МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Українські організації нового ґатунку за кордоном

08/10/2001 | Калина Процик
Виконавчій дирекції ІІІ Всесвітнього форуму українців
Від Форуму українців Чеської Республіки


Шановні пані і панове,

До вас звертається голова нової громадської організації Чеської Республіки Форум українців Калина Процик.

Контакт на виконавчу дирекцію ІІІ-го Всесвітнього форуму українців нам люб’язно надав Голова УВКР, Член Оргкомітету Форуму Михайло Горинь.

На жаль наша організація постала нещодавно та й ще стихійно — після трагічних подій 9 березня. З цієї причини ми не мали досить часу підготуватися до ІІІ-го Всесвітнього форуму українців, але бажаємо запропонувати Оргкомітетові співпрацю.

Досі нам вдалося заявити про себе як у Чехії, так і в Україні. Ми не залишили також поза увагою всесвітню мережу Інтернет.


Коротенька історія:

Акція проти застосування силових методів у вирішенні політичних питань під час складання Посольством України квітів біля пам’ятної дошки Тараса Шевченка 10 березня, серія демонстрацій — три біля Посольства України в ЧР і одна, наймасовіша, на центральній площі Праги — Вацлавському намєсті. Розіслано листи з проханням посередництва до посольств країн Євросоюзу, США, Канади. Спеціальні листи надіслано на адресу Президента Чеської Республіки Вацлава Гавела. Лист з вимогою про відставку надіслано Президентові Л. Кучмі. Друкуємо і безкоштовно роздаємо щонеділі біля українських церков у Празі інформаційні листівки “Український огляд“. Досі роздано близько 10-ти тисяч. Створено інтернет-сторінку Форуму, на якій можна почерпнути детальнішу інформацію, http://www.ukraine.cz/bezkucmy. Проведено декілька прес-конференцій, а крім того, наші активісти поширюють інформацію про події на Україні у різних засобах масової інформації ЧР.

Нині прагнемо підтримати той вогник, що зародився у нашому гурті декілька місяців тому. Незабаром закінчиться юридичне оформлення організації в чеських державних установах. Розпрацьовано план розвитку Форуму українців. Наша більшість — студенти Карлового університету у Празі. До нас приєдналися також деякі члени організації Українська ініціатива в Празі, яка базує свою діяльність на зв’язках з українським Посольством у Чеській Республіці. Маємо декілька членів, що дізналися про нас з “Українського огляду“ — це чехи українського походження. До наших активістів належить серед інших один з чеських підприємців, який на останню акцію протесту доставив автобусом групу українських робітників, які працюють у нього.


Наші плани

У наших планах на майбутнє ми беремо до уваги кілька важливих факторів:
1. Доволі часто трапляються випадки зневажання українців з боку місцевого чеського населення, особливо тих наших земляків, що приїздять сюди на заробітки.
2. Незважаючи на присутність у Чеській Республіці, зокрема у Празі десятків тисяч українців, у чеських кіосках і книгарнях цілком відсутні українські газети і журнали. За вийнятком квартальника “Пороги“, який видає Українська ініціатива обмеженим тиражем.
3. Посольство України в Празі не надто популярне серед чехів, які збираються в Україну. Люди скаржаться на радянського типу бюрократизм і невихованість. До речі, тут зобов’язує російська мова, якою відвідувачі повинні заповнювати анкети.
4. Поодинокі культурні акції Української ініціативи орієнтовані на той же пенсіонерський контингент, що і часопис “Пороги“.

Взявши до уваги не надто сприятливі обставини ми маємо намір найближчим часом виправити ситуацію. Серед іншого ми плануємо:
- Випуск україномовної, щотижневої газети. За основу візьмемо провідні проекти деяких національних і закордонних газет (вже підготований “пілот“ першого номера);
- Організування слухань для дипломатичних установ у Чехії у справі “українського питання“. Ми запрошуватимемо представників офіційної української влади, опозицію і журналістів для викладення фактів, а також політологів для прогнозування ситуації, підприємців. (Для цього ми маємо приміщення, обладнання; визначена також приблизна дата перших слухань — початок грудня 2001 року);
- Попередньо домовлено з деякими українськими відомими музичними виконавцями про надання кількох своїх творів для видання спеціального CD під назвою “Українці — об’єднуйтесь“. На кошти від продажу організувати одноіменні концерти у Чехії і, можливо, в сусідніх країнах.
- Закладено “перший камінь“ у розбудову “українського інтернету“ в ЧР — http://www.ukrainians.cz, який вже працює у тестовому режимі. Інтернет-проект http://www.ukraine.cz теж належить нам.
- Збір необхідної інформації про створення подібних організацій у світі — франчайзинґ. На зразок “Створи Форум українців у своїй країні“ з єдиним об’єднаним інтернет-порталом.


Повертаючись до початку нашого листа, бажаємо підкреслити, що

“…на жаль організація постала нещодавно, та й ще стихійно — після трагічних подій 9 березня. Це той важливий чинник, який нам перешкодив своєчасно підготуватися до ІІІ-го Всесвітнього форуму українців, але маємо щире бажання співпрацювати з Оргкомітетом ВФУ.“

З цієї причини просимо Оргкомітет надати можливість звернутися до делегатів і гостей із пропозицією співпраці. Сподіваємося, що наша інформація напевно знайде відгук серед щирих людей, зацікавлених у контактах з нашою організацією.


Дякуємо за увагу!

Слава Україні!

З повагою,
Калина Процик

Голова Форуму українців у Чеській Республіці

http://www.ukraine.cz/bezkucmy
e-mail: info@ukrainians.cz

tel: +420 723 577 074

Відповіді

  • 2001.08.10 | Чучхе

    Автору попереднього постингу особисто

    Я до Вас вже написав листа, але хотів би звернутися й через форум.Якщо Ви мені встигнете до понеділка (бо потім я вирушаю на вакації) послати по е-мейл більш детальний опис діяльности Вашої організації, я поміщу про нього інформацію в українській пресі. Думаю, це в переддень Форуму українців піде на користь всим нам.

    Спробуйте більш детально описати свою діяльність по таким питанням:

    1. Старі і нові організації українців Чехії, відносини їх між собою та з автохтонним населенням

    2. Ставлення етнічних українців Чехії до Кучми, антикучмівські акції українців чи неукраїнців (якщо такі були) в Чехії

    3. Чим допомогає\не допомогає Посольство України. Русифікація в Посольстві.

    4. Зв"язки з українськими громадами інших країн


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".