнєв Бжезінский прогнозує, що таке поєднання України з Польщею та Європою може відбутися не раніше ніж між 2005 і 2010 роками, при умові, що вона зробить значний поступ у внутрішніх реформах і їй удасться ясніше визначитися в якості середньоєвропейської країни. Але ми бачимо також, як нерішуче розробляється цей напрямок вже 10 років з боку України, такщо не має впевненості, чи він буде взагалі втілений в життя.
Цілком зрозуміло, що тісна, тривала, договірна взаємодія цих країн дійсно знімає напруженість у Європі через справедливі відносини між цими країнами, які ще зберігають в пам”яті безумовно спогади про кровопролитні територіальні претензії, що мали місце між ними. Це з погляду безпеки. Але є і інші взаємовигідні, чисто економічні, переваги. Особливо в світлі розвитку ще однієї осі під назвою ГУААМ. Сам факт існування цих двох проектів виводить Україну на важливу геостратегічну позицію у всьому Євразійському континенті. В кожному випадку Росія могла би приєднатися до цих проектів і, очевидно, що ніхто не буде заперечувати проти цього, але Росії роль учасника на чужому святі психологічно важко перенести, а першість їй може забезпечити в цих проектах тільки повне поглинання України на карті Європи, як самостійної політичної та економічної одиниці. В нинішній Європі найбільш очевидним шляхом є втягнення України в союз, де Україна втачала би свою політичну та економічну незалежність. Зовсім недавно Віктор Чорномирдін заявив, що для України залишатися нейтральною є надто дороге задоволення, хоча поправді він мав на думці інше, що нейтралітет України унеможливлює втілення союзницьких планів через меркантиліз космополітичних лідерів кланової та адміністративної складової.
В чому ж полягає віроломство українців стосовно росіян. В першу чергу це загроза, яка лежить перед Росією втратити свій статус словянської держави і перетворитися за 20 років в етнічну азіатську державу, оскільки жовта раса має значно вищі темпи народжуваності, ніж біла раса. Саме цю, та ряд інших проблем і намагається розв’язати «євростратегічний план Путіна».
Суть цього плану полягає в європеїзації Росії і вихід її першою на європейський простір через Білорусію, Польщу до Німеччини з одночасною максимальною політичною та економічною ізоляцією України від Європи. Якщо Україну не можна втягнути в союз, то її потрібно ізолювати. Цей «план Путіна» і є противагою до «плану Бжезінського», суть якого полягає в створенні критичного ядра безпеки Європи: Франція-Німеччина-Польща-Україна.
Сам план реалізовується в двох напрямках на внутрішньоукраїнському та європейському і судячи з всього детально розписаний та доведений до виконавців.
Цей «план Путіна» э надто прозорий, щоб його не розуміли в деталях в Європі, та й, очевидно, що Путін в теплих зустрічах із Шредером неодноразово висловлювався про стремління Росії до Європи, але наразі крім тієї обхідної газової труби, російська сторона нічим більше не може схилити на свою сторону Європу. Тому, крім намагання провести Росію в Європу, він має також інше завдання – унеможливити чи створти хоча б перешкоди на шляху України в Європу. Цієї весни українська зовнішня політика пережила кілька тяжких моментів, один з них із Радою Європи. Марек Чіхоцкі з Центру міжнародних зв"язків у Варшаві в квітні цього року застерігав: "Рішення Страсбурга з великим занепокоєнням очікують передовсім у Польщі, яка межує з Україною. Виключення України з Ради Європи відштовхне її в зворотньому напрямку. Тісніший зв’язок України з Росією відповідає інтересам російських енергетичних компаній, і якнайліпше пасує до планів самого Путіна зміцнити позицію Росії в світі. До цього додається той факт, що росіяни становлять більш як п’яту частину населення країни. Вони радітимуть, якщо Україна долучиться до союзу Росії з Білорусією».
І незабарилися перші негативні результати українських ґейтів: 10 липня Ґоран Петерсон, прем’єр-міністр Швеції виступив у тижневику ALICE LAGNADO із оглядом серйозних звершень, якими позначено строк його головування в Європейському Союзі. Серед головних досягнень було названо європейське розширення і поглиблення співпраці з Москвою та Києвом. І якщо РФ адресовано переважно компліменти — «також ми інтенсифікували політичний та економічний діалог з Росією, участь Президента Путіна у зустрічі верхівки в Стокгольмі є найкращим прикладом цього. Діалог з Росією був прямим і відкритим» – то щодо України тон виступу був менш компліментарним: «Ще залишається багато чого, що треба покращити в Україні. Важливо, щоб інтеграція включала в себе як економіку, так і основні демократичні цінності. Без цього ми не зможемо побудувати економічну співпрацю, яка була б тісною та всебічною». І далі: «Немає причин приховувати: дотепер ЄС не приділив Україні уваги, на яку вона заслуговує. Можна стверджувати, що співробітництво з Росією відтягло забагато ресурсів країн союзу і Комісії. Можливо, також необхідно було б мати кращий діалог з Україною. А тоді ж, 12 липня, Асамблея ОБСЄ ухвалила спеціальну резолюцію стосовно України, у якій, зокрема, сказано: «Стосовно ситуації в Україні Асамблея виявила стурбованість у зв'язку з потенційною втратою моменту для прийняття економічних та політичних реформ в Україні внаслідок розпуску реформістського уряду Віктора Ющенка». Таких прикладів на зовнішньополітичному рівні є дуже багато.
Почали проявлятися і інші тенденції - перед світовою публікою у Financial Times Віктор Чорномирдін висловлює своє незадоволення діями Генерального секретаря НАТО Лорда Робертсона в Україні, оскільки Київ належить до сфери впливу Росії і не має чого йому пробувати “дистанціюватися від російського впливу”.
Але найдоленоснішіі події, пов”язані із реалізацією плану Путіна все ж таки відбуваються в Україні.
(продовження буде)

Відповіді

  • 2001.08.05 | Максим’як

    Re: План Бжезінського з погляду російських спецслужб.

    Просто дивуєшся, як багато роботи виконали прибічники Бжезінського, щоб створити популярність Ющенку серед народу, утримати гривню від інфляції та виплатити пенсії, борги з яких створили чомусь противники плану Бжезінського. І все це робилося лише для того, щоб загнати Кучму в кут.

    Переклад з російської зроблений мною.
    План Бжезінського. 2001-04-27 (без підпису автора)
    В Україні продовжуються акції протесту. Вчора опозиція організувала чергову демонстрацію, вимагаючи відставки президента України Леоніда Кучми. Дві тисячі чоловік пікетували Генпрокуратуру, МВС і адміністрацію президента. 17 березня очікується чергова демонстрація. В Україні наполегливо реалізується план Бжезінського.

    Кожне з активно розрекламовані виступи опозиції регулярно провалюються. Систематично число учасників походів є на порядок менше запланованого. Легко, без всякого народного невдоволення було ліквідоване наметове містечко в центрі столиці. Однак активна діяльність об'єднаної коаліції продовжується. І це закономірно, оскільки опозиція програла кілька боїв, але є сповнена рішучості виграти війну. Леонід Кучма не може вважати себе в безпеці, поки продовжується реалізація плану Збіґнєва Бжезінськ. Реальною погрозою для Кучми є, звичайно, не табір на Майдані Незалежності, а Віктор Ющенко - надія польсько-української діаспори в США.
    Ми називаємо цей план планом Бжезінського не тому, що Бжезінський був його безпосереднім творцем. Він був розроблений у тих фондах і організаціях, що працюють в Україні і знаходяться під ідеологічним впливом Збіґнєва Бжезінського і є фактичним політичним загальним посібником. Бжезінський - не виконавець, а ініціатор, ідеолог і політичний лідер цього плану. Виконавці сидять у конторах і витрачають гроші американських платників податків.
    План Бжезінського включає три етапи. Перший етап: блокування Леоніда Кучми і перетікання влади від Кучми до Ющенка
    - Ослаблення Леоніда Кучми шляхом численних скандалів, так щоб він був змушений оборонятися. Загнати Кучму в кут - от ціль цькування України в західних ЗМІ.
    - Продовження хвилі масових "народних виступів" з метою скувати політичну ініціативу президента.
    - Провокування масових безладь бойовиками УНА-УНСО за участю міліції з метою обвинувачення Кучми в розгоні мирних демонстрантів і "непропорційному застосуванні сили".
    - Створення образу Леоніда Кучми як "українського Лукашенко".
    - Збереження Віктора Ющенко чистим поза всіма скандалами на посаді прем'єр-міністра як можна довше, з метою зміцнення позицій в еліті і популярності в народі.
    - Створення системи поступового ослаблення влади Леоніда Кучми при збереженні за ним відповідальності за всі труднощі; реальна влада над відомствами повинна переходити, перетікати до Віктора Ющенко.
    У випадку активного опору Леоніда Кучми за цим сценарієм передбачається пряме обвинувачення його в корупції, а у випадку звільнення Віктора Ющенко з посади прем'єра останній повинний стати на чолі об'єднаної опозиції.
    Другий етап: нейтралізація інших конкурентів Віктора Ющенко на президентських виборах
    - Нанесення удару по найбільш ймовірному кандидату на президентських виборах від правлячого угруповання Вікторові Медведчуку (як у варіанті "Лазаренко - Бородін").
    - Інформаційне блокування кандидата від поміркованих лівих Олександра Мороза, шельмування його в ЗМІ як збанкрутілого політика, як безхребетного центриста.
    - Збір компромату проти Сергія Тигипко і нейтралізація його як можливого кандидата, здатного замінити Віктора Медведчука як можливого кандидата від правлячого режиму .
    - Євгеній Марчук: недопущення розвитку реального союзу між ним і Леонідом Кучмою, викид інформації, яка викликала б у них недовіру один в одного. Недопущення вибору Леонідом Кучмою Євгена Марчука в якості "українського Путина".
    - Висування основним конкурентом Вікторові Ющенко кандидата від компартії, поляризація в суспільстві настроїв: "Комуністи - за минуле, Ющенко - надія майбутнього".
    - Перемога Віктора Ющенко на президентських виборах.
    Третій етап: формування постійного керованого конфлікту між Росією й Україною
    - Формування інтенсивного конфліктного поля між Росією й Україною, активація всього спектру розбіжностей.
    - Використання військово-технічного співробітництва з Росією для підриву військово-технічного потенціалу Росії і в такий спосіб зрив всіх спільних проектів в області високих технологій.
    - Встановлення контролю НАТО над українськими збройними силами і спецслужбами.
    - Блокада Чорноморського флоту і російських комунікацій.
    - Приєднання України до санітарного кордону навколо Росії.
    - Введення візового режиму між Росією й Україною.
    - Повне витіснення російської мови в Україні, заборона на його використання в державних інституціях і ЗМІ.
    - Приватизація газопроводів, енергосистем і інших ефективними підприємств, що залишаються економічно, в інтересах польського й іншого східноєвропейського бізнесу, що приймають участь у фінансуванні організацій, що фінансують антикучмовські виступи.
    Ціль такого керованого російсько-українського конфлікту - блокувати розвиток Росії, забезпечити домінування США і Польщі в Східній Європі і Євразії.
    Цей план продовжує реалізовуватися і поки зустрічає мінімальний опір, оскільки Леонід Кучма не відмовився від надії переконати своїх американських кураторів у своїй лояльності і готовності в міру сил забезпечити недопущення розвитку реального співробітництва з Росією й оскільки Леонідові Кучмі не вистачає політичної волі.

    Виявляється, що все що робить і робила опозиція то вигідно для Америки і на шкоду Росії, про нас гречкосіїв мова не йде.

    Схоже, що ця кагебістська качка, за тоном і мисленням, появилася у відповідь на заяву посла США, яка була зроблена 7 квітня 2001. Карлос Паскуаль прописав Кучмі бінокль. Після публічної прочуханки УП Всупереч думці українського "гаранта", який кризи в рідній країні не спостерігає, посол США нарахував їх в кількості аж трьох штук – "в сфері політики, в стратегічних питаннях і в сфері міжнародної політики". Україна "досягла критичної точки" і "рухається в розпростерті обійми Росії". Лексика США николи не була такою жорсткою.

    Паскуаль несподівано з'явився на форумі Міжнародного інституту менеджменту і також несподівано виступив з різкими заявами на адресу української влади, яких не доводилося чути з часів пам'ятної промови Пайфера перед студентами університету імені Шевченка після обрання Кучми на другий термін.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".