МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Що за дивний присмак?

08/18/2001 | Л.К.

Виправдовування Кучми зустріли криками "Ганьба!"

УП, 18.08.2001, 13:23, оновлено

версія для друку

Кучмі довірили відкриття III Всесвітнього форуму українців, в якому беруть участь 300 делегатів від західної і східної діаспори з 42 країн світу і 300 делегатів з усіх регіонів України. У залі були присутніми гості, діячі культури України, представники діпкорпусу, народні депутати, журналісти.

Значну частину свого вступу президент відвів "касетному скандалу" і знову продемонстрував упевненість у власній силі і непогрішності. Хотіли очорнити Кучму і імідж України, піддати сумніву незалежність країни. До смерті Гонгадзе не причетний. Ліві прагнуть реваншу. Сказав саме те, що хотіли від нього почути в цьому залі, в якому значну частину гостей складають представники діаспори.

Сьогодні ми не знаємо всіх дійових осіб скандалу, говорить Кучма, однак нам зрозумілі їх провокаційні цілі.

"Я заявляв вже не раз, і повторюю сьогодні, що до історії журналіста Гонгадзе я не маю жодного відношення", - підкреслив Кучма, після чого в залі закричали "Ганьба!" і президент був вимушений на декілька хвилин перервати промову.

Починаючи цю частину свого виступу, президент звернувся до учасників форуму так: "Ви б мене невірно зрозуміли, якби я не згадав про так званий "касетний скандал". Частина залу зустріла ці слова оплесками, частина - свистом і вигуками.

"В мене не було сумнівів, що творці цієї колізії мітили в Україну і президента, в стабільність, незалежність і саме існування нашої держави". Цим людям "хотілося б бачити Україну на колінах, зганьбленою, слабою", заявляє він.

Замовники скандалу прибігли за допомогою "вчорашніх адептів соціалізму і радикалів, які виступають під прапорами незалежності". Ніхто не міг зганьбити Україну настільки, наскільки це зробили натхненники і замовники "касетного скандалу", які знайшли помічників в таких "патріотах".

"Ми ще раз пересвідчилися, що найбільшу небезпеку для України складають ті, хто голосніше за всіх кричить про свою любов до неї", - ці слова були зустріті аплодисментами.

Якщо у когось були сумніви, то події 9 березня поточного року розвіяли їх остаточно, переконаний президент. "Що робила б американська поліція, якби натовп авантюристів пішов би на штурм Білого дому? Наші ж правоохоронці тільки оборонялися".

"Набутий нами урок гіркий і болючий. Цей урок переконує, що в країні і за її межами є сили, здатні вести боротьбу з Україною і її президентом "в найгірших традиціях мафіозної вендети". Черговий раз за допомогою скоординованої і спланованої інформаційної атаки як з середини країни, так і ззовні з України спробували зробити слухняний і безсловесний об'єкт для биття, піддавши її глуму", - заявив Кучма.

"Однак українська держава і політична система довела свою стабільність, непіддавання провокаціям, ми вийшли з випробування ще більш сильними і консолідовані", - цитує Кучму Інтерфакс-Україна.

Промова президента в різних місцях неодноразово уривалася вигуками і свистом окремих гостей, серед яких було чимало представників опозиції - лідери партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко та Олександр Турчинов, Костянтин Ситник та Анатолій Матвієнко від "Собору" тощо.

Однак якщо вся державна система спрацювала без нарікань, то люди всередині неї Кучмі не подобаються. Він "рішуче незадоволений" якістю роботи багатьох органів влади і управління, державних установ, функціонування державного механізму загалом.

"Прийнявши демократичну Конституцію, продекларувавши як найвищу цінність права і свободи людини і громадянина, ми поки ще не змогли в повністю забезпечити їх реалізацію". Тому треба "досить багато працювати", щоб торжество принципу верховенства права стало нормою життя. "І ми здатні захистити Конституцію і демократичні ідеали, які обрав народ України".

Зате є і світлі плями – Кучма переконаний, що країна пройшла найважчий кризовий період і вступила в етап стабільного економічного зростання. Хоч в той же час бичем українського суспільства залишається бідність. "Вона штовхає людей на злочини, виїзд з країни, часто на принизливих умовах, заганяє в сіті тих політичних менеджерів, які організовують і оплачують акції, направлені проти незалежності і державності України".

Відрізок життя країни в десять років довжиною Кучма вважає шляхом від імперської провінції до визнаної світом авторитетної держави. Україні дісталися "структурно знівечена, неефективна економіка, деформоване десятиріччями авторитарного правління суспільство, відсутність основних організацій, необхідних для функціонування суверенної держави". У цей час зі всім цим тією або іншою мірою вдалося совладать.

Президент підкреслив, що "жодна політична група або особистість не має монополії на створення української держави і не може на неї претендувати". "Патент на незалежну Україну виписував народ, і тільки він", - відрами виливав бальзам на вуха аудиторії Кучма.

Він також заявив про необхідність підтримки української діаспори як носіїв української культури, мови, духовності, "як репрезентантів національного імені, як доказ реальної і багатогранної присутності українців на світовій арені". Кучма визнав, що нині "настав час певного охолоджування і взаємного розчарування" у відносинах з діаспорою. На його думку, провина тут обопільна, але "явно більша з боку самої України, її влади і громадськості".

А критикам нинішнього керівництва країни з діаспори Кучма "порадив би все-таки зрозуміти і взяти до уваги, що Україна сьогодні не та, яку вони або їх діди і батьки залишили багато десятиріч назад, і не та, яку побудували в своїх мріях. Україна така, яка є, і вона потребує розуміння, а не роздратування".

"За старовинною традицією, нічого не розпочинається без божого благословення", -почав Кучма і запропонував представникам християнських конфесій благословити учасників форуму. Молитву прочитав глава Української православної церкви (Київського патріархату) Філарет.

У почесній президії засідали перший президент незалежної України Леонід Кравчук, голова Верховної Ради Іван Плющ, прем'єр-міністр Анатолій Кінах, міністр закордонних справ Анатолій Зленко, міський голова Києва, ряд членів уряду, почесні гості.

А в цей час близько 1000 представників партій "Батьківщина", Народного Руху України, Українського Народного Руху, Української республіканської партії, УНА-УНСО - в основному люди середнього і похилого віку - в оточенні сотні міліціонерів пікетували палац "Україна", де проходив форум. При цьому самі опозиціонери на повному серйозі стверджували, що їх 4-5 тисяч.

Пікетники час від часу кричали "Кучму - геть!" і тримали транспаранти "Кучма і його прибічники розграбували Україну", "Україні - українську владу". Щойно закінчилася промова президента, вона мирно розійшлися.

Близько 5,3 тис. заявок на участь у роботі III Всесвітнього форуму українців надійшло до Української всесвітньої координаційної ради. Організаторам довелося відповісти негативно на 1,7 тис. заявок, оскільки форум проходить у палаці "Україна", який розрахований тільки на 3,6 тис. місць.

Тим часом, МЗС України забезпечив ряд пільг для учасників і гостей форуму. Зокрема, для учасників форуму і міжнародного дитячого фестивалю творчості "Наша земля - Україна", які проживають за межами України, приватні візи оформлялися консульськими установами безкоштовно. Аналогічні візи також оформлялися гостям форуму, які мають запрошення від Кабінету міністрів України.

Під час проведення форуму в правоохороні громадського порядку візьмуть участь майже 2 тис. працівників міліції.

Тим часом, 18-20 серпня, в дні проведення форуму ряд партій національно-демократичної спрямованості проведуть на площі перед палацом "Україна" акцію "Патріотична громадськість вітає українців з всього світу".

У мене виникли питання. Правда з приводу статті в “УП” тільки одне, а інші до Майдану.
Проте, все по черзі.
І. Про статтю в “УП”.
Чи не здається Вас присмак статті “Банківським”? Як на мене, то автор публікації підкреслено відсторонився від оцінки подій. Передрук Інтерфаксу. Ні слова про виступ Лук”яненка. Натомість зауваження про незначну кількість пикетувальників. Що це?

ІІ. До Майдану. І ЦЕ СУТТЄВО!
Чому,чорт забирай, про дії Свистовича ми довідуємося лише з його знервованого постингу:

Коли їздили друкувати листівки, вигадані під час перерви, нас супроводжували бритоголові хлопчики, що були помічені в охороні Форуму в Палаці "Україна".

Про всяк випадок діаспора та дехто з наших журналістів (в тому числі і західних голосів) попереджена, але маю до всіх прохання: зателефонувати до мене в Ірпінь сьогодні о першій ночі. Якщо я та дружина будемо вдома - поставте це на Форум, бо ми Інтернету вдома не маємо. Якщо когось з нас не буде - бийте на сполох до всіх ЗМІ.

Мій телефон в Ірпені:
8-297-54-676 - якщо телефонувати з Києва та Київської області.
8-04497-54-676 - якщо телефонувати з інших міст.

ЦЕ БУЛО СУПЕР!!!! ЦЕ БУВ НАЙУСПІШНІШИЙ ВИХІД МАЙДАНУ В РЕАЛ!

Фактично всю революцію здійснили Майдан та УРП. Там були і ФНП з УБК (навіть декілька унсовців), але буянили спочатку лише ми. Потім підтримували інші (переважно позапартійні), але, коли все затихало ми знову брали ініціативу на себе. Решта розгубилася, комплексувала, заздрила - не знаю, але щось ніхто інший активності не проявляв.

Ми провели туди "хитрим чином" десь 15 чоловік, бо запрошень нам не дали. Зате ми їм дали!!!

Перепрошую, прощаюсь. Повний звіт прочитаєте в новинах, на Нашому Майдані та на Форумі Діаспори. Потім я напишу ще більш повний звіт (у форматі особистої розповіді, а не статті) на Вільному Форумі.



ІІІ. ДО ВСІХ.

Чому Ви продовжуєте обговорювати свої теми так, ніби нічого не сталося? Чому нема питань про події на Форумі Діаспори? Учасникам Форуму Діаспори малюють черговий “адабрямс”, Гаврош- Свистович, на жаль, потай від Майдану протягує туди “вибухівку” у вигляді самотужки складеної у перерві листівки і галасує “Ганьба” у залі палацу “Україна”, а Ви далі про заскорублу олігархію.

А хтось дзвонив Свистовичу?

Відповіді

  • 2001.08.19 | Augusto

    Що за обурення? Що за Гавроші?

    Свистович вийшов в реал з духом Майдану! Чи він був "духом Майдану"? А шоу іде далі, як і йому і належить! Якшо Ви хочете долучитися до акцій в реалі, перейти від "спекулятивної" до "оперативної" опозиції, то - персонально до Свистовича. "УП" це - самотній кіт, він сам по собі, контакт з ними йде ІМХО осмозисом.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.08.19 | Л.К.

      Re:Бо не байдуже.

      Augusto писав(ла):
      Якшо Ви хочете долучитися до акцій в реалі, перейти від "спекулятивної" до "оперативної" опозиції, то - персонально до Свистовича. "УП" це - самотній кіт, він сам по собі, контакт з ними йде ІМХО осмозисом.
      IШановний пане Augusto, Ви, як і інші на Майдані не знаєте, що я в реальній опозиції до влади з 1997 року. Тоді сморід Кучмо-кантрі ще мало хто чув. Ще не було касетного скандалу, не було наметів на майдані, але вже було те зло, якого сьогодні не бачить тільки сліпий. Правда, мушу визнати, що якби не обставини, то теж тільки зараз почала б прокидатися від пасивності і інертності. Зате, змушена до дій в 1997,
      сьогодні маю реальний позитивний результат. (Подробиці розповім іншим разом.) Це я до того, що про "спекулятивну" опозицію - це не до мене :-)).
      Щодо мого постингу, то
      може була збит емоційна і згарячу "наваяла" його таким. Але це тому, що з практики знаю, чого можна чекати від них.
      Соррі :-))
  • 2001.08.19 | Technar

    Читайте Свистовича у "Новинах"

    З ним поки що все гаразд.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.08.19 | Л.К.

      Re: Або в "Діаспорі". Дякую, вже почитала. :-))

  • 2001.08.19 | Рoман ShaRP

    Re: пані Л.К. ви шось дуже погано про всіх думаєте

    Свичтовичу дзвонив, на пікеті був.

    Деякі доповнення я дописую в окрему тему, стосовно статті в УП перепрошую, я Вам відповідаю в ній, аби не ментеляти все туди-сюди.

    (ну а те, що "нічого не чути" , -- перепрошую, в мене суто "нічний" доступ [безкоштовний. бо на сплачуваний я не маю коштів ])
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.08.19 | Л.К.

      Re: Вже перепросила у всіх за збиткову емоційність. Впала в шал за браком інформації. Ще раз, СОРРІ! :-)) З нетерпіням чекаю Вашу статтю.

      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.08.19 | Рoман ShaRP

        Re: Все добре, коментарі запостив якщо у Вас будуть питання -- ласкаво прошу, завше радий ; ) (-)

  • 2001.08.19 | Рoман ShaRP

    Якщо я не помиляюся, Прєзик слова ("або я або Тимошенко") не дотримав. Оголошується аукціон на "слово президента кучми". Даю щербаті пів-копійки. Хто більше? (-)



Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".