МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ЗА ДВА ТИЖНІ РІЧНИЦЯ ЗНИКНЕННЯ ГОНГАДЗЕ. ЩО БУДЕМО РОБИТИ?

09/02/2001 | технолог
За два тижні річниця зникнення Гії.
Коли я сьогодні згадав про це, та сказав брату, що планую підняти це питання на "Майдані", він висловив сумнів, чи це потрібно, бо тему вже замовчують, вона робиться неактуальною тими колами, які досягли своєї мети розкруткою цієї справи та Кучмагейту.
Але якраз це і цікаво - хто чого досяг вбивством Гії та подальшим розвитком подій?
Сьогодні побачив одну з спроб аналізу політичної кризи: http://cpd-lviv.itgo.com/anatomia.html

А щодо річниці - перша думка, що прийшла в голову: запропонувати (безвідносно до тих акцій, які можуть бути з боку політичних сил) Майдановській спільноті кожному в себе вдома поставити за спокій Гіїної душі свічку у вечір його зникнення. І пом'янути його...

Відповіді

  • 2001.09.03 | Augusto

    Я нічого не досяг.

    технолог писав(ла):
    >тему вже замовчують, вона робиться неактуальною тими колами, які досягли своєї мети розкруткою цієї справи та Кучмагейту...

    > А щодо річниці - перша думка, що прийшла в голову: запропонувати (безвідносно до тих акцій, які можуть бути з боку політичних сил) Майдановській спільноті кожному в себе вдома поставити за спокій Гіїної душі свічку у вечір його зникнення. І пом'янути його...

    То підтримую пропозицію. Можна ще його "за упокой" записати в церкві.
  • 2001.09.03 | Пані

    Вопрос поднимать надо

    И обсуждать его тоже надо. У меня пока нет законченных идей, но что-то варится. Как сварится, я не промолчу.

    Уже много месяцев я достаю всех знакомых журналистов вопросом: "А что ты сделал для того, чтобы в будущем ты сам не повторил судьбу Гонгадзе?" Я только стрингера не спрашивала, потому как знаю, что он лично делал.

    И если сначала мне отвечали "Со мной такого не может случиться никогда! (потому что я не в Киеве, не грузин, на авантюрист, не занимаюсь политикой, не критикую Кучму...)", то в последнее время все чаще в ответ раздается "Надо что-то делать".

    Пружина сжимается. Какой у нее запас прочности, я не знаю. Я могу ошибаться в его оценке, выдавая желаемое за действительное. Но я знаю, что это пружина, и что она рано или поздно ударит по системе. Я лично могу только как-то пытаться приближать этот момент.
  • 2001.09.03 | ilia25

    Сама постановка вопроса неверна в принципе

    технолог писав(ла):
    > хто чого досяг вбивством Гії та подальшим розвитком подій?

    Це питання не має сенсу в принципі, бо ті, хто вбивав Гонгадзе зовсім не очікували, що події будуть розвиватись саме так, як це сталось.

    Вбивство Гонадзе було організовано Кучмою як черговий крок на шляху до знищення залишків опозиційної преси. І очевидно, що цю мету виконати не вдалося. Але не тому, що шлях вбивств був в принципі хибний, а завдяки Мельниченко та касетному скандалу (тобто, фактично, завдяки щасливому збігу обставин).

    Що стосується організаторів касетного скандалу -- тобто Мельниченко та Мороза --їм свою мету вдалося реалізувати тільки частково.

    З одного боку, було уповільнено сповзання України до диктатури і демократична опозиція отримала дуже потрібні їй козири. Але (завдяки, між іншим, зрадницькій позиції Ющенка та більшості націонал-демократів) шанс повернути Україну на шлях до демократії було змарновано.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.09.03 | технолог

      Re: Сама постановка вопроса неверна в принципе. Не все так просто в нашому домі, Ілля! (-)

  • 2001.09.03 | AST

    Re: ЗА ДВА ТИЖНІ РІЧНИЦЯ ЗНИКНЕННЯ ГОНГАДЗЕ. ЩО БУДЕМО РОБИТИ?


    ІМХО найбільш розумне що можна зробити, це якось допомогти його мамі.
    Останній раз перед Палацом "Україна" вона виглядала схожою на абсолютну бомжиху.:(((
    З Мирославою вона не спілкується, з Притулою теж. Чи є в неї, взагалі, якісь джерела до їснування окрім пенсії?

    Скорик та Мороз погрались з нею, та й викинули.:(
    Вона зараз нікому не потрібна.
    Власне як нікому вже не потрібна правда про вбивство її сина. Залишилась насамоті з Прокуратурою, та з жахливими рештками тіла сина.

    Треба якось по-людськи подбати про п. Лесю, інакше їй пряма дорога в дурдом. Без жартів.
    Але, нехай це буде без жодної політики!
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.09.04 | Пані

      Мне по этому поводу отвечали...

      ... что она не принимает никакой помощи. Я предлагала помощь и через Притулу (на форумах Гонгадзе, потом УП), и через радио "Свобода".

      Я не думаю, что они врали. Скорее всего это старый интеллигентный человек с этим самым комплексом, который я хорошо знаю и ненавижу, который заставляет их считать любую помощь "подачкой" и чем-то постыдным.

      Если так оно и есть, то это может быть безнадежно :( Если же нет, то может как-то организуем сбор денег? Нужен человек, имеющий к ней прямой доступ.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.09.04 | НеДохтор

        Re: Мне по этому поводу отвечали...

        Пані писала:

        > Если так оно и есть, то это может быть безнадежно :( Если же нет, то может как-то организуем сбор денег? Нужен человек, имеющий к ней прямой доступ.

        Думаю, що AST був правий, що насамперед вона знаходиться в важкому психологічному стані. Звичайно найкращою допомогою було би людяне відношення до неї всіх (з прокуратурою включно). Нажаль це неможливо.

        Можливо, було б краще запропонувати не зібрані гроші, а щось готове, якусь путівку в хороший санаторій, пансіонат, поїздку... Не знаю.

        Згоден з Вами що тут з добрими намірами можемо і нашкодити. Дійсно варто почати з пошуку близьких до неї людей і разом поміркувати. На її місці вже важко кому-небудь довіряти.

        Також подумати як розворушити "журналістську братію".
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.09.04 | технолог

          Re Re: Мне по этому поводу отвечали...

          Мама Гії - це дійсно велика проблема. Абсолютно праві всі, хто торкнувся цієї теми.
          Може, є тут львів'яни, або друзі львів'ян, які можуть знайти її добрих знайомих та порадитись, як їй краще допомогти.
          А щодо журналістів - вони могли б зробити багато. В газетах на тля відомого силуету можна було б надрукувати чисте поле, на якому написати: "На цьому місці вже ніколи не напише Гонгадзе". По телеканалах також можна було б відновити минулорічну заставку з питанням, чи буде колись правда про вбивство Гонгадзе.
          Та що ми маємо їх вчити?
          Невже їм за рік незрозуміло, що Гія не став останньою жертвою боротьби за свободу слова?
  • 2001.09.04 | Остап

    Пам"ятаєте "мать" Горького весь час питала:"Так лі ето синок?"..............................(-)

  • 2001.09.04 | Спостерігач

    ЗМІна: Рік без Гії: журналісти єднаються.Опозиція готується до річниці зникнення Георгія Гонгадзе

    Рік без Гії: журналісти єднаються
    Опозиція готується до річниці зникнення Георгія Гонгадзе
    "ЗМІна", 2001-09-04 12:16:00

    15-16 вересня Форум національного порятунку проведе низку заходів до річниці зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Прес-служба ФНП повідомляє, що на засіданні Ради Форуму було вирішено зорганізувати 15 вересня демонстрацію Хрещатиком, мітинг і встановлення на розі Хрещатика й Лютеранської пам’ятника загиблим журналістам. (Нагадаємо, що один пам'ятник незалежним журналістам уде встановлювала Соцпартія та “Україна без Кучми” - біля агентства УНІАН, 23 травня, з нагоди 32-річчя Георгія, однак через два дні невідомі особи демонтували стелу й вивезли її; зараз вона знаходиться на одному з комунальних підприємств Києва). За інформацією прес-служби ФНП, до показу також готується документальний фільм із робочою назвою "Справа Гонгадзе в особах" - орієнтовний показ фільму може відбутися 15 вересня на регіональних телерадіокомпаніях. 16 числа планується проведення зборів журналістів України. Збори ініціюються Інститутом "Республіка", "Хартією чотирьох" і комітетом "Україна без Кучми!". На зборах планується створити "Етичну журналістську комісію", головною метою якої буде протистояння "чорному піару" під час передвиборчої кампанії.Серед інших запланованих заходів демократичної опозиції - проведення конкурсу «Політична карикатура». Конкурс проведе молодіжне крило виборчого блоку «Форум національного порятунку» на Хрещатику 7 вересня.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.09.04 | НеДохтор

      ???: Хартія-4

      Спостерігач писав:
      > ... Збори ініціюються Інститутом "Республіка", "Хартією чотирьох" і комітетом "Україна без Кучми!". На зборах планується


      Хто знає?
      Розкажіть будь ласка про Хартію-4.

      Трохи є тут:
      http://maidan.org.ua/news/view.php3?bn=maidan_news&key=998667264&first=&last=&pattern=хартія
    • 2001.09.05 | технолог

      До речі - де американські Кролі з своїми висновками?(-)

      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.09.05 | Адвокат ...

        Я так думаю, що нашим знаним гумористам ...

        ... варто зробити другу серію відомого скетчу, тепер з назвою: "КРОЛ'ики -- ето нє только цєнний мєх, но і високіє ґонорари за "красівиє ґлаза".


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".