МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

"Україна без Кучми": мрії про амністію

08/16/2001 | Спостерігач
"Україна без Кучми": мрії про амністію

Андрій Сек, для УП, 16.08.2001, 13:59


Найрадикальніша гілка опозиції комітет "За Україну без Кучми" готовий "частково порозумітися" з владою. Цю сенсаційну новину повідомив співкоординатор "УбК" Юрій Луценко. Про цілковите примирення не йдеться.

"Одна з найголовніших проблем для нас - подальша доля політичних в'язнів. Під вартою перебувають люди, яких давно можна було випустити під підписку про невиїзд. Ми готові вести з владою переговори, аби вона в переддень десятої річниці Незалежності оголосила так звану загальну амністію по справі подій 9-го березня. Ми зі свого боку беремо зобов'язання не ініціювати судових розглядів у справі побиття міліцією демонстрантів та народних депутатів."

З вуст Луценка пролунав також натяк, що "УбК" готові навіть угамувати свій революційний запал. "Звільнення унсовців розрядило б ситуацію в цілому в Україні. На десятий рік Незалежності - не добре мати політичних в'язнів. І Кучма це має зрозуміти. Думаю, обидві сторони мали б зробити кроки назустріч. Те, що відбулося 9 березня є серйозним уроком для обох сторін. Ми не потребуємо прощення або реабілітації. Наша позиція не змінилася й не зміниться. Україна має бути без Кучми... Обмін? Ні, я б не радив вживати це слово. Хлопці на це ніколи не підуть. Комітет "За Україну без Кучми" гідно оцінив би цей крок влади", - багатозначно й власне з натяком сказав Луценко.

"Ми не плануємо піднімати руки вгору. Навпаки ми готуємося відзначити 10 річницю Незалежності України. Ми досі не отримали відповідей на питання - хто причетний до вбивств журналістів, політичних та громадських діячів, чому Україна посідає перші з кінця місця в корупційних рейтингах? Доки не буде відповідей на ці питання, ми активно опонуватимемо владі. Опозиція не зникла, акція "Україна без Кучми" не вмерла! Але ми готові, я б сказав, додати нового імпульсу в наші стосунки із владою. Ми підготували деякі сюрпризи. Якого характеру? Громадяни вже звикли до того, що у нас особливе вміння "піарити", влаштовувати своєрідні шоу як-то спалення опудала, чи конструювання "кучмівської труни". Цього разу подібне дійство також буде. Ми маємо почуття гумору."

"Ми не хочемо перетворити святкування виключно в акцію протесту. Це - свято, хоча ми ці десять років розцінюємо як роки втрачених можливостей. Ми проведемо низку альтернативних святкових заходів. Урочисті збори з запрошенням представників дипломатичного корпусу, активістів з регіонів. З іншого боку це будуть акції протестного характеру. Виступи проти тих, хто сплюндрував саме поняття Незалежності, хто змарнував перспективи України. 23 серпня ми плануємо пікетувати палац "Україна", де засідатиме чиновництво. Ми також того дня пікетуватимемо Адміністрацію Президента, де висловимо своє бачення результатів правління Кучми. Я офіційно заявляю, що ми не перешкоджатимемо урочистостям, організованим владою. Ми не маємо намірів заважати їй. Тим більше, що запрошені високі посадові особи з інших держав, до яких ми з пошаною ставимося. Але опозиція святкуватиме також. Після закінчення військово-чиновницьких розваг, ми маємо намір провести маніфестацію на Хрещатику. Не виключено, що відновимо у цей день наметове містечко на Майдані Незалежності. Багато що залежить від влади."

В планах "УБК" - провести акцію протесту-святкування не лише в Києві, а й у регіонах. "В столиці, передбачаю, буде близько 10 тисяч осіб, - каже Луценко. - Але не в цифрах справа. Якщо на вулиці вийде кілька тисяч людей, для справи цього буде достатньо, оскільки таким чином демонструються настрої суспільства.

Цього разу протестні акції не будуть сконцентровані в Києві, а відбуватимуться в усіх областях одночасно. Причому на місцях вони організовуються не лише відділеннями акції "Україна без Кучми" та Форумом національного порятунку, а правими силами, і подекуди й комуністами. Мова йде про те, що всі політичні сили, які незадоволені станом речей у нашій державі, тенденціями розвитку, будуть і святкувати і протестувати. Єдине, що ми категорично обумовили, щоб під час цих заходів ніхто не виступав би з закликами проти Незалежності України. "

А що ж СБУ та МВС? Певно, й вони готуються до святкування десятої річниці Незалежності України "по-своєму", вивчають опозиційні настрої. До політичних радикалів - у правоохоронців особливе ставлення. Луценка вони, скажімо так, не долюблюють й майже не довіряють й не радять довіряти іншим. А ось що каже Юрій Віталійович про тих, хто безпосередньо опікується його "революціонізмом". Він фактично задоволений тим, якщо так можна сказати, як себе зарекомендували в перші місяці роботи керівники МВС та СБУ Юрій Смирнов та Володимир Радченко відповідно.

"Нове керівництво СБУ, з моєї точки зору, не змінило систему, сенс якої полягає в персональному захисті Кучми, не як Президента, а як людину, котра їх всіх призначила на високі посади, і тому вони як би відпрацьовують, - каже Луценко. - Але водночас нове керівництво СБУ не допускає брутальних, зневажливих висловлювань, подекуди дій стосовно опозиції. Сьогодні вже не ведуться відкрито слідкування, прослуховування, залякування, не здійснюється тиск, що мало місце при Деркачі. Мені здається, це добрий знак. Я не ідеалізую Радченка, але ця кадрова перестановка відіграла позитивну роль."

До МВС у опозиціонера ставлення дещо інше. "З одного боку ми також відчуваємо відсутність у їхніх діях агресивності, прямих демонстративних наїздів на опозицію, - ділиться міркуваннями Юрій Луценко. - Але з іншого - міліція, яка найбільше причетна до репресій відносно демонстрантів, завжди готова їх здійснювати знову. Ніхто не розслідує напад на наметове містечко так званими анархістами, безпідставних арештів сотень демонстрантів 9 березня, побиття народного депутата Валентини Семенюк. У регіонах міліція все ще застосовує не показові, але тим не менше репресивні дій стосовно "антикучмістів". Проте робочий контакт з керівниками МВС у нас є. Міністр Смирнов постійно демонструє бажання діалогу. Це нас втішає."

Стосовно заарештованих унсовців, то у Луценка є переконання, що їхня "пропозиція" варта обговорення. Опозиціонери зараз шукають різні шляхи, як зробити так, щоб у СІЗО СБУ мало на п'ятнадцять арештантів менше. Й готові, ні, не поступитися принципами, а "пом'якшити" своє заповзяття.

Натомість унсовці вельми скептично ставляться до, назвемо її так, ініціативи Луценка. Чим ближче до виборів, тим більш розходитимуться доріжки лівих та правих, що об'єдналися в "УбК". У Луценка та Соцпартії, членом якої він є, свої передвиборчі плани. В УНА - свої. Перед розлученням борги краще віддати. Але не це головне в даному контексті. Комітет "Україна без Кучми", схоже, змирився з тим, що Україна буде з Кучмою.

Відповіді

  • 2001.08.16 | Майдан

    Головне аби правильно писали назву

    А решта все дурниці...


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".