МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Оцінка подій квітня найавторитетнішими українськими журналістами:

05/22/2001 | Майдан-Інформ
Оцінка подій квітня найавторитетнішими українськими журналістами:
 соціально-політична ситуація в Україні
 наслідки відставки уряду В.Ющенка
 хто винен в економічних негараздах держави
 друзі та вороги преси


 Найавторитетніші українські журналісти вважають найбільш негативною подією квітня в Україні відставку уряду В.Ющенка

 Близько третини опитаних журналістів вважають такою подією відставку самого Віктора Ющенка. Водночас кожен четвертий опитаний журналіст відставку В.Ющенка вважає найбільш позитивною подією минулого місяця

 Половина опитаних журналістів вважає, що від відставки уряду В.Ющенка програв Леонід Кучма, а виграли олігархічні кола

 Половина опитаних журналістів не підтримали ідею зробити уряд коаліційним. Водночас майже половина підтримує цю ідею

 Дві третини з них вважають, що внаслідок відставки уряду В.Ющенка інвестиційний клімат і відносини України з країнами Заходу погіршаться, більше половини – що ситуація з виплатою зарплат і пенсій погіршиться також. Натомість половина опитаних вважає, що розвиток відносин України з Росією покращиться

 Головним винуватцем економічних негараздів України кожен другий опитаний журналіст вважає Леоніда Кучму, а кожен третій – український народ

 Як і в березні, журналісти оцінили рівень дотримання законності, стан свободи слова та свободи підприємництва як низький. Стан корупції вони оцінили як дуже високий

 Найбільш вдалими політиками квітня найавторитетніші журналісти назвали Віктора Ющенка, Леоніда Кучму, Віктора Медведчука та Юлію Тимошенко

 Дві третини опитаних журналістів назвали ворогом преси Леоніда Кучму , а кожен третій – Віктора Медведчука

 Майже половина опитаних не змогли назвати друга преси. Найбільше голосів як друзі преси отримали Віктор Ющенко, Олександр Мороз і Тарас Чорновіл

Фонд “Демократичні ініціативи” провів опитування найбільш авторитетних журналістів України 3–15 травня 2001 року.

Список з 56 осіб був укладений за результатами експертного опитування 322 журналістів, проведеного в другій половині 2000 року (див. http://www.dif.com.ua/press/150100/index.htm).

Усього було отримано 47 відповідей. Список опитаних журналістів та анкета додаються.

Оцінка дотримання законності, рівня свободи слова та свободи підприємництва, економічної ситуації та корупції

Оцінка різних аспектів ситуації в Україні давалося за 11-бальною шкалою, де 0 означав найнижчий рівень, 10 — найвищий, або від 0 до 2 — дуже низький, від 2 до 4 — низький, від 4 до 6 — середній, від 6 до 8 — високий, від 8 до 10 — дуже високий.

Найбільш низьку оцінку — 2.6 бала — журналісти виставили рівню дотримання законності в Україні.
У 3.1 бала був оцінений стан свободи підприємництва в Україні, 3.3 бала отримав стан свободи слова. Економічна ситуація була оцінена дещо вище — у 3.5 бала.
Натомість рівень корупції був визнаний як дуже високий — 8.5 бала.

Найбільш позитивна подія квітня

11 опитаних журналістів вважають відставку Віктора Ющенка найбільш позитивною подією квітня. (“Вона стане стимулом до об’єднання правиці довкола одного загальновизнаного лідера”). Восьмеро опитаних вважають позитивом появу передумов для формування широкої демократичної опозиції, “позиціонування” національно-демократичних сил, початок поділу опозиції на три ідеологічно визначені частини. Позитивною подією три журналісти вважають приватизацію 6 обласних енергетичних компаній, і по двоє – надання Миколі Мельниченку політичного притулку в США та збереження за українською делегацією місця в ПАРЄ. До переліку позитивних подій квітня увійшли також звільнення Юлії Тимошенко, запрошення експертів ФБР для експертизи таращанського тіла, протести співробітників УТ-1 проти політики керівництва каналу.

Водночас, кожен четвертий опитаний журналіст не побачив у квітні жодної позитивної події.

Найбільш негативна подія квітня

Половина опитаних журналістів вважають найбільш негативною подією квітня відставку уряду Віктора Ющенка (23 голоси).

Кожен третій опитаний (14 голосів) вважає такою подією відставку самого Віктора Ющенка (а не Кабінету Міністрів, оскільки всі міністри поки що залишаються на своїх місцях). (“Це псує імідж України в світі, та окрім іншого, ставить під загрозу наявні позитивні зрушення в економіці, прозорість приватизаційних процесів, розв’язує руки олігархам”). Один із журналістів розцінив як найбільший негатив місяця сам факт “поєднання інтересів комуністів та олігархів у процесі зняття прем’єра В.Ющенка”.

Кожен десятий журналіст вважає найбільш негативною подією квітня розкол опозиції, демонстрацію її недієздатності. Два журналісти назвали такою подією надання політичного притулку Миколі Мельниченку.

Найбільш вдалі політики квітня

На запитання щодо найбільш вдалих (успішних) політиків квітня (називати можна було до трьох осіб) думки журналістів розподілилися так:
Віктор Ющенко — 22 голоси;
Леонід Кучма — 17 голосів;
Віктор Медведчук — 15 голосів;
Юлія Тимошенко — 12 голосів;
Тарас Чорновіл — 9 голосів;
Іван Плющ – 7 голосів;
Сергій Тигіпко – 6 голосів;
Петро Симоненко – 5 голосів;
Володимир Горбулін – 4 голоси;
Олександр Волков – 3 голоси.

По 2 голоси отримали Микола Азаров, Андрій Деркач, Олександр Мороз та Ігор Юхновський, по 1 голосу – Іван Білас, Михайло Бродський, Наталія Вітренко, Олег Дубина, Микола Мельниченко, Олександр Омельченко, Віктор Пінчук, Вадим Рабінович, Михайло Ратушний, Юрій Смірнов, Тарас Стецьків, Катерина Чумаченко і … ситуативна більшість у Верховній Раді.

Друзі і вороги преси

На запитання щодо того, кого з українських політиків можна було б назвати другом преси (називати можна було до трьох прізвищ), думки журналістів розподілилися так:
Віктор Ющенко – 22 голоси;
Олександр Мороз – 9 голосів;
Тарас Чорновіл – 8 голосів;
Юлія Тимошенко – 4 голоси;
Юрій Єхануров та Іван Плющ – 3 голоси.
По 2 голоси отримали Віктор Пінчук, Володимир Філенко і …Карлос Паскуаль. 1 голос на свою підтримку як друга преси отримали Роман Безсмертний, Віталій Бойко, Михайло Бродський, Олександр Волков, Володимир Горбулін, Андрій Деркач, Іван Драч, Роман Зварич, Олександр Зінченко, Ніна Карпачова, Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Олександра Кужель, Олесь Лавринович, Віктор Лисицький, Олександр Мартиненко, Євген Марчук, Володимир Мусіяка, Віктор Пинзеник, Олександр Рябченко, Тарас Стецьків, Віктор Суслов, Борис Тарасюк, Сергій Терьохін, Микола Томенко, Рефат Чубаров, Віталій Шевченко, а також компанія “Лукойл” і “Альфа-банк”.

На запитання щодо того, кого з українських політиків можна було б назвати ворогом преси (називати можна було до трьох прізвищ), думки журналістів розподілилися так:
Леонід Кучма – 30 голосів;
Віктор Медведчук – 16 голосів;
Григорій Суркіс – 12 голосів;
Віктор Пінчук – 8 голосів;
Микола Азаров, Олександр Волков і Михайло Потебенько – по 6 голосів;
Євген Марчук – 4 голоси;
Вадим Долганов, Олександр Зінченко і Юрій Кравченко – по 3 голоси.
Двоє журналістів вважають ворогом преси Івана Драча, Володимира Литвина, Юлію Тимошенко і Бориса Холода. 1 голос “підтримки” отримали Леонід Грач, Андрій Деркач, Віктор Жвалюк, Олександр Кузьмук, Лев Миримський, Юрій Смірнов, Віктор Ющенко, а також держава, “власники ЗМІ на кшталт газети “Кієвскіє вєдомості” і Нацрада з питань ТБ і РМ.

Хто винен в економічних негараздах держави?

14 опитаних журналістів вважають головним винуватцем економічних негараздів держави особисто Президента України, а також Леоніда Кучму разом з його оточенням (5 голосів). (Як відомо, за підсумками 1999 року Україна віднесена Світовим Банком до числа найбідніших країн світу).
Разом з тим, 28 журналістів схильні вбачати винуватців у владних інституціях, чиновницькій вертикалі, “кожній з гілок влади потроху”, олігархічних колах, “економістах-нездарах”.
13 опитаних журналістів звинувачують у теперішніх економічних негараздах суспільство, “народ, який обрав таку владу, і владу, яка так зневажає свою країну і свій народ”, “всіх потроху”.
По двоє журналістів винуватцями вважають політичну систему країни, а також Міжнародний Валютний Фонд.
Іще двоє “не довіряють викладкам” Світового Банку, і оскільки “у нас левова частина економіки перебуває в тіні, тому говорити про “бідність” не виходить”.

Оцінка різних аспектів ситуації в Україні після відставки уряду В.Ющенка

Оцінюючи різні аспекти ситуації в Україні після відставки уряду В.Ющенка, дві третини опитаних журналістів вважають, що інвестиційний клімат і розвиток відносин з країнами Заходу погіршаться (34 голоси), або ж ситуація істотно не зміниться (12 голосів).

27 опитаних журналістів вважають, що виплата зарплат і пенсій, соціальний захист також погіршаться, і 18 – що ситуація істотно не зміниться.
Половина опитаних вважає, що політична ситуація в Україні після відставки уряду В.Ющенка погіршиться (23 голоси), і ще 14 – що ситуація істотно не зміниться.
Разом з тим, майже половина опитаних вважає, що розвиток відносин з Росією покращиться (19 голосів), і ще 23 – що ситуація істотно не зміниться. Тільки троє журналістів вважають, що ситуація погіршиться, і двом було важко відповісти.

Хто виграв і хто програв від відставки уряду В.Ющенка?

Понад половини опитаних журналістів (26 голосів) вважають, що від відставки уряду В.Ющенка виграли олігархічні кола, партії “Демократичний Союз”, СДПУ(о), “Трудова Україна”.
9 журналістів вважають, що від відставки уряду виграв сам Віктор Ющенко, “якщо зможе скористатися програшем”, “коли зможе повернути цю ситуацію собі на користь (у сенсі – імідж, рейтинги і т.п.)”.
По семеро опитаних вважають, що від відставки уряду виграла опозиція і Росія (Володимир Путін, Кремль), і ще шестеро – що виграли комуністи. Четверо журналістів вважають, що виграв Леонід Кучма, а по двоє – що виграв український народ і “поки що ніхто”.
По одному журналісту висловили думку, що виграли Микола Азаров, Сергій Тигипко, а також “наступний прем’єр-міністр і сили, що його підтримують”.

Половина опитаних журналістів (23 голоси) вважає, що від відставки уряду В.Ющенка програв Леонід Кучма (“втратив останній заслон від олігархів”, “олігархи створили прецедент вдалого тиску на Президента”, “втратив в очах Заходу імідж реформатора”, “ставлення Заходу погіршиться”, “в далекосяжній перспективі це посилило позиції парламенту”, “він тепер відповідатиме за ймовірно негативний розвиток економічних процесів”).
Дев’ятеро журналістів вважають, що від відставки уряду програв український народ, і семеро – що націонал-демократи, а також сам Віктор Ющенко, “якому не дали шансу до кінця довести реформи”.
П’ятеро журналістів вважають, що програло приватне підприємництво, троє – “Україна як держава”, і по двоє – що програли пенсіонери і бюджетники, а також олігархи, “яким доведеться тепер жорстко воювати уже один з одним”.
До тих, хто програв, журналісти віднесли також Юлію Тимошенко, демократію, Захід, європейський вибір, партії “Батьківщина” і ПРП, здоровий глузд.

Підтримка ідеї зробити уряд коаліційним

Половина опитаних журналістів (24 голоси) не підтримали ідею зробити уряд коаліційним і висловилися за те, щоб в уряді працювали не представники партій, а висококваліфіковані фахівці незалежно від їхньої партійності.
Трохи менше половини опитаних (20 голосів) підтримали ідею. коаліційного уряду, хоча майже третина з них висловила застереження, що реалізація цієї ідеї має статися або ж після виборів до Верховної Ради на пропорційній основі (5 голосів), або ж після внесення відповідних змін до Конституції України щодо надання парламенту права формувати уряд (2 голоси).
Двом журналістам було важко відповісти на запитання (”Коаліційний уряд можливий лише за наявності парламентської республіки”), і один не дав жодної відповіді.


Прес-реліз підготували Олександр Дишлевий та Ілько Кучерів

18 травня 2001 р.
ДОДАТКИ:

1. Анкета
1. Як Ви оцінюєте економічну ситуацію в Україні?
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Дуже погана Дуже добра
0 2 4 21 12 3 5 0 0 0 0

Середній бал 3.5

2. Як Ви оцінюєте стан свободи слова в Україні?
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Дуже поганий Дуже добрий
1 3 9 16 9 6 2 1 0 0 0
Середній бал 3.3

3. Як Ви оцінюєте стан свободи підприємництва в Україні?
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Дуже поганий Дуже добрий
1 6 9 13 12 4 1 0 1 0 0
Середній бал 3.1

4. Як Ви оцінюєте рівень дотримання законності в Україні?
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Дуже низький Дуже високий
2 6 15 14 7 2 0 1 0 0 0
Середній бал 2.6

5. Як Ви оцінюєте рівень корупції в Україні?
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Дуже низький Дуже високий
0 0 0 0 0 1 2 7 12 12 13
Середній бал 8.5

6. Назвіть, будь ласка, найбільш позитивну подію квітня в Україні
Є відповідь 43
Не відповіли 4

7. Назвіть, будь ласка, найбільш негативну подію квітня в Україні
Є відповідь 47

8. Назвіть трьох найбільш вдалих політиків квітня
Азаров Микола 2
Білас Іван 1
Бродський Михайло 1
Вітренко Наталія 1
Волков Олександр 3
Горбулін Володимир 4
Деркач Андрій 2
Дубина Олег 1
Кучма. Леонід 17
Медведчук Віктор 15
Мельниченко Микола 1
Мороз Олександр 2
Омельченко Олександр 1
Пінчук Віктор 1
Плющ Іван 7
Рабінович Вадим 1
Ратушний Михайло 1
Симоненко Петро 5
Смірнов Юрій 1
Стецькiв Тарас 1
Тигипко Сергій 6
Тимошенко Юлія 12
Чорновіл Тарас 9
Чумаченко Катерина 1
Юхновський Ігор. 2
Ющенко Віктор 22
Ситуативна більшість у ВР 1
Не відповіли 6

9а. Кого з українських політиків Ви назвали б другом преси? Назвіть до трьох прізвищ
Безсмертний Роман 1
Бойко Віталій 1
Бродський Михайло 1
Волков Олександр 1
Горбулін Володимир 1
Деркач Андрій 1
Драч Іван 1
Єхануров Юрій 3
Зварич Роман 1
Зінченко Олександр 1
Карпачова Ніна 1
Кравчук Леонід 1
Кужель Олександра 1
Кучма Леонід 1
Лавринович Олесь. 1
Лисицький Віктор 1
Мартиненко Олександр 1
Марчук Євген 1
Мороз Олександр 9
Мусіяка Віктор 1
Паскуаль Карлос 2
Пинзеник Віктор 1
Пінчук Віктор 2
Плющ Іван 3
Рябченко Олександр 1
Стецькiв Тарас 1
Суслов Віктор 1
Тарасюк Борис 1
Терьохiн Сергій 1
Тимошенко Юлія 4
Томенко Микола 1
Філенко Володимир 2
Чорновіл Тарас 8
Чубаров Рефат 1
Шевченко Віталій 1
Ющенко Віктор 15
Лукойл 1
“Альфа-банк” 1
Не відповіли 18

9б. Кого з українських політиків Ви назвали б ворогом преси? Назвіть до трьох прізвищ
Азаров Микола 6
Волков Олександр 6
Грач Леонід 1
Деркач Андрій 1
Долганов Вадим 3
Драч Іван 2
Жвалюк Віктор 1
Зінченко Олександр 3
Кравченко Юрій 3
Кузьмук Олександр 1
Кучма Леонід 30
Литвин Володимир 2
Марчук Євген 4
Медведчук Віктор 16
Миримський Лев 1
Потебенько Михайло 6
Пінчук Віктор 8
Смірнов Юрій 1
Суркiс Григорій 12
Тимошенко Юлія 2
Холод Борис 2
Ющенко Віктор 1
Держава 1
Власники ЗМІ 1
Нацрада з питань ТБ і РМ 1
Не відповіли 4

10. За підсумками 1999 року Україна віднесена Світовим Банком до числа найбідніших країн світу. Хто, на Вашу думку, винен в економічних негараздах держави?
Є відповідь 47

Як позначиться відставка уряду В.Ющенка на різних аспектах ситуації в Україні:

11. Політична ситуація
1. ситуація покращиться 7
2. ситуація погіршиться 23
3. ситуація істотно не зміниться 14
4. важко відповісти 3

12. Виплата зарплат і пенсій, соціальний захист
1. ситуація покращиться 0
2. ситуація погіршиться 27
3. ситуація істотно не зміниться 18
4. важко відповісти 2

13. Інвестиційний клімат
1. ситуація покращиться 0
2. ситуація погіршиться 34
3. ситуація істотно не зміниться 12
4. важко відповісти 1

14. Розвиток відносин з країнами Заходу
1. ситуація покращиться 0
2. ситуація погіршиться 34
3. ситуація істотно не зміниться 12
4. важко відповісти 1

15. Розвиток відносин з Росією
1. ситуація покращиться 19
2. ситуація погіршиться 3
3. ситуація істотно не зміниться 23
4. важко відповісти 2

16. Хто виграв від відставки уряду В.Ющенка?
Є відповідь 46
Не відповіли 1

17. Хто програв від відставки уряду В.Ющенка?
Є відповідь 46
Не відповіли 1

18. Чи підтримуєте Ви ідею зробити уряд коаліційним, тобто щоб членами уряду (міністрами) стали представники найбільш впливових політичних партій та політичних блоків?
1 - Так, підтримую 20
2 - Ні, не підтримую; краще, коли в уряді працюють не представники партій, а висококваліфіковані фахівці незалежно від їхньої партійності 24
3 - Важко відповісти 3

2. Список опитаних журналістів

1. Ансімова Ольга
2. Бондаренко Кость
3. Буджурова Ліля
4. Вересень Микола
5. Влащенко Наталія
6. Герасим’юк Ольга
7. Геращенко Ірина
8. Глібовицький Євген
9. Горбань Юрій
10. Джангіров Дмитро
11. Дорош Світлана
12. Дуцик Діана
13. Золотарьов Володимир
14. Ільченко Олександр
15. Ївженко Тетяна
16. Канішевський Микола
17. Кіпіані Вахтанґ
18. Княжицький Микола
19. Коломієць Михайло
20. Кошовий Дмитро
21. Крамаренко Олександр
22. Кривенко Олександр
23. Кухар Михайло
24. Лиховій Дмитро
25. Лігачова Наталія
26. Ляшко Олег
27. Мостова Юлія
28. Мустафін Олексій
29. Набока Сергій
30. Остапенко Марина
31. Погорєлова Ірина
32. Понамарчук Дмитро
33. Портников Віталій
34. Притула Володимир
35. Притула Олена
36. Рахманін Сергій
37. Рябошапка Світлана
38. Скачко Володимир
39. Скрипін Роман
40. Сльозко Віктор
41. Соболєв Єгор
42. Тичина Андрій
43. Чорновіл Тарас
44. Шевченко Андрій
45. Шевченко Артем
46. Шлінчак Віктор
47. Юрчук Олександр


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".