Афганістан бореться з голодом. (/)
09/22/2004 | Sztefan von Seitz
Афганістан бореться з голодом
Вівт 21 вер, 8:41 AM ET
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=655&ncid=655&e=1&u=/oneworld/20040921/wl_oneworld/4591944491095770465
Пайал Сінгхал (Payal Singhal), OneWorld South Asia
НЮ ДЕЛІ, 21 вересня (OneWorld) - Перед своїми першими демократичними виборами на початку жовтня, Афганістан стикнувся з жахливою кризою нестачі продовольства і недоїдання і продовжує потерпати від найвищого рівня материнської і дитячої смертності в Азії.
Відповідно до Продовольчої Програми ООН (UN World Food Programme - WFP), біля 1.4 мільйона афганців потерпають від засухи и нестачі врожаю; додаєьться, що більше ніж US $50 мільйонів потрібно щоб залагодити ситуацію в країні.
Розповсюлдена продовольча небезпека погіршується кількома роками жахливої посухи, разом з десятиліттями громадянського конфлікту.
"На протязі майже п2яти років, з 1999, ситуація засухи залишається. І у зв"язку з засухою, немає жодної культивації," говорить Доктор Роя Мутагар (Roya Mutahar), національний службовець з продовольства афганського міністерства охорони здоров"я.
Доктор Хедайатулла Станек Зай (Hedayatullah Stanek Zai), директор з загальної політики і планування міністерства, продовжує, "Їжа є доступною, але ціни високі, стає складніше людям її купувати."
Він додає, "Ці умови не покращилися за останні 5 років і рівень опадів/води постійно падає."
Одною з причин насуваючої продовольчої кризи є радикальна зміна культивації з пшениці - основного продовольства країни - на мак.
Говорить доктор Ахмад Шах Салехі (Ahmad Shah Salehi), зовнішній координатор міністерства, "Більшість фермерів не виробляють пшеницю, а замінюють її на мак. Мак більш прибутковий для них, оскільки він потребує маленьких ділянок землі без завеликої кількості води."
Зай зазначає причиною зростаючу нестачу їжі багатьом факторам, починаючи від обмежень для населення на пересування через превалюючу небезпеку у деяких районах країни, до поганого транспорту, сезонних перешкод як то суворі зими, драматичне виродження продуктивних активів на рівні громади і господарства і недостаток можливостей для зайнятості.
Тоді очевидно, у відповідності з афганськими службовцями охорони здоров"я, країна потерпає від надзвичайно високою, 45% - 59% хронічного недоїдання, високої смертності серед дітей до 5-ти років (257 на 1000 живих народжень), високої материнської смертності (1600 на 100,000 живих народжень), і розповсюдженого переважання недостатку харчових мікроелементів.
Бідна гірська країна має найвищу дитячу і маеринську смертність у Азії. Згідно продовольчого дослідження, матері, немовляти до шести місяців і молоді діти між шістьма і 24 місяці у зоні найвищого ризику.
[...]
"Низький рівень мікроелементів у населення є результатом різнорідності їжі у дієті і завеликого покладання на основну їжу - пшеницю," каже Зай.
Він додає, що дефіцит йоду є дуже поширеним, особливо у гірських районах на півночі, північно-західних і центральних районах Афганістану.
"Поширення клінічних випадків зобової хвороби зафіксований на рівні від 20 до 63%, досягаючи 70% у деяких областях. Це через низьку доступність йодованої солі у країні," каже він.
Дані надані афганським міністерством охорони здоров"я показують поширення від 50 до 70% випадків анемії між молодими дітьми і матерямиі до 20% нічої слупоти серед жінок.
Зай додає, "У останні кілька років, випадки цинги постійно повторювалися взимку з сильними клінічними ознаками у 10% населення у деяких віддалених районах Афганістану."
Дослідження показують що доступ до медицини є дуже обмеджений, і біля 3% від ВВП Афганістану є від медицини.
Нерівномірна частка докторів виходить від того що більшість з них жувуть у міських районах, залишаючи віддалені і сільські райони без медицини.
Біля 75% господарств Афганістану використовують непридатну воду для пиття.
[...]
Вівт 21 вер, 8:41 AM ET
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=655&ncid=655&e=1&u=/oneworld/20040921/wl_oneworld/4591944491095770465
Пайал Сінгхал (Payal Singhal), OneWorld South Asia
НЮ ДЕЛІ, 21 вересня (OneWorld) - Перед своїми першими демократичними виборами на початку жовтня, Афганістан стикнувся з жахливою кризою нестачі продовольства і недоїдання і продовжує потерпати від найвищого рівня материнської і дитячої смертності в Азії.
Відповідно до Продовольчої Програми ООН (UN World Food Programme - WFP), біля 1.4 мільйона афганців потерпають від засухи и нестачі врожаю; додаєьться, що більше ніж US $50 мільйонів потрібно щоб залагодити ситуацію в країні.
Розповсюлдена продовольча небезпека погіршується кількома роками жахливої посухи, разом з десятиліттями громадянського конфлікту.
"На протязі майже п2яти років, з 1999, ситуація засухи залишається. І у зв"язку з засухою, немає жодної культивації," говорить Доктор Роя Мутагар (Roya Mutahar), національний службовець з продовольства афганського міністерства охорони здоров"я.
Доктор Хедайатулла Станек Зай (Hedayatullah Stanek Zai), директор з загальної політики і планування міністерства, продовжує, "Їжа є доступною, але ціни високі, стає складніше людям її купувати."
Він додає, "Ці умови не покращилися за останні 5 років і рівень опадів/води постійно падає."
Одною з причин насуваючої продовольчої кризи є радикальна зміна культивації з пшениці - основного продовольства країни - на мак.
Говорить доктор Ахмад Шах Салехі (Ahmad Shah Salehi), зовнішній координатор міністерства, "Більшість фермерів не виробляють пшеницю, а замінюють її на мак. Мак більш прибутковий для них, оскільки він потребує маленьких ділянок землі без завеликої кількості води."
Зай зазначає причиною зростаючу нестачу їжі багатьом факторам, починаючи від обмежень для населення на пересування через превалюючу небезпеку у деяких районах країни, до поганого транспорту, сезонних перешкод як то суворі зими, драматичне виродження продуктивних активів на рівні громади і господарства і недостаток можливостей для зайнятості.
Тоді очевидно, у відповідності з афганськими службовцями охорони здоров"я, країна потерпає від надзвичайно високою, 45% - 59% хронічного недоїдання, високої смертності серед дітей до 5-ти років (257 на 1000 живих народжень), високої материнської смертності (1600 на 100,000 живих народжень), і розповсюдженого переважання недостатку харчових мікроелементів.
Бідна гірська країна має найвищу дитячу і маеринську смертність у Азії. Згідно продовольчого дослідження, матері, немовляти до шести місяців і молоді діти між шістьма і 24 місяці у зоні найвищого ризику.
[...]
"Низький рівень мікроелементів у населення є результатом різнорідності їжі у дієті і завеликого покладання на основну їжу - пшеницю," каже Зай.
Він додає, що дефіцит йоду є дуже поширеним, особливо у гірських районах на півночі, північно-західних і центральних районах Афганістану.
"Поширення клінічних випадків зобової хвороби зафіксований на рівні від 20 до 63%, досягаючи 70% у деяких областях. Це через низьку доступність йодованої солі у країні," каже він.
Дані надані афганським міністерством охорони здоров"я показують поширення від 50 до 70% випадків анемії між молодими дітьми і матерямиі до 20% нічої слупоти серед жінок.
Зай додає, "У останні кілька років, випадки цинги постійно повторювалися взимку з сильними клінічними ознаками у 10% населення у деяких віддалених районах Афганістану."
Дослідження показують що доступ до медицини є дуже обмеджений, і біля 3% від ВВП Афганістану є від медицини.
Нерівномірна частка докторів виходить від того що більшість з них жувуть у міських районах, залишаючи віддалені і сільські райони без медицини.
Біля 75% господарств Афганістану використовують непридатну воду для пиття.
[...]