МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

УП: Праві починають дратувати один одного

08/31/2001 | Спостерігач
Праві починають дратувати один одного

Данило Побут, УП, 31.08.2001, 14:04


Те, що передвиборчий "шлюб" Ющенка та Тимошенко залишається тільки красивою love-story для політичних белетристів, а не життєвою прозою, знайшло чергове підтвердження у п'ятницю. Учасники блоку Тимошенко невдоволені поведінкою творців блоку Ющенка, а сам екс-прем'єр повідомив, що не вів переговорів з "ФНП".

В останній день літа прес-служба "Собору" поховала останні ілюзії – якщо вони у когось ще були – про близьке злиття правих у єдиний блок. Партія, що входить до блоку "Форум нацпорятунку" Тимошенко, виступила із спеціальною заявою. "Собор" "змушений звернути увагу" на "некоректність тверджень лідерів створюваного блоку "Наша Україна", де "постійно міститься, начебто до його орбіти [блоку "Наша Україна"] вже входять всі національно-демократичні правоцентристські сили".

Подібні заяви "фактично забирають право називатися національно-демократичними в тих партій, які ввійшли до "ФНП", - ображені у "Соборі". - Ми заявляємо: лідери УРП Л.Лук‘яненко, УХДП О.Сергієнко, УКРП С.Хмара, які за любов до України жертовно заплатили десятиліттями радянських таборів і які підписали Маніфест "ФНП", мають анітрохи не менше права називати себе націонал-демократами, аніж Г.Удовенко, В.Пинзеник, В.Костенко, В.Стретович чи М.Поровський".

"Собор" також сумує, що заклик партії до "згуртування в єдиному передвиборчому блоці всіх національно-демократичних, антикорупційних, антиолігархічних сил" поки що "проігноровано саме тими, до кого його найперше було скеровано – середовищами, які формують сьогодні блок "Наша Україна" на чолі з В.Ющенком". Партія дозволила собі навіть лексику, яку не характерно висловлювати на адресу хоч і гіпотетичних, але партнерів: "Ми закликаємо всі політичні партії та громадсько-політичних діячів, які називають себе сьогодні "націонал-демократами", усвідомити: є речі значно важливіші, аніж навіть гарантоване місце в парламенті нової каденції".

Однак заклики "Собору" приречені залишитися голосом волаючого в пустелі. Навіть сам Ющенко в п'ятницю визнав, що на сьогоднішній момент не ведуться переговори з блоком "Форум національного порятунку", бо "є свої міркування, через які це не робиться". При цьому він визнав, що не проводив консультацій і з рядом партій, "наприклад, з Народно-демократичною партією і рядом інших", з якими, зі слів екс-прем'єра, він хотів би укласти меморандум про "взаємну толерантність і неагресивну позицію на виборах".

Учасників свого блоку він, як і раніше, називати відмовляється, зазначаючи тільки, що "йде хороший, ефективний переговорний і договірний процес". А високий рейтинг свого блоку, про який по суті нічого, крім назви, не відомо, Ющенко пояснив (увага!) присутністю там "розумних людей".

Відповіді

  • 2001.08.31 | Майдан

    Текст заяви "Собору" ( напевно надивилися нічного ефіру з Ющенком?)

    ЗАЯВА
    прес-служби УНП "СОБОР"
    з приводу необхідності єднання всіх
    національно-демократичних, антикорупційних сил

    УНП "СОБОР" принципово дотримується позиції необхідності згуртування в єдиному передвиборчому блоці всіх національно-демократичних, антикорупційних, антиолігархічних сил. Ми розглядаємо входження нашої партій до виборчого блоку демократичної опозиції "Форум національного порятунку" як перший і необхідний елемент досягнення такої єдності. Тільки на базі цієї єдності можливе не просто створення низки національно-демократичних фракцій у новому складі парламенту, а завоювання націонал-демократами такого представництва, яке дозволило б кардинально впливати на перебіг подій у державі, реально подолати корупцію в вищих ешелонах влади, утвердити ідеали відкритої політики, легальної економіки, європейського вибору України.
    На жаль, наш заклик до єдності поки що проігноровано саме тими, до кого його найперше було скеровано - середовищами, які формують сьогодні блок "Наша Україна" на чолі з В.Ющенком. Більше того, у публічних заявах лідерів створюваного блоку (про склад якого досі не оголошено) постійно міститься твердження, начебто до його орбіти вже входять всі національно-демократичні правоцентристські сили.
    Прес-служба УНП "СОБОР" змушена звернути увагу на некоректність таких заяв, оскільки вони фактично забирають право називатися національно-демократичними в тих партій, які ввійшли до ФНП. Ми заявляємо: лідери УРП Л.Лук'яненко, УХДП О.Сергієнко, УКРП С.Хмара, які за любов до України жертовно заплатили десятиліттями радянських таборів і які підписали Маніфест ФНП, мають анітрохи не менше права називати себе націонал-демократами, аніж Г.Удовенко, В.Пинзеник, В.Костенко, В.Стретович чи М.Поровський.
    Ми переконані - шлях до гуртування націонал-демократів лежить не в площині механічного заперечення права окремих партій носити цю назву, а в чіткій відповіді на запитання: з ким сьогоднішні націонал-демократи, з українським народом, чи з корумпованим режимом Л.Кучми? УНП "СОБОР", УРП, УХДП, УКРП, які разом з ВО "Батьківщина", УСДП та ППУ утворили Форум національного порятунку, давно зробили свій вибір на користь народу. Ми закликаємо всі політичні партії та громадсько-політичних діячів, які називають себе сьогодні "націонал-демократами", усвідомити: є речі значно важливіші, аніж навіть гарантоване місце в парламенті нової каденції. Від нас залежить: захистити честь української націонал-демократії, вибороти гідне майбутнє для України, або ж погодитися на пропоновану нам роль однієї з демократичних ширм злочинного владного режиму. УНП "СОБОР" за будь-яких умов ніколи не погодиться бути такою ширмою.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".