МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

саме безглузде пояснення падяння курсу долара - на http://dosye.bigmir.net/

08/08/2001 | Чучхе
Ну ви тільки зацініть оце:

Приезд Папа Римского в Украину, несмотря на хорошо организованную ПР-кампанию и организованный выкид денег на государственном уровне не стал эпохальным событием. Главным экономическим событием, связанным с приездом Папы стало небывалое падение курса доллара. Религиозные поляки навезли в Украину доллары, за несколько дней сумев потратить в Украине достаточно большие деньги.

Якщо довести це діло до логічного кінця, то вийде так, що якби Папа залишився б гостювати в Україні ще тиждень, грошова система стабілізувалась би і ми б виплатили зовнішній борг))))

До речі, які будуть думки з приводу причин падіння курсу долара? Курортний сезон скоро вже закінчується, банкрутує "Україна" (теоретично люди мали б забрати свої заощадження з інших банків і перевести їх в долари), плюс раніше було так, що чим ближче до виборів - так долар дорожчає, а на президентські вибори, пам"ятаю, зовсім бакси із кіосків на кілька днів пропали. А тут все навпаки - падає курс і все. Чому?

Відповіді

  • 2001.08.08 | Спостерігач

    Чому ж безглузде?

    Під час візити Папи до Львова курс впав до 5грв./$.

    Професійні київські "міняли" готувались до цього ще за місяць - накопичувала гривню. Одна з груп виміняла у Львові під час візити 900 тис.

    Можете самі порахувати. Нехай гостей було 100 тис. і кожен витратив лише по 10 доларів - це вже $1 млн.! А гостей було ж значно більше і витрачали вони далеко не по 53 грв. :-)
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.08.08 | Максим’як

      Re: Вас, як на Майдан брали на роботу, не просили показати довідку про середню освіту? (-)

      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.08.08 | Михайло Свистович

        Перепрошую, але Спостерігач не належить до працівників Майдану.

        Я маю на увазі до адмінгрупи. Він є таким самим дописувачем на Форум, як і Ви.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.08.08 | НеДохтор

          Re: Перепрошую, але ...

          Мені здається що Ви неправильно зрозуміли пана Максим’яка.

          Він мав на увазі "брали на Майдан" так само, як студентів "брали на картоплю" (колись).

          А може я не пояснив, а ще більше Вас запутав?
      • 2001.08.08 | Спостерігач

        Лупайте сю скалу, пане Дятле, лупайте :-)

        А взагалі бідолашна "Ваша Україна", якщо її "позитивна програма" буде побудована на подібних арґументах.
    • 2001.08.09 | Чучхе

      Ні

      Якщо слідувати такій логіці, то просто дивуєшся, чому курс не падає після, наприклад, великого міжнародного футбольного матчу. Або важко пояснити, чому масові навали зовсім не бідних брацлавських хасидів (+УНСОвців) не підтягують міський бюджет Умані.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.08.09 | Спостерігач

        Re: Ні

        Ну що поробиш, якщо Ви не чачите різниці між (мінімум) 100 тис. гостей (Папа) і 1 тис. (максимум) гостей-вболівальників :-)
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.08.09 | Чучхе

          Re: Ні

          Спостерігач писав(ла):
          > Ну що поробиш, якщо Ви не чачите різниці між (мінімум) 100 тис. гостей (Папа) і 1 тис. (максимум) гостей-вболівальників :-)

          Ну, то просто коливання після футбольних матчів були б трохи менші. І чого тоді брати прочан. Давайте візьмемо, наприклад російських курортників: їх-то приїздить по мінімуму тисяч 500 і не на три дні.

          І взагалі. Папа поїхав, а курс так і не виріс.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.08.09 | Isoлятор

            А хто такі російські курортники?

            Вони приїхали, поміняли свої рубєлі, попили кримського портвейну, та по справах. Доллар тута ни при чём. От якби всі українські обмінки перестали приймати ті рубєлі - то вже було б цікавіше. А так виходить, що Україна до сих пір "глубоко и крепко" в руБЛЁвой зоне.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.08.10 | Чучхе

              А ви, шановний, пробували міняти у нас їхні рублі?

              Зараз їх береть дуже неохоче, та й то купюри не менше ніж по 100 (це при тому, що в Москві в деяких кіосках почали брати гривні). Два останніх роки ті, що їздили сюди з рублями надійно застрявали в Криму. Зараз їдуть з доларами, наскільки я чув. В той же час у середу я (нарешті) сам поїду на півострів відпочити, розкажу з перших рук.

              По-друге, давайте подивимось із зворотнього боку. Ви ж не будете заперечувати, що цього літа тисяч 500 (це по-мінімуму, 1% всього населення) українців виїдуть відпочивати за кордон - далекий чи близький. В близький - Росію чи Абхазію теж беруть долари, бо рублі можуть несподівано подешевіти або ж в принципі неможливо придбати в українських кіосках (спробуйте, якщо не вірите) І кожен відпочиваючий вивозить з України баксів сто. Не кажучи вже про те, що міжнародні квитки купуються за валютну готівку, те ж з оформленням віз, страховок і т.д. Тобто валюти цього року мало було бути вивезено з України значно більше, ніж привезли прочани з Папою. Але курсм падає і це об"єктивний факт.

              Далі. Тут один з учасників обговорення, казав, що типу курс штучно зменшується Кучмою перед виборами. Думаю, це не так. Практика показує, що все відбувається навпаки і будь-які вибори у нас супроводжуються панікою. Так перед минулими президентськими виборами курс несподівано виріс з 4 до 5 грн\дол, а перед минулими парламентскими з кіосків пропала вся валюта разом з рублями десь на два тижні.

              Це я веду до того, що не можна розглядати міграції населення як чинник валютного регулювання. Проста логіка показує, що в безготівковому обігу крутиться ну може в 1000 раз більше валюти, ніж на руках у мінял, і причина нинішнього зниження курсу лежить в чомусь іншому.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.08.10 | Isoлятор

                Чекатиму!

                Приїжджайте, розповідайте. Бо я на тому бандитському півострові був ще аж у жовтні, так що з сучасною ситуацією трохи не знайомий.

                Але недооцінювати вклад валютної готівки в коливання курсу я б все-таки не став. Ми ж у канторах не "безнал" міняємо... А курс формується, як не дивно, в основному там!
  • 2001.08.08 | Михайло Свистович

    Re: саме безглузде пояснення падяння курсу долара - на http://dosye.bigmir.net/

    До речі, колись в Інтернеті (в гостьовій книзі сайту ОПІР) з"явилось повідомлення, що на цьому сайті скоро вийде стаття "Все про Свистовича". Ти не міг би подивитись, чи немає там чогось подібного, бо в мене це "Досьє" щось не вантажиться.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.08.09 | Чучхе

      там нічого не вантажиться

      на сайті всього 5-6 матеріалів, більшість - застарілі. По-моєму той сайт закинутий.
  • 2001.08.08 | Максим’як

    Re: Головне жостка монетарна політика

    Перше і головне жостка монетарна політика, ідеологію якої розробив Ющенко.
    Друге, високий рівень ВВП – 18% найбільший в Європі, темпи теж задані урядом Ющенка.
    Третє, високий урожай, фактично додаткове вливання в економіку від 10 до 15 млрд. гривень (тільки від зернових), а може і більше.
    Четверте, переважання експорту над імпортом.
    Основні зовнішні фактори:
    П”яте, спад виробництва в ведучих західних країнах.
    Шосте, диспропорції на американському фондовому ринку.

    Питання: чи втримаємося на такому рівні? Оскільки нас вже будуть садити. Наші успіхи залежать від експорту (60% ВВП було торік), тому Росія і ввела ПДВ, а потім квоти на труби, а США знімає статус сприятливості для України і обіцяє ввести обмеження.
    Можем втриматися десь на рівні 7%-9% ВВП, якщо все буде робитися кваліфіковано і дотримуватимемося жосткої монетарної політики.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.08.08 | Ростислав

      А коли її дотримувались?

      Максим’як писав(ла):
      > Перше і головне жостка монетарна політика, ідеологію якої розробив Ющенко.

      Мені завжди здавалось, що Фрідман. Ну то таке :-)

      > Друге, високий рівень ВВП – 18% найбільший в Європі, темпи теж задані урядом Ющенка.

      Відкрию Вам один секрет - в Україні вискоий рівень не ВВП, а рівень виходу економіки з тіні. І в цьому заслуга Ющенка не більша (але й не менша), ніж Тимошенко.

      > Третє, високий урожай, фактично додаткове вливання в економіку від 10 до 15 млрд. гривень (тільки від зернових), а може і більше.

      Наскільки я пам'ятаю, реформа села - це заслуга АП.

      > Четверте, переважання експорту над імпортом.
      > Основні зовнішні фактори:
      > П”яте, спад виробництва в ведучих західних країнах.

      І тому вони почали купувати більше нашої металугійної сировини (основна стаття експорту)? Що ж, дуже логічно :-)

      > Шосте, диспропорції на американському фондовому ринку.

      Ееее, про що власне йдеться, і як це пов'язано з ревальвацією гривні?

      > Питання: чи втримаємося на такому рівні? Оскільки нас вже будуть садити. Наші успіхи залежать від експорту (60% ВВП було торік), тому Росія і ввела ПДВ, а

      Взагалі квоти на труби були введенні на вимогу трубного лоббі росії. Але Вам звичацйно видніше: запишемо, що це чергова змова проти України.

      >потім квоти на труби, а США знімає статус сприятливості для України і обіцяє ввести обмеження.

      Ага, і тут змова.

      > Можем втриматися десь на рівні 7%-9% ВВП, якщо все буде робитися кваліфіковано і дотримуватимемося жосткої монетарної політики.

      Ви плутаєте монетарну політику і бюджетну, коли використовуєте "дотримуватимемося". Бо про який монеатризм йдеться, коли грошова маса збільшилась на, здається, 45% замість запланованих 19%.

      З.І. Щоб не було тупих наїздів ( як на Спостерігача) відразу попереджаю, що в мене є довідка про вищу економіко-матетичну освіту :-)
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.08.08 | zinc

        Re: А коли її дотримувались?

        >в мене є довідка про вищу економіко-матетичну освіту :-)

        воно й видно, що освіта більше "матетична" ніж економічна. Інакше не плутали б квоти на труби з ПДВ на імпорт, і не писали б дурниць типу "не більше, але й не менше" -- який критерій порівняння ?
        ніхто не намагається замовчати досягнення Тимошенко, але й ПЕК то ще не вся економіка (до речі, пона себе сама вважала частиною команди Ющенка, хоча "як усім відомо" такої команди не було).
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.08.08 | Ростислав

          Воно коли фанатизм затуляє очі, то

          уважності вистачає лише помітити описку в опонента. Инакше прочитали б, що Максим'як був писав "..тому Росія і ввела ПДВ, а потім квоти на труби". Саме про квоти я йому і відповів.
          Ви б краще продовжували допомагати Спостерігачу - це у Вас краще виходить :-)
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.08.08 | Максим’як

            Re: Це просто жах і вам не соромно з такими знаннями в полеміку вступати ?.

          • 2001.08.08 | zinc

            Re: Воно коли фанатизм

            не помічав у собі фанатика, але, навіть, якщо я непомітно для себе ним і став, то мене втішає, що я разом з мільйонами людей.
            Ваші висловлювювання теж недалекі від фанатизму, але лайном перекидатися -- ну його на фіг.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.08.09 | Ростислав

              Був впевнений, що Ви не визнаєте своєї помилки.

              Це ще один симптом ющенкофілії.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2001.08.09 | Мартинюк

                Всі потроху праві...

                І Максимяк і Ростислав.
                Конфлікт очевидно вибухнув із за згадування Ющенка в небажаних для обох сторін тональностях. Це звичайно потішно...

                Тепер по суті - Можливо Максимяк таки і перегнув з монетаризмом - цей термін на жаль стає більш політичним аніж практично-економічним, тому я його б уникав.
                Краще перелічити те що дійсно зробив Ющенко ( з допомогою Тимошенко), але все таки Ющенко -

                1. Заставив максимально платити живі гроші - збільшення потреби на гривню.

                2. Непомітно ( на пару із Стельмахом) обмежив сферу ходіння долара, тобто збільшив зацікавлення міняти його на гривні.

                3. Амністія капіталів, проголошена Ющенком привели знову ж таки до збільшення пропозиції доллара і відповідно збільшення потреби у гривнях.

                4. Те саме внаслідок зросту виробництва і і відповідно експорту.

                5.Падіння (ослаблення) доллара у цілому світі заставляє збуватися від нього тих, хто у долларах зберікав свої багатства і капітали.

                6. Поява товару і грошової активності на селі ( знову тут скоріше наперекір, аніж завдяки АП , яке просто хотіло вчинитий під видом реформи на селі черговий бардак і переділ землі) вимагає ( завдяки Ющенку) більшої кількості гривен для обслуговування цього всього.

                Якби воля Кучми і "селянина" Суслова, то тут і далі би обходилися "взаимозачотами" та дипломатами з баксами...
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2001.08.09 | Максим’як

                  Re: П.Мартинюк, а конфлікту взагалі не має, просто, при нульовій грамотністі починаються пояснення сьогоднішнього падіння долара.

                  А Вам би радив спочатку особисто поцікавитися як діє політика монетаризму конкретно в Україні, перш ніж вносити власні пояснення.

                  Питання не хто, як потім, звідки, коли і нащо робив, а в тому, хто визначив ідеологію і стратегію.
                  згорнути/розгорнути гілку відповідей
                  • 2001.08.09 | Ростислав

                    Конфлікту дійсно немає. Просто дехто локальне падіння долара у Львові під час візити Папи намагається прив'язати до Ющенка.

                    Щодо грамотності - це Ви добре сказали :-))) Але коментувати не буду. Це як правило останній арґумент у суперчці. Хоча ні, в декого останній - це звинувачення в тому, що опонент москаль (або жид), котрий отримує з/п від бандюків.
    • 2001.08.09 | Ernst Zahrava

      Головне не дати розвалити наше єдине надбання - велику державну компанію

      Більше за те, примусити дивитися на неї, як на нашу єдину справжню цінність, що ми ще маємо. Реорганізувати її на ринкових засадах і перейти в атаку.
      А ам дол якраз через американську монетарну політику падає. Вони бачать економічний спад і намагаються у такий спосіб (знижуючи банківські ставкі) підтримати рівень споживання в країні (тобто намагаються примусити людей купувати товари , а не класти гроші у банк).
  • 2001.08.08 | SG

    Bred povnyj

    Tomu cej "analiz" i bezoplatnyj, scho ce marazmy z prosonnia.

    J avzhora kupyv u Canadi dlia roboty analyst's report za US$180, a report 18 storinok pro duzhe maly firmu. Tam ne pychut scho juan' pidnaiavsia do Canadskoho $ bo duche bahato kytajcij pryjihalo...
  • 2001.08.08 | ВААСЯ ПУПКІН

    Банкрутство "України" - це добре....

    Починаючи з моменту свого створення банк "УКРАЇНА" був одним із чинників зростання темпів інфляції в україні. Через цей банк здійснювалося кредитування с/г підприємств ( колгоспів та радгоспів). які кредити брали, але не повертали, внаслідок чого для запобігання банкрутства "України" цей банк "друкував" безготівкові гроші . Тобто, через "Україну" людьми, які мали доступ до директорського корпусу цього банку, розкрадалися гроші . для того , щоб взяти кредит в "Україні". треба було відразу дати хабаря управляючому філією ( 10-20% від суми), тому з дрібними прєдпрініматєлями цей банк працювати не хотів. Набагато зручніше було оббирати колгоспників, які брали кредити мільйонами - і фактично були непідсудними, бо давали державі хліб

    Отже, . банкрутство "України" призвело до знищення каналу розкрадання грошей, внаслідок чого відпала необхідність компенсувати вкрадене додатковою емісією, тобто кількість грошей залишилася незмінною, а величина товарного забезпечення цих грошей зросла ( внаслідок появи врожаю). Звідси і падіння долара. звичайно, це може бути не єдиною причиною.

    Ще одна причина ( дещо хвантастична) - кучма викинув на ринок награбовані долари, щоб створити у населення враження хорошого правління. :-)) А що ?
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.08.08 | Максим’як

      Re:Наразі Кучма запідозрений в протилежному, але як ьи роздав кожному по 100 баксів, то точно життя би кращим стало (-)

    • 2001.08.09 | Os.Ih.

      Вася, ти не прав ....

      > Починаючи з моменту свого створення банк "УКРАЇНА" був одним із чинників зростання темпів інфляції в україні. Через цей банк здійснювалося кредитування с/г підприємств ( колгоспів та радгоспів). які кредити брали, але не повертали, внаслідок чого для запобігання банкрутства "України" цей банк "друкував" безготівкові гроші .

      Для уточнення - я колишній працівник України ( 94 - 2000рр), правда не зовсім банкір, а IT-спец., компутерщик по простому .... Кредити колгоспам давалися неохоче і під великим тиском зовні (з боку влади) або в рамках спеціальних кредитних програм ( уряду). Так що тут вини України особливої не було ..
      > щоб взяти кредит в "Україні". треба було відразу дати хабаря управляючому філією ( 10-20% від суми) -
      Украна на фоні інших банків в цьому відношені була значно скромніша - і то знаючі люди говорять, що десь року з 93 це питання на місцевому рівні рішити неможливо було - так що навряд чи всі колгоспи до Києва їздили ...

      > внаслідок чого для запобігання банкрутства "України" цей банк "друкував" безготівкові гроші .
      Вася, ти в банківські справі - як я в балеті.
      Десь на рівні 92-93 років існували схеми, за якими можна було на короткий момент часу банку витратити більше грошей, чим в нього було, але це лише на короткий момент - спочетку лише на декілька днів, потім лише в межах дня. Але десь знову з 93 року НБУ ці канали перекрив ....
      А емісія - то була виключна справа НБУ ...
      Да, пан Свистович, можливо, пsдтвердить -
      він теж мав відношення до банківської сфери ...

      > Отже, . банкрутство "України" призвело до знищення каналу розкрадання грошей, внаслідок чого відпала необхідність

      Висновок не вірний ... Канал не є дітище України... Нічого не змінилося - під тиском влади цю справу може робити любий інший великий системний банк ...

      Банкрутство України є штучним і багато кому вигідним ... Можна ж відстрочити повернення кредитів (проаналізуйте список найбільших боржників Украіни) ...
      А серед дрібноти теж цікаві речі трапляються - наприклад, відомство Азарова .... А можна ще й Ющенка до України пришити - хоча з того ж 92 чи 93 він до України прямого відношення не має .. А от дехто з його опонентів був членом наглядової ради, року так з 97 чи 98, що значно блище до банкрутцтва ..

      PS. Багато з моїх колег вже розбрелися по інших банках, я з ними іноді спілкуюся - як наслідок є можливість порівнювувати - так от, Україна в технічному відношені (інфраструктура, технології, софта) стояв в більшості випадків значно краще, чим інші структури .... Майже всі колеги говорять, що вернулися на декілька років назад ...
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.08.09 | Пані

        Согласна

        Было время, когда в АК АПБ можно было взять кредит ВООБЩЕ без всяких откатов и знакомств. Могу свидетельствовать в суде.

        Видимые со стороны, а также глазами среднего клиента, проблемы начались там году в 1998, но ранее все было как минимум не хуже, чем в других банках.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.08.09 | SG

          Re: Согласна

          Пані, у них була практика видавати погані кредити. Уряд сказав видати - вони і видавали. Ще у 97-му там працювали з Світового банку, і на рівні і разом з заступником Голови, Кирієнка. ТОбто тоді ще було на грані.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.08.09 | Os.I.

            Re: Согласна

            SG писав(ла):
            > Пані, у них була практика видавати погані кредити. Уряд сказав видати - вони і видавали.

            Приблизно так. Але може було би краще спитати з уряду, чи хто там у нас за нього відповідає (уточнюю - я маю на увазі не уряд Ющенка, за його часів такого безпардоного втручання в роботу банку вже не було, принаймі простим працівникам цього не було замітно)
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.08.10 | SG

              Z vashyh z nashymy podatkiv??????????????

              Soysaty borhy na Respubliku i t.p.??????
      • 2001.08.09 | ВААСЯ ПУПКІН

        Що, зовсім-зовсім ????Ні на йоту ???? :-)

        Os.Ih. писав(ла):
        > > Починаючи з моменту свого створення банк "УКРАЇНА" був одним із чинників зростання темпів інфляції в україні. Через цей банк здійснювалося кредитування с/г підприємств ( колгоспів та радгоспів). які кредити брали, але не повертали, внаслідок чого для запобігання банкрутства "України" цей банк "друкував" безготівкові гроші .
        >
        > Для уточнення - я кол. пр-к України , правда не зовсім банкір, а компутерщик .... Кредити колгоспам давалися неохоче
        ----- але ж давались !!!! А які банки, крім "України", ще фінансували агросектор ??? Адже "Україна "- АПБ ( Агро- промисловий банк). ПІБ ?? (промінвестбанк) УСБ ??? ( укрсоцбанк) Ну, Градобанк та УкрІнбанк і подавно з колгоспами не зв"язувалися... Але кредити на посіну та на збирання врожаю, на закупівлю бензину та солярки йшли . Хіба ні ????

        і під великим тиском зовні -
        -----а яка в жо...у різниця ????

        Так що тут вини України особливої не було ..
        ------- не смішіть мене... вина "україни" - абстрактне поняття. Є який -небудь Іван Іванович, який контролював "Україну" - то він і винуватий, та й усе. Мова про вину не йде, мова йде про канал розкрадання грошей.
        > > щоб взяти кредит в "Україні". треба було відразу дати хабаря управляючому філією ( 10-20% від суми) -
        > Украна на фоні інших банків в цьому відношені була значно скромніша - і то знаючі люди говорять, що десь року з 93 це питання на місцевому рівні рішити неможливо було -
        --- так, без хабаря - неможливо....я ж про що й кажу...

        > > внаслідок чого для запобігання банкрутства "України" цей банк "друкував" безготівкові гроші .
        Вася, ти в банківські справі - як я в балеті.
        ----- не забивай ефір...звідкіля тобі знати, може я - видатний балєрун ??

        А емісія - то була виключна справа НБУ ...
        -------- зробити емісію - так. Але для цього повинна бути необхідність емісії... А необхідність емісії створював АПБ "УКРАЇНА". Прохав НБУ, так скаазать...

        > Отже, . банкрутство "України" призвело до знищення каналу розкрадання грошей, внаслідок чого відпала необхідність

        Висновок не вірний ... Канал не є дітище України... Нічого не змінилося - під тиском влади цю справу може робити любий інший великий системний банк ...
        --------- великих банків не так і багато... ПІБ, УСБ, АВАЛЬ, ПРиватбанк.

        Банкрутство України є штучним і багато кому вигідним ...
        ------- не сперечаюся... але вигідне воно і нам, простим громадянам, які мали клепку в голові не тримати гроші в АПБ "У".
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.08.10 | Мартинюк

          Знищення "Украни" є таки дійсно "рукотворним"

          Знищення "Украни" є таки дійсно "рукотворним".
          Великі кидання грошей робилися через всі великі банки, через ті ж банки проводилася шарова роздача безоплатних кредитів для номенклатури і під хабар для тих хто знав про це.

          За рівнем корумпваності "Україна" абсолютно не вирізняється від всіх інших банків, у всякому разі допоки туди десь у 1998 році не посадили Волкова.

          Йде звича війна номенклатурного фінансового капіталу ( Приватбанк- Кучма один із засновників, Аваль - взагалі номенклатурний общак ) з таким , які не контролюються номенклатурою повністю. Знищуються банки, які мають схильність проявляти якісь проукранські сентимети - "Відродження", "Лісбанк","Галицький","Градобанк". За спиною номенклатурних банків стоїть також іноземний, в першу чергу російський капітал.

          Цьому всьому плескає небагатий, нерозумний і зависливий простолюд і чомусь Ви, достойний Ваася.

          Можу підтвердити що майже паралельно з відставкою Ющенка в регіони пішла команда переводити рахунки в Аваль. Зараз він же переймає філіали і активи. Борги ж залишаються клієнтам банку Україна.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.08.10 | Михайло Свистович

            "Градобанк" не проявляв проукраїнських сентиментів.

            Колись Жердицький дуже давно хотів спонсорувати Рух, але, після зникнення Бойчишина та розмови в СБУ так перелякався, що сахався політики як чорт ладану.

            В мене були проблеми в "Градобанку" за те, що я не переходив на російську мову, хоча вона була рідною і для Жердицького, і для головного бухгалтера Оксани Іванівни Вовк (ця жінка з-під Львова могла заговорити з підлеглими українською мовою і нагримати на них за її незнання, а зі мною говорила підкреслено російською і просто бісилася, що я не переходжу на неї).

            А деяких людей навіть вигнали з "Градобанку" за проукраїнські настрої. Мене б також, можливо, чекала така доля, та вони (один з них зараз має відношення до сайту "Народний оглядач") безпосередньо підпорядковувались Жердицькому, а в мене ще була начальниця відділу (російськомовна, але не шовіністка і цінувала мене як фахівця) та віце-президент, який сам був проукраїнським. А опускатися до мого рівня через їхні голови Жердицькому було несолідно. Він попробував був наїхати на мене їхніми руками, але, отримавши відсіч (від них) заспокоївся. А після того, як я попередив, що розтрублю всьому націонал-демократичному світу про фальшиве українство Жердицького, він і зовсім полагіднішав і навіть перевів діловодство на українську мову, хоча перед цим наїжджав на мене, що я пишу внутрішньобанківські інструкції українською.

            А допомагав він Руху не через проукраїнськість, а тому, що клав яйця в різні кошики, бо тоді ще думали, що Рух може прийти до влади.

            Жердицького я б порівняв з Піховшеком. Той теж в душі українець, але, якщо це нічим йому не загрожує.
        • 2001.08.10 | Os.I.

          Re: Що, зовсім-зовсім ????Ні на йоту ???? :-)

          ВААСЯ ПУПКІН писав:
          > Os.Ih. писав:
          >Кредити колгоспам давалися неохоче
          > ----- але ж давались !!!! А які банки, крім "України", ще фінансували агросектор ???
          ВААСЯ, а шо фінансування агросектору - то є кака?
          Звичайно, є така річ як нецільове використання кредиту .... Ну а з "Україною", ми маємо ситуацію приблизну таку ж як тоді, коли Лигачов з алкоголізмом боровся шляхом вирубування виноградників ... Або ще - самий ефективний шлях боротьби з проституцією - це відрізування яєць ...
          Це я до того, що можна замочити "Україну",
          а можна було би розібратися з тими ж головами колгоспів, які кредити юзали ...

          >Але кредити на посіну та на збирання врожаю, на закупівлю бензину та солярки йшли . Хіба ні ????

          я повторююся - а шо тут злого? Друга справа - що давалися вони на солярку, а витрачалися іноді на інші речі ... Але, імхо, це вже не виключна компетенція банку - здається мені, що в нас є кучу контор, які повині би спеціалізуватися на цьому ... Як їх там, борців з організованою та економічною злочинністю ...
          >
          > Так що тут вини України особливої не було ..
          > ------- не смішіть мене... вина "україни" - абстрактн ... Є який -небудь Іван Іванович, який контролював "Україну" - то він і винуватий, та й усе.
          Тут згідний ... Але напевно тут слыд було би з цим Іваном і розбиратися, а не з банком, який по великому рахунку є інструментом.
          Причому дуже дорогим інструментом, і по розралуженості та оснащеності інфраструктури без аналогів (на Україні). Кожне відділення (і районі теж) працювали в онлайні по виділених каналах і в режимі реального часу з центральними відділенями. Специ зрозуміють, що це є, і в скільки обійдеться реанімація цієї системи, не кажуча вже про повторне створення. Це я до того, що аналогічна до "України"структура все одно буде створена - не важливо як вона буде називатися (ну хіба що Ощадбанк технічно модернізують - але це не дуже дешевше буде за створення по новому).
          ... Створена буде тому, що в нас зараз фактично немає банківської установи з потужною інфраструктурою (в Ощадбанку розвинена територіальна інфраструктура, але технічна база слабка, Аваль потроху доходить до районих містечок, але в них слабка звязкова інфраструктура і система фактично офлайнова, що не зовсім відповідає сучасним вимогам ) ...

          PS. Файна Україна була, та топ-менеджери трохи не ті були ... А може ще що - see also пана мартинюка на цю тему ...
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.08.10 | Os.I.

            В доповнення - i am sorry - передчасно цингель нажав

            >Банкрутство України є штучним і багато кому вигідним ...
            >------- не сперечаюся... але вигідне воно і нам, простим громадянам, які мали клепку в голові не тримати гроші в АПБ "У".


            А тут ти особливо не прав - АПБ "У" ще міг бути на плаву, і гроші свої ми би ще забрали б . А так по ліквідітору бог знає скільки ходитимеш ...

            Гроші я свої тримав в АПБ "У" - і знаєш чому - тому що банк такого маштабу на дно йде років два ... Що власне і спостерігали ...
            І треба було бути особливо васьом, щоб не догадатися десь ще з рік назад свої збереження з АПБ "У" забрати ... (я до того, що за грошима своъми треба пильнувати, навіть якщо вони в банку )
            ... А більшість теперішніх банчиків тонуть за паруть днів .... Особливо коли їх почати пак оздоровлювувати, як АПБ "У".
  • 2001.08.09 | Л.К.

    Re: А ларчик просо открівался.

    Ваше питання породило агресивну дискусію. Пара дописувачів форуму перечубилися на причинах падіння долара.
    Як на мене, то його (долар) в черговий раз опустили штучно під вибори "поімевши" на це раз Папу і наші гаманці.
  • 2001.08.09 | Пані

    А у кого-нибудь не безглузде пояснення есть?

    Я уже раз заикнулась и о падении курса доллара, и цен на бензин, на что получила ответ из "диверсий.ком" о том, что цены на бензин растут. Ага! Скажите это моему шоферу.

    Доллар опускают - это еще куда ни шло. Но бензин опускают????

    Рискуя нарваться на сами знаете что, все же замечу, что падение началось после назначения Кинаха премьером. А он до назначения говорил об искусственно завышенном курсе (это если мне не приснилось, линк искать лом, может Спостеригач поможет?).

    Рациональные объяснения есть?
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.08.09 | Л.К.

      Re: А у кого-нибудь не безглузде пояснення есть?

      Пані писав(ла):
      > Рациональные объяснения есть?
      Це хіба ранком.
      Зараз, якщо дозволите, можу лишень додати "не раціональне". Коли опускають долар з політичних мотивів, а Ваша згадка про Кінаха - це додаток до них, то автоматично опускається не тільки бензин, але і хліб. (Київ- вийняток, бо тут хліб росте прямо на майдані Незалежності на фундаменті гостиниці "Москва".
    • 2001.08.09 | АВ

      Re: Урожай в закорма скупать..

      Ну доллар и "падают", летом торговый баланс положителен...

      А вот зимой - нефть, газ, мазут и электричество потребуются и гривня опять скакнёт вдвое...

      И вместе с ней, но вверх - скупленный урожай, ведь он уже в баксах...

      Впервые такой урожай за 5 лет - вот и пошёл доллар вниз впервые...

      А отсутствие транша МВФ, да ограничения США на импорт из Украины - это ещё минус миллиард долларов, так что - осенью гривня _может_ упасть...

      Вся проблема с хлебом в том, что его сначала сдают государству, а лишь потом - на продажу и экспорт. Вот держава и играет, выпуская в оборот доллар из своей доли "обязательной продажи экспортёрами половины валютной выручки"...

      А "завышенный курс" и Ющенко - здесь не при чём, он на одной разнице между курсами в Киеве, Харькове и Львове - мог делать миллиарды в неделю. Ленился? :)
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.08.09 | Пані

        Не имеет значения, уже вырос

        У нас в Харькове, по крайней мере.
        Я про курс.
        Так что рабочей гипотезой продолжаю считать мелкую курсовую игру.
    • 2001.08.09 | Максим’як

      Шановні пані та панове! Міняйте долари на гривні!

      Чому падає долар в Україні, пояснити одним реченням важко. Є проста ознака, проте вона не може ніколи бути єдиною, але згубша пояснювати.

      Коли НБУ оголосило курси і:
      Якщо, долар падає, а інша валюта зростає до гривні, то це означає:
      Гривня – стабіл
      Марка - стабіл
      Долар – впав, десь там за океаном

      Якщо долар падає і інша валюта до гривні падає також:
      Долар –стабіл
      Марка – стабіл
      Гривня – ревальвує, тобто росте

      З іншими схемами простіше розібратися.

      Чому падає долар, тому що західний (не східний) світ рухається до великої кризи, пов”язаної із диспропорціями на фондовому ринку США, коротко і дуже спрощено: така диспропорція виникла в результаті суттєвого переважання інвестицій в інтелектуально-виробничу сферу, а не в товарно-виробничу. Рано чи пізно це мало би привести до спаду товарного виробництва, а отже потягнути за собою ланцюжок. Для такої країни, як США не є проблемою в певних межах штучно опускати чи піднімати курс долара. Таке опускання долара мало би стимулювати попит на споживчому ринку, а одже стимулюати товарне виробництво, отже імпорт. Цим шляхом США сподіваються запобігти загрозі кризи, думаю, що частково це вдасться, але чи надовго.

      Але найцікавіше, то є українська монетарна політика. Що робити українським теоретикам і практикам (найкращого спеціаліста Ющенка зроблено безробітним), щоб не бути втягнутими в чужі кризи, як це було з російською кризою? Або принаймі, згладжувати їх протікання в себе.

      Падіння долара, приводить до зростання ціни на експортовану продукцію, зменшення експорту, падіння виробництва в себе.

      Додаткова емісія гривні могла би втримати курс долара, через викуп НБУ надлишкової маси долара, але при зворотньому коливанні долара, це би привело до інфляції гривні, яку важко втримати, в цих процесах до 50% психологічного фактору.

      Монетарна політика полягає в тому, щоб НБУ здійснював дозовану емісію, необхідно теоретикам робити конкретні розрахунки, скільки гривні можна видрукувати і не більше: рівно стільки, скільки потребуватиме фінансовий ринок із ростом ВВП. Жодних авантюр із станком. Але є ще інший аспект, коли населення і бандити почнуть скидати долар, тому, що він падає, а він через кантори виходити на лоти на валютну біржу. То це буде ще одним додатковим фактором падіння долара – уже місцевим.

      На завершення добавлю, що падіння долара відносно до гривні є процес, який ми спостерігатимемо весь цей рік, бо, навіть, якби долар був стабіл, то коньюктура в Україні в цьому році є і буде настільки сприятливою, що сама собою гривня мала би ревальвувати, при умові дотримання монетаристської політики. А умова дотримання монетаристської політики є одна - не допускати в ту сферу таких козлів, як Суслов, Звягільський, Масол і т.д.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.08.09 | Спостерігач

        Підтримую на 100%

        І дивуюсь дибілізму наших бізнесменів, що вже не першйи рік втрачають значні суми, бо тримають свої гроші в доларах, попри те, що гривня вже давно (в реальному а не номінальному обчисленні) ревальвує.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.08.10 | ilia25

          Звідки така довіра українській державі?

          Питання довіри до гривні прямо пов'язано з довірою до української держави. За тих же причин бізнесмени бояться інвестувати в Україну -- бо ніхто не може гарантувати, яка моча завтра Кучмі в голову вдарить, і коли відбудеться наступний гейт і чим він завершиться.

          Нема демократії => нема народного контролю над державною владою => нема довіри до влади, до ії законів, до її обіцянок та до грошей, що вона друкує.

          Тобто причини гривньофобії мають дуже глубоке коріння. А долар -- він і в Африці долар.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.08.10 | Спостерігач

            Не довіра, а прагматизм

            Якщо через долари бізнесмен втрачає протягом трьох років по 5-10%, то це не бізнесмен, а дебіл :-)
            Але проблема насправді не в гривньофобії, а в тому, що немає кому займатись ПіАром гривні. Якби той самий Ющенко раз на місяць виступав по телевізору (він до речі пробував це робити ще за часів головування в НБУ) і розповідав про збитки, що несуть підприємці, то повірте, що за півроку 90% з них перевела б свої статки в гривні.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2001.08.10 | ilia25

              Кілька років тому державні мужі піарили ГКО

              І ті бізнесмени, що не роками не наважувались їх покупати теж могли відчувати себе дебілами, бо втрачали вони десь 50-100% річних.

              Але ми добре знаємо, чим все закінчилось -- зберегли свої гроші ті, хто тримав все в доларах. І керувало країною тоді теж саме, що й зараз. То кому люди повинні вірити?

              Дозволю собі повторитись -- ступінь довіри до грошей є прямо пропорційним довірі до державної влади. Я розумію, що на гривні зараз можна заробити -- точно так же на будь-якій пірамиді можна деякий час заробляти гроші, якщо пощастить. Але довіряти ніншній українській владі можна не більше, ніж мавродіям. А хто хоче погратися -- краще вже це робити в казіно.
  • 2001.08.10 | Деструктивний Елемент

    Спроба пояснення тенденції зміцнення гривні

    Чучхе писав(ла):
    > Ну ви тільки зацініть оце:
    >
    > Приезд Папа Римского в Украину, несмотря на хорошо организованную ПР-кампанию и организованный выкид денег на государственном уровне не стал эпохальным событием. Главным экономическим событием, связанным с приездом Папы стало небывалое падение курса доллара. Религиозные поляки навезли в Украину доллары, за несколько дней сумев потратить в Украине достаточно большие деньги.
    >
    > Якщо довести це діло до логічного кінця, то вийде так, що якби Папа залишився б гостювати в Україні ще тиждень, грошова система стабілізувалась би і ми б виплатили зовнішній борг))))

    На локальний курс у Львові подія вплинула. Проте не так сильно, як очікувалося. Очікували курс 4.5:1, але за повідомленнями нижче 5:1 зниження не було.

    > До речі, які будуть думки з приводу причин падіння курсу долара? Курортний сезон скоро вже закінчується, банкрутує "Україна" (теоретично люди мали б забрати свої заощадження з інших банків і перевести їх в долари), плюс раніше було так, що чим ближче до виборів - так долар дорожчає, а на президентські вибори, пам"ятаю, зовсім бакси із кіосків на кілька днів пропали. А тут все навпаки - падає ку....

    Загальні економічні тенденції які впливають на курс національної валюти - зростання економіки, баланс експорт-імпорт (туризм, який дає притік валюти, можна розглядати як експорт послуг) і експорт-імпорт інвестиційного капіталу. Загальносвітовий баланс валют і прив'язаність національної економіки до певної світової валюти. В слабких економіках діють додаткові чинники - іноземна валюта використовуються у внутрішньому обігу для обслуговування тіньового сектора і накопичення, а також суттєво впливають чинники довіри-недовіри до національної-іноземної валют і ревальвація до нормального рівня від попереднього заниженого кризового.

    Зростання гривні пояснюється наступними чинниками.

    В Україні надзвичайно високий обсяг експорту - 60% від ВВП (в ЗСА менше 20%). Переважна частка зростання ВВП заробляється на зовнішньому ринку за рахунок експорту. Експортна виручка має на 50% продаватися на біржі, реально продається майже 100%. Загалом за рік 19 млрд.дол. в іноземних валютах мають бути обміняні на гривні. Але економіка дуже демонетаризована. Якщо в розвинених економіках монетарних коштів в обороті більше за обсяг ВВП в рази, в Україні ця частка складає десь 1/3. Якби зараз НБУ не друкував активно гривні і не скуповував долари, курс долара падав би вдвічі швидше.

    Зростання економіки призводить до інвестиційної активності. З'являються інвестори, які міняють свої гроші на гривні, повертається тіньовий капітал, який теж обмінюється.

    Якщо долар падає, стає невигідним використовувати його як засіб накопичення і обороту в тіньовому секторі, долар скидається, збільшується частка гривні. Зростає довіра до власної валюти, долар починає витіснятися з внутрішнього обороту. Виразом цього є й індикатори банківських відсотків. Приходите в банк і хочете покласти кошти на відсотковий депозит. За внесок у USD вам пропонують 5-7%, UAH - 20-25% річних.

    Світові тенденції впливу можна спробувати описати так. Економіка ЗСА суттєво сповільнилася, але в Європі справи йдуть ще гірше і основні європейські валюти продовжують знижуватись в порівнянні з доларом. З 2002 року вводиться готівкове євро і наче би скасовуються національні валюти країн Європи. Євро може стати новим засобом накопичення і національних валютних резервів. (А що як Китай половину накопичень із ~500 млрд.дол. переведе у євро?) Українська економіка прив'язана до долара, але головними торговими партнерами є країни Європи і Азії (включно з Росією). Постійно також циркулють прогнози-чутки про можливість фондової кризи в ЗСА - падіння роздутих індексів до реального рівня, яке спричинить падіння долара на 30-50% а то й більше.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".