МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ЗМІна: Журналісти – за чисті вибори.Наша ініціатива: виробити кодекс, який вмістить основні етичні та професійні принципи журналістики

09/05/2001 | Спостерігач
Журналісти – за чисті вибори
Наша ініціатива: виробити кодекс, який вмістить основні етичні та професійні принципи журналістики
"ЗМІна", 2001-09-05 16:42:00

Громадські організації Інститут “Республіка” та “Хартія-4” повідомляють про проведення 16 вересня у київському Будинку кіно (вул.Саксаганського, 6) корпоративних журналістських слухань “Журналісти і вибори”. Слухання будуть присвячені ініціативі “Журналісти – за чисті вибори”, яка виникла у журналістських колах і полягає в наступному: виробити певний документ (звернення, етичний кодекс), який вміщує основні етичні та професійні принципи журналістики. Цей документ призначений для підписання винятково професійними журналістами індивідуально, оскільки апелює до особистої відповідальності представника медіа за написане та сказане ними. Остаточний текст документа ухвалюватиметься після обговорення на слуханнях. Ті з журналістів, які поділятимуть засади цього документу, можуть розглянути доцільність створення реального механізму для самоконтролю у своєму середовищі. Таку роль могла б відігравати, наприклад, Комісія з журналістської етики, наділена повноваженнями для відстеження та оцінки ситуації всередині професійного цеху.

Ініціатори цієї ідеї, склад яких постійно розширюється (“Хартія-4” та Інститут “Республіка” є технічними координаторами ініціативи), зупинилися на тому, що до складу комісії і до участі у слуханнях будуть запрошені суто представники “четвертої влади”. Ініціатива реалізується тільки в тому випадку, якщо вона стане справою справді “цеховою”, корпоративною, і буде побудована на принципі професійної солідарності, бажанні відстояти “чистоту” професії від впливу передвиборчих технологій.

Отже, політиків просять не турбуватися. Попередні повідомлення в пресі про підтримку цієї ініціативи з боку політичних структур є ініціативою суто цих структур.

Акредитація учасників слухань “Журналісти і вибори” проводиться до 11 вересня 2001 року за телефонами та електронною поштою:

(044) 220-1136

E-mail: respublica@svitonline.com (Інститут “Республіка”)

(044) 253-3807

E-mail: charter@charter4.com.ua (“Хартія-4”)

Додаткова інформація за цими ж контактами.



Проект звернення журналістської ініціативи

“Журналісти – за чисті вибори”

Ми, українські журналісти, які підписалися нижче, гостро відчуваємо власну відповідальність за роль ЗМІ у проведенні справедливих та вільних виборів навесні 2002 року.

Роль мас-медіа у правовій державі для вільного та усвідомленого вибору громадян є непересічною. ЗМІ надають можливість громадськості знайомитися з позицією політичних та громадських лідерів, давати їм оцінку, а політикам забезпечує можливість висловлювати своє ставлення до суспільних проблем і брати участь у вільному перебігу політичних дискусій.

В умовах демократії медіа зобов’язані надавати виборцям інформацію в обсязі, достатньому для прийняття усвідомлених рішень.

Ми визнаємо, що наша відповідальність перед суспільством полягає у чесному дотриманні професійних та етичних норм.

Ми працюємо в різних ЗМІ, з різною редакційною політикою, з різними власниками. Тому ми свідомо не апелюємо до поняття колективної відповідальності. Вибір кожного – за якими принципами працювати - стає сьогодні визначальним.

Тому підпис кожного з нас є особистою декларацією того, що ми під час виборчих перегонів у своїй журналістській діяльності будемо керуватися такими принципами:

1. Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста.

2. Журналіста не можна службовим порядком зобов’язати писати чи виконувати будь-що, якщо це суперечить його власним переконанням чи принципам.

3. Інформаційні та аналітичні матеріали мають бути чітко відокремлені від політичної реклами відповідною рубрикацією. Редакційні публікації не повинні залежати від приватних чи комерційних інтересів третіх осіб.

4. Необґрунтовані звинувачення, твердження, які принижують людську гідність, суперечать журналістській етиці та ведуть до юридичної відповідальності.

5. Журналіст зобов’язаний зробити все можливе для виправлення будь-якої поширеної інформації, якщо виявилося, що вона не відповідає дійсності.

6. Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу, тощо не повинні фальсифікувати зміст.

7. Журналіст має використовувати законні методи отримання інформації з повагою до приватного життя людини.

8. Публікація про судові процеси не має бути упередженою щодо звинувачених. Журналіст не може називати людину злочинцем до відповідного рішення суду.

9. Новини, судження та припущення мають чітко бути чітко відокремлені одне від одного.

10. Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано та контраверсійно. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.

11. Не допускається таке вибіркове цитування соціологічних досліджень, яке призводить до викривлення змісту. Журналістські опитування громадян не повинні фабрикуватися з метою отримання наперед визначеного результату.

12. Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання.

Ми закликаємо приєднатися до цього звернення тих журналістів, які розуміють, важливість дотримання цих принципів та відчувають відповідальність за особисту позицію перед майбутнім України.

Для дотримання культури професійної та чесної журналістики, ми ініціюємо створення Комісії з журналістської етики.

Відповіді

  • 2001.09.05 | AST

    Re: ЗМІна: Журналісти – за чисті вибори.Наша ініціатива: виробити кодекс, який вмістить основні етичні та професійні принципи журналістики

    Якщо навіть не заглиблюватись в зміст, все це тхне махровим совком ( збори, підписи, декларації).
    А Комісія з журналістської етики - це ваще вєрх піздєца. Тому - підтримую. Співголовами комісії мусять бути Долганов і Коробова.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.09.06 | Чучхе

      Підтримую АСТа

      Наскільки мені відомо, на Україні зараз діє кілька комісій з журналістської етики і грантовзявських комітетів типу "за чесне висвітлення виборів у пресі". Це все херня.

      А взагалі тре створити якийсь кодекс поведінки інвестора газети. Звучить трохи дико, але ж є правила, наприклад, ведення війн.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.09.07 | Адвокат ...

        Пан має рацію!

        Чучхе писав(ла):

        > А взагалі тре створити якийсь кодекс поведінки інвестора газети. Звучить трохи дико, але ж є правила, наприклад, ведення війн.

        Але не "кодекс поведінки" треба. :): Треба лише одну дуже просту річ -- забезпечити економічну доцільність медійного бізнесу, зокрема ґазетного. Бо зараз, Ви самі знаєте, як "бізнесують" медіа.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.09.07 | НеДохтор

          Re: Пан має комсомольську рацію :-)

          Адвокат ... писав:
          > ... Треба лише одну дуже просту річ -- забезпечити економічну доцільність медійного бізнесу, зокрема ґазетного. Бо зараз, Ви самі знаєте, як "бізнесують" медіа.

          Вийшло майже як на комсомольських зборах - "забезпечити".

          Попробуйте написати хоча б три речення. Хто і що і як має зробити, щоб забезпечити ...
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2001.09.07 | Адвокат ...

            Re: Пан має комсомольську рацію :-)

            НеДохтор писав(ла):

            > Вийшло майже як на комсомольських зборах - "забезпечити".

            Ви аж занадто прискіпливі :):


            >
            > Попробуйте написати хоча б три речення. Хто і що і як має зробити, щоб забезпечити ...

            Забезпечити означає провести такі зміни, зокрема у царині стягнення податків, спрямовані до підвищення рентабельности медійного бізнесу до рівня його конкурентоздатности у порівнянні з іншими бізнесами масового обслуговування.

            Даруйте, але три речення не вийшло.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.09.07 | Чучхе

        Забув додати

        Кодексів честі журналістів є десятків зо три українських і раз в тридцять більше - европейських та міжнародних. Декілька з них приведені в підручнику А.Москаленка "Вступ до журналістики" (недаремно ж я вчився на ІЖ!). Їх теоретична досконалість знаходиться в стані оберненої пропорції щодо практичного застосування - в цьому неважко переконатися, прочитавши декілька з них. Та навіть закон про гарантії журналістської діяльности (здається, така назва) зовсім не виконується, бо маразматичний, там, наприклад, гарантується (=декларується) право будь-якого журналіста отримувати від держави додаткові 10 кв.метрів житлової площі (поки що отримують лише 2 квадрати і то м"яко кажучи нежитлової((((() або окрему кімнату:-\\\

        Дійсно, поки газети не перетворяться на самодостатні фінансові імперії, ніякої справи в цій галузі не буде.
  • 2001.09.07 | Л.К.

    Re: ЦЯ ДЕКЛАРАЦІЯ - ПОВНИЙ МАРАЗМ!

    Панове журналісти, ви би краще правду писали ( як не можете у "Фактах", то валіть на "Майдан"), ніж фігнею займалися.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".