МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

РЕФЕРЕНДУМ ПРО НЕДОВІРУ КУЧМІ ТА ЗМІНУ СИСТЕМИ ВЛАДИ.

07/30/2001 | Майдан-Інформ
Тут можна знайти документи про порушення українською владою законодавства, тиск на опозицію, протидію влади проведенню референдуму, позовні заяви ініціативних груп та інше.

Відповіді

  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Позовна заява на вінницького міського голову Ваховського В. К.

    Гринюку П.М.

    Суду Ленінського району М.Вінниці

    Позивач: Лук'янова Катерина Євгеніївна,
    м. Вінниця, пр. Юності, 46/28, кв.2

    Осадчук Микола Петрович,
    м. Вінниця, вул. Стельмаха, 43-а, кв.27

    Відповідач: Міський голова м. Вінниці
    Ваховський Володимир Костянтинович


    ПОЗОВНА ЗАЯВА

    6 травня 2001 року на ім'я міського голови В. К. Ваховського було направлено письмове повідомлення про проведення зборів громадян міста по збиранню підписів громадян для проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою та по утворенню ініціативної групи. В даному повідомленні було чітко зазначено час, місце і мету зборів громадян міста, як того вимагає Закон України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми".

    16 травня 2001 року було проведено збори громадян з питання проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою. Після проведення зборів громадян з питань всеукраїнського референдуму наступного дня, тобто 17.05.2001 року, на ім'я міського голови В. К. Ваховського направлено документи про проведення зборів громадян міста по збиранню підписів громадян для проведення всеукраїнського референдуму та утворенню ініціативної групи, як того вимагає ст.16 Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми".

    Згідно ст.17 Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" міський голова направляє документи зборів громадян до Центральної виборчої комісії для подальшої реєстрації.

    Однак, 1 червня 2001 року виконавчий комітет Вінницької міської ради на адресу голови зборів надіслано листа з відмовою про направлення документів до Центральної виборчої комісії, де мешканці міста вимагають проведення всеукраїнського референдуму. Відмова обґрунтована перш за все тим, що при проведенні зборів громадян ініціаторами проведення зборів порушено строки подання повідомлення про час, місце і мету зборів, а також тим, що в зборах приймало участь не 216 осіб, а лише 85, як зазначено у відмові, дані факти підтверджуються відеоплівкою та "задокументовано відповідним актом".

    Дану відмову вважаємо незаконною, такою, що не відповідає дійсності та порушує основні права громадян, які закріплено в ст.38 Конституції України.

    По-перше, як вбачається з доданих документів, повідомлення надіслано 06.05.2001 року, а збори проведено 16.05.2001 року (тобто рівно за десять днів), як того вимагає ст.16 Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми".

    По-друге, що стосується відеоплівки, то в нормах цивільного законодавства чітко зазначено, що може бути доказом. Далі у відмові зазначається, що все було задокументовано актом. Однак, даного акту ніхто не бачив, жоден з членів ініціативної групи його не підписував і не давав ніяких пояснень. Отже, незрозуміле, ким складено зазначений акт та про що в ньому йдеться.

    В результаті неправомірних дій посадових осіб принижено честь та гідність Лук'янової К. Є, як першого секретаря ОК СПУ, Осадчука М.П,, як Голови зборів, а також завдано збитки їх діловій репутації.

    На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 38, 39, 69 Конституції України, ст. 10, 17 Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", -

    ПРОСИМО:

    Винести рішення, яким скасувати відмову міського голови Володимира Костянтиновича Ваховського та зобов'язати направити документи зборів громадян з питань всеукраїнського референдуму від 16 травня 2001 року до Центральної виборчої комісії.

    Додаток:

    1. Лист-повідомлення від 06.05.2001 року.
    2. Протокол зборів громадян по проведенню всеукраїнського референдуму за народною ініціативою від 16.05.2001 року.
    3. Листи реєстрації учасників зборів щодо проведення всеукраїнського референдуму.
    4. Відмова виконкому Вінницької міської ради від 01.06.2001 року.
    5. Копія позовної заяви.
    6. Квитанція про сплату державного мита.

    К.Є.Лук'янова
    М.П.Осадчук
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Скарга на дії вінницького міського голови Ваховського В. К.

    Гринюку П.М.

    До Ленінського районного суду м. Вінниці

    Позивачі:

    Члени ініціативної групи з всеукраїнського референдуму
    Лісовський Юрій Станіславович
    адреса: м. Вінниця,
    вул. Космонавтів, 5, кв.63

    Панібрацький Валерій Олексійович
    адреса: м. Вінниця, вул. І Травня, 98а

    Тимошенко Віктор Іванович
    адреса: М.Вінниця, вул.Литвиненко, 27,кв.31

    Відповідачі: Міський голова м. Вінниці
    Ваховський Володимир Костянтинович

    СКАРГА на дії, що порушують законодавство про референдум

    Ми, громадяни України, жителі м. Вінниці у відповідності з вимогами Закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» 15 травня 2001 року провели збори громадян, на яких було розглянуто питання про проведення в Україні референдуму за народною ініціативою з метою з'ясування думки народу щодо добровільної відставки Л.Кучми з посади Президента і демократизації механізму здійснення влади.

    У відповідності з вимогами статті 16 Закону про референдум, про проведення зборів, ми завчасно, за 10 днів, письмово повідомили міського голову м. Вінниці Ваховського Володимира Костянтиновича, забезпечили участь в зборах більше 200 осіб, здійснили реєстрацію учасників зборів, склали їх список, обрали голову і секретаря зборів, провели обговорення питань референдуму, здійснили інші дії, які передбачені Законом.

    Документи проведення зборів; список їх учасників, протокол зборів, точне формулювання питань, список членів ініціативної групи, зобов'язання членів ініціативної групи про додержання законодавства про референдум 15 травня 2001 року були доставлені міському голові м. Вінниці.

    Однак в порушення статті 17 Закону міський голова м. Вінниці у 10 денний термін не подав вказаних документів до Центрвиборчкому, чим позбавив нас права на ініціювання референдуму, реєстрацію ініціативної групи і збір підписів.

    30 травня 2001 року при зверненні ініціативної групи до секретаріату про відправку документу установчих зборів до ЦВК нам відповіли, що вони відправлені 30 травня 2001р. за вих. .№ Ко-78-2/03-2-8.

    Однак 5 червня 2001 року ми отримали пакет документів на адресу одного з членів ініціативної групи Панібрацького Валерія Олексійовича , за адресою: м. Вінниця, вул. 600-річчя 40, кв.84, з листом заступника міського голови Ворони А.М. про те, що повертають нам документи, які були підготовлені до відправки в ЦВК (вих. № Ко-78-2/03-2-8 від 30.05.2001 р.), як такі що не відповідають чинному законодавству, а саме:

    1. При проведені зборів громадян, начебто, нами було порушено строки подання повідомлення про час, місце і мету зборів.

    Це не відповідає дійсності - лист на проведення установчих зборів подано до міського голови М.Вінниці 5 травня 2001 р., вх. № Ко-77-2.

    2. Крім цього, начебто, що в зборах брало участь не 234 особи, як зазначено в протоколі від 15.05.2001 р., а всього 164, що зафіксовано на відеоплівку і задукоментовано відповідним актом.

    Це теж не відповідає дійсності, тому що на зборах зареєструвалось 234 особи. Ініціативна група не була запрошена до міськвиконкому для складання акту про проведення зборів, тому він був складений без присутності уповноважених ініціативної групи і наших підписів там немає, що порушує статті Закону України "Про всеукраїнські та місцеві референдуми" з боку міської влади.

    Міський голова М.Вінниці безпідставно повернув подані на реєстрацію ініціативної групи матеріали зборів, голослівне посилаючись на те, що вони не враховують вимог Закону про референдум, що не відповідає дійсності. Вимоги Закону до документів зборів визначені чітко ст.16 і ми їх дотримались, а саме: на зборах було присутніх 234 чоловіки, що мають право брати участь в референдумі; не пізніше, як за 10 днів ми письмово повідомили про час, місце і мету зборів міського голову М.Вінниці, перед початком зборів провели реєстрацію учасників, склали їх список із зазначенням прізвищ, імен, по батькові і місце проживання, обрали голову і секретаря зборів, обговорили пропозиції про проведення референдуму і прийняли рішення, затвердили формулювання питання, обрали ініціативну групу в передбаченій законом кількості, склали протокол зборів із зазначенням результатів голосування з питань порядку денного, всі документи - зборів підписів їх головою та секретарем. Інших вимог Закон про референдум до документів зборів не висуває. Тому твердження міського голови М.Вінниці про невідповідність доданих нами документів вимогам Закону безпідставні.

    Вказані дії міського голови М.Вінниці посягають на наші конституційні права, вони протирічать статтям 5, 38, 69 Конституції, де вказується, що влада в Україні належить народу, який має право здійснювати її безпосередньо - через вибори та референдум. Безпідставна відмова в передачі матеріалів на реєстрацію нашої ініціативної групи є формою позбавлення нас права на реалізацію влади через всеукраїнський референдум за народною ініціативою.

    На підставі викладеного, керуючись статтями 5, 38, 69 Конституції України, статтями 248-1 –248-7 ЦПК України статтею 17 закону "Про всеукраїнські та місцеві референдуми",
    просимо:

    1. Оперативно розглянути цю скаргу у зв'язку з швидкоплинністю строків проведення референдуму.

    2. Визнати неправомірними дії міського голови м. Вінниці Ваховського Володимира Костянтиновича щодо не подання документів до ЦВК для реєстрації ініціативної групи всеукраїнського референдуму.

    3. Зобов'язати міського голову м .Вінниці Ваховського Володимира Костянтиновича негайно додати до Центральної виборчої комісії документи про проведення установчих зборів громадян м. Вінниці по створенню ініціативної групи, які відбулись 15 травня 2001 року для вирішення питання про реєстрацію ініціативної групи референдуму.

    4. В порядку підготовки справ до слухання надаємо копії поданих нами матеріалів до міського голови м. Вінниці.

    Додаток:

    1. Квитанція про сплату держмита.

    2. Копія скарги на 3 аркушах.

    3. Відповідь міського голови м. Вінниці на наше подання на 2 аркушах

    4. Матеріали, які були подані міському голові м. Вінниці, на 33 аркушах.

    Лісовський Юрій Станіславович
    Панібрацький Валерій Олексійович
    Тимошенко Віктор Іванович

    11 червня 2001 року
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Інформація про зрив зборів громадян на підтримку референдуму про дострокове припинення повноважень Л. Кучми.

    Інформація про зрив зборів громадян на підтримку референдуму про дострокове
    припинення повноважень Л.Кучми.

    14 червня в М.Черкаси мали відбутися збори громадян на підтримку референдуму. За дві години до початку проведення зборів до Будинку Молоді, де мали відбутися збори, підійшло більше ста молодих осіб, очолюваних керівником облорганізації. партії "Демократичний Союз" М. Корнієнком. Коли розпочалася реєстрація, ці люди в числі перших зареєструвалися і зайняли місця в залі. Так як зал розрахований на 280 місць, людям, що прийшли дійсно прийняти участь в зборах місця не залишилося і вони розійшлися по домівках. В залі був кворум, адже зареєструвалося 284 особи. Після відкриття зборів та оголошення порядку денного, представники від партії "ДС" демонстративно покинули зал, в якому залишилося 179 осіб, яких було недостатньо для забезпечення легітимності прийняття рішень.

    За нашою інформацією, за зрив зборів 14 червня кожна особа отримала від "ДС" по 20 грн.
    Майже аналогічна ситуація склалася в м. Кам"янці 17.06. Туди на автобусі "ДС" підвіз більше сорока осіб, які реєструвалися і покидали приміщення. Райдержадміністрація майже у повному складі ( були присутні навіть прибиральниці та сторожі) стояла біля входу в зал і морально тиснула на учасників зборів ( вели відеозйомку людей, що реєструвалися, погрожували, відмовляли людей). В результаті таких дій вдалося зареєструвати лише 172 учасники зборів, і необхідного кворуму не було досягнуто.
    В м. Умань керівники всіх установ, де є зали, що можуть вмістити 200 осіб, відмовили в оренді приміщення, мотивуючи ремонтами, аварійним станом та невідповідністю протипожежних засобів та стану цих приміщень, хоча як до цього дня, так і в послідуючі дні там проводилися і проводяться планові заходи ( демонструються кінофільми, організовуються дискотеки, тощо)

    В м. Чорнобай райрада відмовила в наданні дозволу на проведення зборів мотивуючи це тим, що питання що виносяться на референдум за своїм змістом не можуть бути предметом Всеукраїнського референдуму згідно ст. 3 Закону України "Про всеукраїнський та місцевий референдуми".

    Аналогічна картина склалася у всіх інших районах, де були подані заявки на проведення зборів.

    Готуються судові позови з приводу усіх фактів відмов.

    Голова Черкаської обласної організації ВО “Батьківщина”
    І.Єресько
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Інформація про збори ініціативної групи 17 травня 2001 року в м. Шепетівці Хмельницької області.

    ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ПАРТІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ «ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ'ЄДНАННЯ» «БАТЬКІВЩИНА»

    17 травня 2001 року в м. Шепетівці в залі музею ім. Островського за ініціативою міської парторганізації "ВО "Батьківщина" відбулися збори по створенню ініціативної групи по збиранню підписів громадян для проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

    На зборах було присутніх - 211 чол.

    Створена ініціативна група в кількості 30 чоловік. Рішення прийнято одноголосне.

    Представник влади протокол про недоліки зборів не склав.

    28.05.2001 року на адресу ініціатора проведення зборів Єсіпової О.С. надійшло розпорядження Шепетівської міської ради Виконавчого комітету про розгляд документів для передачі в ЦВК. В ньому вказано, що подані документи зборів громадян щодо проведення всеукраїнського референдуму не відповідають вимогам ст.16 Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" і в зв'язку з цим у відмові про передачу документів в ЦВК.

    Ініціатори зборів громадян в м. Шепетівці подали скаргу на дії міського голови А. Васьковського до міського суду.

    Судове засідання відбулося 14 червня 2001 року. Суддя Коваль Р.Й. повністю підтримав сторону міського голови і виніс неправомірне рішення.

    Ініціатори зборів подали касаційну скаргу до вищої судової інстанції (обласний суд).
    Копія касаційної скарги додається.

    Голова О.О.Буджерак
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    КАСАЦІЙНА СКАРГА на дії, що порушують законодавство "Про всеукраїнський та місцеві референдуми"

    В судову колегію в цивільних справах Хмельницького обласного суду

    КАСАЦІЙНА СКАРГА на дії, що порушують законодавство "Про всеукраїнський та місцеві референдуми"

    Рішенням Шепетівського міського суду від 15 червня 2001 року відмовлено в задоволенні нашої скарги, щодо незаконних дій міського голови м. Шепетівки.

    Вважаємо, що вказане рішення суду не відповідає вимогам чинного законодавства і підлягає скасуванню з викладених нижче підстав.

    З самого початку судового засідання суддя вислухав сторону міського голови, ігноруючи представників зборів.

    Не допитав голову зборів Костюка О.О. Суд вів не суддя, а представник міського голови Кондратюк Н.М., яка почувала себе "головуючим" суду.

    Разом з представником міського голови Кондратюк Н.М. суддя Коваль Р.И. завели ініціаторів зборів в блуд і винесли Ухвалу про відмову від Скарги на дії міського голови Васьковського А.В.

    В дійсності, 17 травня 2001 року в м. Шепетівці відбулися збори громадян, які проходили згідно Закону Українн "Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою" в термін, визначений заявкою, що подавалась на ім’я міського голови А. Васьковського 8 травня 2001 року.

    Збори проходили в музеї ім. М. Островського о 16 годині. Перед початком зборів всі учасники зареєструвались, вказавши в реєстраційному листі ПІБ, повну дату народження і адресу проживання.

    По можливості реєстратори перевіряли ці дані по паспортах громадян. Після реєстрації 211 чол. Єсіпова О.С. розпочала збори, оголосивши про те , що згідно закону "Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою" , ст. 16 збори можуть бути проведені.

    За відкриття зборів проголосувало 211 учасників, обрано голову та секретаря зборів( кожного окремо) і лічильну комісію в складі 4-х чоловік : Черняхівський І., Лащ А.С., Малькін В.П. і Марчук Ю.В.

    Після обрання робочих органів голосуванням затверджено порядок денний зборів громадян, всі питання порядку денного приймались голосуванням одноголосне.
    Результати голосування оприлюднювалися лічильною групою.

    Після обрання ініціативної групи в кількості 30 чол., вони взяли письмові зобов'язання, а також їм роз’яснили їхні обов'язки по збору підписів громадян по ініціюванню проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

    Після закінчення зборів голова звернувся до учасників і представника міськвиконкому Цісарука В.В. з питанням, чи немає зауважень щодо реєстрації та ведення зборів. Таких питань не було.

    21 травня 2001 року документи зборів громадян м. Шепетівки про проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою передано в загальний відділ міськвиконкому для передачі їх Центральній виборчій комісії.

    При цьому в усній розмові з заступник міського голови Бунечко Н.И. повідомила, що у неї є інформація про те, що учасниками зборів були 156 громадян, хоча ніякого документу про цей факт голові і секретарю зборів представлено не було.

    Після 10 днів на адресу Єсіпової О.С. надійшло Розпорядження міськвиконкому про те, що збори вважаються не дійсними в зв’язку з порушення ст. 16 Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою".

    Ніяких предметних пояснень щодо порушення цієї статті не вказувалось. Вимоги закону до документів зборів визначені чітко ст. 16 Закону України "Про всеукраїнській та місцеві референдуми за народною ініціативою" і ми їх чітко дотримались, а саме : на зборах було присутніх 211 чол., що мають право на участь в референдумі. Не пізніше 10 днів ми письмово повідомили міського голову про день, час, місце і мету проведення зборів. Перед початком зборів провели реєстрацію всіх учасників з зазначенням П1Б, дати народження і місця проживання. Обрали голову і секретаря зборів, обговорили пропозиції про проведення референдуму, затвердили питання порядку денного і обрали ініціативну групу. Склали протокол зборів із зазначенням результатів голосування всіх питань порядку денного. Всі документи зборів підписані головою і секретарем зборів. Інших вимог закон про референдум не висуває, тому Розпорядження міського голови про порушення ст. 16 закону вважаємо безпідставним.

    Ініціатори зборів громадян подали до міського суду Скаргу на дії міського голови, що порушують законодавство про референдум.

    Таким чином, висновок суду про те, що не відповідає обставинам справи тому що Єсіпова О.С. і Костюк 0.0. не просили суд закрити справу і їх не просили про це інші члени ініціативної групи.

    Все вищевикладене привело до того, що судом винесено неправомірне рішення. На підставі викладеного відповідно до ст.ст. 311, 312 ЦПК України, -

    Просимо суд:

    Рішення Шепетівського міського суду від 15 червня 2001 року скасувати, а справу направити на новий розгляд.

    Додаток:

    копія касаційної скарги;
    квитанція про сплату держмита
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    СКАРГА на дії, що порушують законодавство України про референдум.

    До Хмельницького міського суду Хмельницької області

    Позивачі:

    Базиленко Світлана Анатоліївна,
    м. Хмельницький,
    вул. Тернопільська, 14, кв.92;

    Манаков Олександр Васильович,
    м. Хмельницький, вул. Інститутська, 20, кв.109;

    Савосін Геннадій Анатолійович,
    м. Хмельницький, вул. Соборна, 17, кв.5;

    Шпичко Борис Омелянович,
    м. Хмельницький,
    вул. Прибузька, ЗО, кв.64;

    Галущак Віктор Олександрович,
    м. Хмельницький,
    вул. Тернопільська,42, кім.819;

    Панич Петро Олексійович,
    м. Хмельницький,
    вул. Гагаріна, 60;

    Савченко Валентин Олексійович,
    м. Хмельницький,
    вул. Довженка, 3, кв.164

    Відповідач: Хмельницький міський голова Чекман М.К.

    СКАРГА на дії, що порушують законодавство України про референдум

    Ми, громадяни України, жителі М.Хмельницького у відповідності з вимогами Закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» 31 травня 2001р. провели збори громадян, на яких було розглянуто питання про проведення в Україні референдуму за народною ініціативою з метою з'ясування думки народу щодо добровільної відставки Л.Кучми з посади Президента і демократизації механізму здійснення влади.

    У відповідності з вимогами статті 16 Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" про проведення зборів, ми завчасно, за 10 днів, письмово повідомили Хмельницького міського голову Чекмана М.К., забезпечили участь в зборах 256 осіб, здійснили реєстрацію учасників зборів, склали їх список, обрали голову і секретаря зборів, провели обговорення питань референдуму, виконали інші дії, які передбачені Законом.
    На вказаних зборах в числі інших 256 громадян ми були обрані членами ініціативної групи всеукраїнського референдуму.

    Документи проведення зборів: список їх учасників, протокол зборів, точне формулювання питань, список членів ініціативної групи, зобов'язання членів ініціативної групи про додержання законодавства про референдум 4 червня 2001 року доставлені Хмельницькому міському голові.

    Однак, в порушення статті 17 Закону, Хмельницький міський голова у 10 денний термін не подав вказаних документів до Центрвиборчкому, чим позбавив нас права на ініціювання референдуму, реєстрацію ініціативної групи і на збір підписів.
    Крім того, на порушення Закону України "Про місцеве самоврядування" міський голова Чекман М.К, як керівник колегіального органу, взагалі залишив матеріали зборів без розгляду.

    В результаті ігнорування міським головою Чекманом М.К. вимог Закону, керуюча справами виконкому Біленька Л.І. взяла невластиві для неї посадові повноваження. Про це свідчить те, що вона в порушення Закону України "Про звернення громадян", "Про всеукраїнський і місцеві референдуми" особисто підписала відповідь на наше звернення.
    Вказані дії посягають на наші конституційні права, вони протирічать, статтям 5, 38, 69 Конституції, де вказується, що влада в Україні належить народу, який має право здійснювати її безпосередньо - через вибори та референдум. Безпідставна відмова в передачі матеріалів на реєстрацію нашої ініціативної трупи є формою позбавлення нас права на реалізацію влади через всеукраїнський референдум за народною ініціативою.
    На підставі викладеного, керуючись статтями. 5, 38, 69 Конституції України, статтями 248' - 2487 ЦПК України, статтею 17 Закону "Про всеукраїнський та місцеві референдуми",
    просимо:

    1. Оперативно розглянути цю скаргу у зв'язку з швидкоплинністю строків проведення референдуму.

    2. Визнати неправомірними дії міського голови М.Хмельницького Чекмана М.К. щодо не подання документів до ЦВК для реєстрації Ініціативної групи всеукраїнського референдуму.

    3. Зобов'язати міського голову М.Хмельницького Чекмана М.К. негайно подати до Центральної виборчої комісії зборів громадян від 31 травня 2001 року для вирішення питання про реєстрацію ініціативної групи референдуму.

    Додаток:

    1. Квитанція про сплату держмита.
    2. Копія скарги.
    3. Відповідь міського голови на наше подання .
    4. Матеріали, які були подані голові на 33 арк.
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Аналіз проведення ініціативних зборів по проведенню Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою в м. Вінниці.

    Аналіз проведення ініціативних зборів по проведенню Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою в м. Вінниці.

    1. Збори 05-05.200 і ініціювала Соціалістична партія України. Були порушені терміни подання заявки на проведення .зборів. Замість 10 днів, заявка в міськвиконком була подана за 7 днів.

    2. Збори 15.05.2001 ініціювала обласна партійна організація "ВО "Батьківщина". З боку влади були наступні порушення:

    - власникам приміщень було заборонено надавання приміщенні, для проведення ініціативних зборів;

    - було надане розпорядження керівнику кінотеатру "Мир", біля якого проходили ініціативні збори, транслювати розважальну музику на майдан перед кінотеатром, щоб перешкодити проведенню зборів;

    - згідно ст. 17 Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" міський голова направляє документи зборів громадян до Центральної виборчої комісії для подальшої реєстрації, але 1 червня 2001 року виконавчий комітет Вінницької міської ради на адресу голови зборів Панібрацького В. O. надіслав листа з відмовою про направлення документів до Центральної виборчої комісії, мотивуючи це тим, що ініціаторами проведення зборів порушені строки подання повідомлення про час, місце і мету зборів, а також що в зборах приймало участь не 234 особи, а 164, що нібито зафіксовано на відеоплівку і задокументовано відповідним актом, що не відповідає дійсності.

    3. Збори 16.05.2001 ініціювала обласна партійна організація Соціалістичної партії України. Аналогічні порушення з боку влади були зафіксовані і при проведенні цих зборів.

    Заступник голови Вінницької обласної організації
    Ю. Лісовський
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Докладчику Мониторингового Комитета Парламентской Ассамблеи Совета Европы Госпоже X. Северинсен.

    То Мг. Сега Меге!
    Рrincipal Аdministratог
    Sесгеtаriat of the Рагlamentaгу Аssembly
    Моnitoring Commitee
    Соuncil оf Еuгоре
    F-67-75 Strasbourg
    Fгаnсе

    Докладчику Мониторингового Комитета Парламентской Ассамблеи Совета Европы Госпоже X. Северинсен

    Глубокоуважаемая госпожа X. Северинсен !

    Как Вам известно, сегодня в Украине, во всех ее регионах, проходят собрания граждан в поддержку всеукраинского референдума по народной инициативе за добровольную отставку президента Кучмы Л.Д.. Активность жителей городов и районов возрастает. Для всех становится очевидным, что режим Кучмы стал губительным для демократического развития страны. В созданных условиях власть всячески противодействует организации референдума на всех стадиях его подготовки - от местных органов самоуправления, которые блокируют проведение собрания граждан, до председателя Центральной избирательной комиссии. Ни для кого не является секретом тот факт, что вся эта огромная государственная машина противодействия, надругательства над людьми, над законами Украины управляется с одного центра - президентской администрации.

    В воскресенье, 10 июня 2001 года, должно было состояться собрание граждан Городенковского района Ивано-Франковской области. Собрание было назначено на 15 часов в Народном Доме села Стрильче, что в 4-х километрах от районного центра г. Городенка. Но накануне собрания председатель районной администрации господин Гранищак Михаил в нарушение статьи 36 Конституции Украины, статьи 16 Закона Украины "О всеукраинском и местных референдумах" дважды приглашал к себе в кабинет председателя инициативной группы по проведению собрания г-на Евгения Ротермана (он же председатель районной организации партии ''ВО Батькивщина") на беседу, во время которой требовал прекратить подготовку собрания. Получив на это отказ, г-н М. Гранишак включил весь административный ресурс района на срыв собрания. Он лично дал указания всем руководителям учреждений, организаций, сельским председателям, а также и священнослужителям, чтобы те путем уговоров; угроз и запретов не пропускали граждан на собрание. А когда люди 10 июня с.г., проигнорировав угрозы, все же пришли, то для срыва собрания прибыли заместитель председателя райгосадминистрации Мельничук Е.П., начальники районного отдела милиции, госавтоинспекции, представители службы безопасности, но как участники собрания не зарегистрировались, а тщательно сами вели наблюдения за участниками собрания.

    В этот же день на богослужение в местную церковь за весь период ее существования впервые прибыл внезапно руководитель Коломыйско-Черновицкой епархии греко-католической церкви епископ кир Василик, который в своей проповеди не только обращал прихожан к Богу, а предупредил: что выступать против власти и Президента Украины - это не по христиански и греховно, и, тот, кто выступает против Президента, он выступает против Всевышнего!

    Такие действия районного руководства вместе с церковью не могли не повлиять на жителей района и в итоге намеченное собрание не состоялось. Однако 120 человек, которые все же прибыли из разных уголков района сошлись на одном мнении: так дальше жить не возможно. Гарант Конституции Л. Кучма уже второй раз не оправдал доверие народа и поэтому должен уйти вместе со своим окружением, которое узурпировало всю власть в государстве.

    К аналогичным действиям прибегло и руководство городской власти г. Коломыи Ивано-Франковской области во главе с мэром Виктором Корчинским.

    В период подготовки собрания городские власти открыто призывали жителей города не брать участия в собрании, угрожая пенсионерам о невыплате пенсий, студентам об их исключении из учебных заведений, руководителям учреждений и организаций и их работникам- увольнения с работы.

    В день собрания, 14.06.2001 г. в Народный Дом явилась группа работников городской мэрии во главе справляющим делами горсовета Грицаном А.В. в сопровождении телеоператоров и журналистов и пытались составлять списки участников собрания, а также проводить видеосъемку. В результате, этих и других незаконных действий со стороны городских властей, собрание не состоялось, но преобладающее большинство его участников единогласно поддержали идею проведения референдума об уходе Л.Кучмы с поста Президента Украины.

    Убедительно просим Вас, глубокоуважаемая госпожа X. Северинсен, оказать влияние на руководство Украины, администрацию Президента, которые дали местным властям указания всеми формами и методами препятствовать проведению референдума, срыва собраний граждан, лишить их законного права выражения своего волеизъявления для выбора лучшего будущего Украины. Помогите, пожалуйста, нам в борьбе против беззакония властей, за утверждение в Украине подлинной демократии. Для создания нормальных жизненных, человеческих условий.

    С уважением члены инициативной группы:
    Стельмах Б.Ф.
    Турида В. Г.
    Киндрачук Т.П.
    Гончарук М.И.
    Яцына Н.В.
    Вакалюк В. В.
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Інформація про підготовку та проведення зборів громадян Кам"янка-Буського району і міста Борислава Львівської області для створення ініціативних груп всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

    Інформація про підготовку та проведення зборів громадян Кам"янка-Буського району і міста Борислава Львівської області для створення ініціативних груп всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

    За пропозицією районної партійної організації "ВО "Батьківщина" збори громадян Кам"янка-Буського району по підготовці всеукраїнського референдуму за народною ініціативою спочатку були заплановані на 10 червня 2001 року в приміщенні кінотеатру м. Кам"янка-Буська, про що була повідомлена районна рада. На ім’я голови райради було подано лист з проханням сприяти у наданні приміщення для проведення зборів. Але і голова райради, і директор кінотеатру відмовили у наданні приміщення посилаючись на необхідність отримання письмового дозволу від голови райдержадміністрації. Не вдалося досягти домовленості про проведення зборів в інших приміщеннях міста. Тому збори було перенесено на 17 червня і їх проведення планувалося на площі перед кінотеатром.

    Підготовка зборів проходила в умовах психологічного тиску на організаторів. "Доброзичливці" неодноразово натякали голові районної парторганізації Кінах Г.М., яка е приватним підприємцем, що не варто ризикувати перспективами власного бізнесу, а за два дні до зборів голова райдержадміністрації Янишин Я.С. особисто демонстративно відвідав магазин підприємця Ч цікавився станом справ у її бізнесі. Невідомі особи щоденно старанно зривали афіші про збори громадян. За декілька днів до зборів в кінотеатрі, який тривалий час перед цим не працював, одночасно із проведенням зборів було призначено сеанс мультфільмів для дітей. Перед початком реєстрації учасників зборів біля місця реєстрації зібралася ціла група представників органів місцевої влади, у тому числі голова міськради Сухович Є.І., заступник голови райдержадміністрації Ковалюк Б.С., начальник відділу культури райдержадміністрації, начальник районного управління внутрішніх справ, три працівники служби безпеки України. А на підходах до площі стояли працівники міліції, інші представники владних структур району і проводили "невимушені" бесіди з громадянами, застерігаючи їх від участі в зборах. Як результат із 14 громадян, що зареєструвались, на момент початку зборів залишилось менше половини, а більшість громадян так і не дійшла до реєстраторів. В останній момент без пояснення причин відмовилися від участі у зборах представники ветеранської організації Кам"янка-Буського району.

    17 червня 2001 року в 16.00 проводилися збори по створенню ініціативної групи для проведення всеукраїнського референдуму в м. Бориславі. Прямого тиску на ініціаторів і учасників зборів у Бориславі не було, але на противагу зборам місцева влада виявила надзвичайну активність в проведенні різноманітних культурних заходів і в цей же день і час організувала в розташованому поруч з Будинком школяра міському парку культури і відпочинку великий безкоштовний концерт, присвячений Дню медика, а в міському Палаці культури було організовано театральну виставу за пільговими цінами.
    Також інформуємо, що Стрийська міськрада відмовила у передачі документів зборів громадян у ЦВК, посилаючись на те, що у адресах 5 учасників зборів виявлено неточності. Зараз виявити чи були ці помилки зроблені реєстраторами через неуважність, чи хтось свідомо вказав неправдиві дані при реєстрації, неможливо.

    1-й заступник голови ЛОО "ВО "Батьківщина"
    О.Білоус
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Інформація Харківського обласного штабу по проведенню всеукраїнського референдуму.

    Інформація Харківського обласного штабу по проведенню всеукраїнського референдуму.

    З 17 травня 2001 року на території міста й області проведено 3 збори по референдуму (2-у місті Харкові і 1- у м. Лозова), на яких обрані ініціативні групи, а також 6 зборів, які з причини різних методів тиску місцевих органів - не відбулися.

    З усіх фактів відмовлення під тим чи іншим приводом від надання приміщень для проведення зборів громадян, ініціативними групами складені акти.

    Московський район

    7 червня ц.р. повинні були відбутися збори жителів м. Харкова в міському дитячому Палаці культури за адресою: просп. Тракторобудівників 55 (Московський район). 5 червня був підписаний договір на оренду приміщення з директором ПК Какуріним А.І.

    Однак, 7 червня, у 17.00, за годину до початку зборів директор ПК вручив ініціативній групі лист, відповідно до якого «у зв'язку з аварією в системі електроживлення» відмовлено в наданні приміщення для проведення зборів.

    На прилягаючій до ДК території, з приводу поганих погодних умов (заливний дощ) збори провести не вдалося. Орджонікідзевський район

    8 червня ц.р. не вдалося провести збори на відкритій площадці біля стели Героїв Радянського Союзу по вул. Сергія Тархова в Орджонікідзевському районі м. Харкова.

    У Харківський міськвиконком і Орджонікідзевський райвиконком були вчасно передані заявки про проведення зборів. Однак, в останній момент ініціаторам зборів повідомили, що це територія Міністерства оборони України, де заборонено проведення політичних заходів.

    За нашими відомостями, тут готувалася провокація, щоб підштовхнути військових і учасників зборів до взаємного конфлікту. Усе це планувалося зняти на відеокамери й оштрафувати організаторів акції. У зв'язку з цим було прийняте рішення про перенос зборів. Харківський район

    Група ініціаторів зборів в Харківському районі згідно з встановленим законом України нормами 29.05.2001 повідомила листом Мерефянську районну раду про проведення зборів з формування ініціативних груп по проведенню всеукраїнського референдуму в м. Мерефі 8.06.2001 з 16.00 до 18.00.

    У той же день була досягнута домовленість про оренду приміщення кінотеатру «Супутник» з керівництвом кінотеатру. Проте останнє порекомендувало для затвердження цього питання звернутися в Харківську районну раду, посадови особи якої, у свою чергу направили ініціаторів зборів у Харківську райдержадміністрацію. Вранці 8.06,2001 організатори зборів одержали відповідь Харківської райдержадміністрації про неможливість використання даного приміщення через його аварійний стан і в зв'язку з закриттям для проведення ремонтних робіт.

    Після одержання цієї інформації організатори вирішили за узгодженням з директором кінотеатру «Супутник» Ковальової А. В. використовувати частину холу кінотеатру під реєстрацію, а його електромережу - для посилення звуку, а самі збори провести на території біля кінотеатру.

    На момент проведення зборів, кінотеатр був цілком опечатаний. З цих причин і через погані кліматичні умови (заливний дощ) збори провести не вдалося.

    Міські адміністрації необґрунтоване, без вказівки всяких причин, повернули документи зборів громадян м. Харкова і м. Лозової, на підставі чого ініціативні групи подали позовні заяви про неправомірні дії влади у відповідні районні суди.

    Діяльність обласного штабу з створення ініціативних груп, проведення зборів громадян у місті й області, а також випадки тиску адміністративних органів місцевої влади систематично висвітлюються в інформаційних випусках української редакції радіо «Свобода», радіо «Мелодія», газеті «Ранковий експрес», епізодично в газетах «Время» (негативний підтекст), «Вечірній Харків» (нейтральний підтекст).

    Перший заступник ХОПО ВО «Батьківщина»
    O.O. Сурін
    21.06.01
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Скарга до Ленінського районного суду Чернівецької області на дії, що порушують законодавство про референдум.

    Ленінський районний суд Чернівецької області
    Членів ініціативної групи :

    1. Глушук Анатолій Трохимович м. Чернівці, вул.Головна,50/9;
    2. Козьмик Василь Дмитрович м. Чернівці,вул.Гете.4/1
    3. Розенбаум Маня Бенівна м.Чернівці,вул.Кафедральна,8/10

    Скарга на дії, що порушують законодавство про референдум

    Ми, громадяни України, жителі М.Чернівці у відповідності з вимогами Закону "Про всеукраїнський референдум та місцеві референдуми" 17.05.2001 року провели збори громадян , на яких було розглянуто питання про проведення в Україні референдуму за народною ініціативою з метою з'ясування думки народу щодо добровільної відставки Л.Кучми з посади президента і демократизації механізму здійснення влади.

    У відповідності з вимогами статті 16 Закону про референдум, про проведення зборів, ми завчасно, за 10 днів письмово повідомили голову Чернівецької міської Ради та забезпечили участь в зборах більше 200 осіб, здійснили реєстрацію учасників зборів, склали їх список, обрали голову і секретаря зборів, провели обговорення питань референдуму, здійснили інші дії, які передбачені Законом.

    На вказаних зборах в числі інших 79 громадян ми були обрані членами ініціативної групи всеукраїнського референдуму.

    Документи проведення зборів: список їх учасників, протокол зборів, точне формулювання питань, список членів ініціативної групи, зобов'язання членів ініціативної групи про додержання законодавства про референдум 22 травня 2001 року були доставлені в Чернівецький міськвиконком.

    Однак в порушення статті 17 Закону міський голова у 10 денний термін не подав вказаних документів до Центрвиборчкому, направив їх на розгляд виконкому, чим позбавив нас права на ініціювання референдуму, реєстрацію ініціативної групи і на збір підписів.
    Рішенням Чернівецького міськвиконкому від 06.06.2001 р., № 494/12 нам було відмовлено щодо подання документів на реєстрацію до Центральної виборчої комісії для проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою на підстав того, що Конституція України та чинне законодавство мов би не передбачає проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі і за народною ініціативою.

    Дане рішення як незаконне підлягає скасуванню на підставі слідуючого:

    міськвиконком, приймаючи дане рішення перевищив свої повноваження. Згідно ст.17 Закону про референдум у разі відповідності поданих документів вимогам Закону міський голова має тільки одне право - у 10-денний термін подати документи щодо ініціативної групи всеукраїнського референдуму до Центральної комісії з всеукраїнського референдуму.

    Вказані дії міськвиконкому посягають на наші конституційні права, вони протирічать статтям 5,38,69 Конституції , де вказується, що влада в Україні належить народу, який має право здійснювати її безпосередньо - через вибори та референдум. Безпідставна відмова в передачі матеріалів на реєстрацію нашої ініціативної групи є формою позбавлення нас права на реалізацію влади через всеукраїнський референдум за народною ініціативою.
    На підставі викладеного, керуючись статтями,5, 38,69 Конституції України статтями 248 ЦПК України, статтею 17 Закону " Про всеукраїнський та місцеві референдуми",
    просимо:

    1. Розглянути цю скаргу та скасувати рішення Чернівецького міськвиконкому №494/12 від 06.06.2001р.

    2. Зобов'язати міського голову негайно подати до Центральної виборчої комісії з всеукраїнського референдуму документи щодо ініціативної групи всеукраїнського референдуму від 17.05.2001 р. для її реєстрації.

    Додаток:

    1. Квитанція про сплату держмита.
    2.Копія скарги.
    3.Рішення Чернівецького міськвиконкому від 06.06.2001 р.
    4. Копії матеріалів, які були подані голові ради на 36 арк.
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Довідка про роботу Рівненського обласного штабу по проведенню зборів громадян із метою ініціювання референдуму про добровільну відставку Л.Кучми та факти протидії владних структур.ВЛАДИ.

    Довідка про роботу Рівненського обласного штабу по проведенню зборів громадян із метою ініціювання референдуму про добровільну відставку Л.Кучми та факти протидії владних структур.

    Протягом травня-червня поточного року в містах та районах області вдалось ініціювати проведення 7 зборів на підтримку проведення референдуму про відставку нинішнього Президента держави. Однак тільки в місті Рівне збори пройшли злагоджено і створено ініціативну групу по збору підписів за референдум, матеріали направлено до ЦВК. Практика подальшої організації зборів громадян свідчить, що влада предметно налаштувалась на протидію волевиявлення громадян. Одним із таких кроків це повсякмісна відмова під різними приводами в наданні приміщень, а враховуючи природні умови, на вулиці зібрати необхідну кількість людей практично не можливо. В м. Здолбунів на майдані, де мали проходити збори громадян, влада організувала урочистості з приводу чергового випуску школярів із музичним супроводом тощо. З цього приводу організовано групу людей які підписались під колективною вимогою зустрічі з керівництвом району.

    В. м. Острозі та селах інших районів група невідомих зробила подвірний обхід із спростуванням ідеї проведення зборів та залякуванням людей. На стадіоні, де планувалось провести збори терміново організовано змагання , натомість влада в останній день надала БК, але через це не вдалось зібрати необхідну кількість людей і провести легітимні збори.

    Майже в усіх місцях підготовки проведення зборів проводиться робота по знищенню наших оголошень, затримки випуску газет в яких вони розміщені, дезінформуванню населення, або формування груп людей, які вносять сум'ятицю в реєстрацію, або організацію проведення зборів. В м. Дубно група людей в кількості 26 чоловік не реєструвалась, а при проведенні повторної переклички демонстративно вийшли із зали. Представник влади наголосив, що в залі залишилось 181 чоловік і збори не є легітимними.

    В усіх випадках, де не відбулися збори по референдуму, проведено загальні збори громадян, що були присутніми, роз'яснено суть ініціювання референдуму, проголосовано за доцільність його проведення, обрано групи по підготовці зборів, прийнято рішення про їх повторне проведення із врахуванням протидії владних структур.

    Політичні сили, які виступають союзниками в ініціюванні проведення зборів в районах та містах області (СПУ, Собор, УНА-УНСО) практично не представлені й фактичної допомоги не надають , тому приходиться покладатись на активних членів нашої партії та політично свідомих громадян.

    Робота по проведенню зборів громадян у регіонах області продовжується.

    Голова обласного штабу
    по ініціюванню референдуму
    П. Гарват
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    СКАРГА до Калуського міського суду на дії службової особи

    До Калуського міського суду

    Заявники:
    Боднарчук Роман Михайлович
    м. Калуш,
    вул. Евшана, 15, кв.105

    Іваницький Ярослав Йосипович
    м. Калуш, вул. Б.Данилишина, 60

    Службова особа:
    Калуський міський голова
    Різник Степан Васильович
    м. Калуш, вул. Г'агаріна, 1

    СКАРГА на дії службової особи

    27 травня 2001 року відповідно до ст.17 Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" Калуському міському голові Різнику С.В. було надіслано документи Зборів громадян, передбачаю статтею 16 цього Закону, а також підписане членами ініціативної групи зобов'язання про додержання ними Законодавства України про референдум, щоб він їх подав до Центральної комісії з всеукраїнського референдуму для реєстрації ініціативної групи всеукраїнського референдуму по м. Калушу. Але документи 8 червня 2001 року було повернуто як такі, що не відповідають вимогам Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми", зокрема, що збори громадян по утворенню ініціативної групи не відбулись в місці, зазначеному в заяві ініціаторів проведення зборів, в зборах брали участь менше 200 осіб (кількість учасників зборів по листкам реєстрації складає 237 громадян, протоколом зареєстровано 2 і 7), прізвища учасників зборів Горбатого А.Т. і Рудого Р.П.(на листках №№2 і 7), зустрічаються двічі, двоє зареєстрованих учасників Костяк Т.С. 07,06.84 р. народження ( листок №10) та Серківська Я.І. 09.05.88 р. народження не мають права на участь в референдумі ( Лист №7), в листку реєстрації учасників №7 під пп. 15-30 вказані прізвище та ініціали, а не ім’я і по батькові, як вимагає, закон, під пп. 16-25 не вказано місце проживання; в склад ініціативної групи внесено Горбатого А.Т. проти його волі, в списку членів ініціативної групи не вказані серія і номери документів, що посвідчують особу Ємця Павла Петровича та Озірської Олесі Павлівни, не чітко сформульовані питання, які пропонуються винести на всеукраїнський референдум.

    Наведені Капустам міським головою порушення не можуть братись до уваги з слідуючих підстав.

    Згідно листа міському голові м. Калуша Різнику С.В. від 17.05.200] р. ініціатори зборів громадян міста по утворенню ініціативної групи по збиранню підписів громадян для проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою Боднарчук Р.М. Данилюк М.О.. Климишин 1.1. на підставі статті 16 Закону України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми” (далі Закон), повідомили, що на території міста в приміщенні Народного дому по вул. Шевченка, 8 о 15.оо год. будуть проведені 27 травня 2001 р. збори.

    У відповідності з частиною 1 статті 8 Закону встановлено, що для реалізації громадянами права на проведення зборів їм надаються приміщення. Однак напередодні зборів (вечором 26 травня 2001 р.) у приміщенні Народного Дому, що належить управлінню культури, було поміняно замок до вхідних дверей залу, ключі від старого замка знаходилися в одного з ініціаторів Данилюка М.С., а керівництво Народного Дому в цей день не з’явилося. В зв’язку з цим ініціатори провели реєстрацію учасників в фойє Народного Дому території за тією ж адресою, що було подано в листі міському голові:
    вул. Шевченка, 8. Головування, виступи, мікрофонне озвучення проводилися з вхідних дверей Народного Дому. Тобто, збори проходили на рівнозначній за місцезнаходженням території того приміщення, про яке повідомлялося у листі міському голові.

    До того ж, з приміщення Народного Дому було зроблено мікрофонне озвучення роботи зборів.

    Представник Калуського міськвиконкому, який брав участь в зборах п. Табачук Н.Т, жодних зауважень щодо місця проведення зборів ініціаторам не зробила.

    В роботі зборів згідно листів реєстрації взяло участь 237 громадян міста Калуша. Персональний перерахунок кожного з них зокрема ініціаторами зборів підтвердив, що в роботі зборів дійсно взяли участь більше 230 чол.

    На початок роботи зборів реєстраторами було подано цифру, що зареєстровано 217 громадян м. Калуша. Однак детальніший підрахунок осіб за листами реєстрації показав, що було допущено в підрахунку помилку на 20 чол. І в дійсності справжня кількість складає 237 громадян. Так як цифра 217 була оголошена головою зборів і затверджена як базова для початку роботи зборів, вона і ввійшла як фіксована в протокол зборів.

    Під час реєстрації дійсно були допущені технічні помилки щодо фіксації двічі двох осіб, зареєстровано двох осіб, яким ще не виповнилось 18 років та не вказано в 16 громадян повністю ім’я та по-батькові. Це дає можливість вилучити від загальної кількості 20 чол., що й підтверджує цифру 217, зафіксованому в протоколі. Тому частина 1 статті 16 Закону про участь в роботі зборів не менше 200 осіб витримана.

    Громадянин м. Калуша Горбатий А.Т. взяв участь в обговоренні першого питання порядку денного зборів, добровільно виявив бажання стати членом ініціативної групи по проведенню Всеукраїнського референдуму. Ним же особисто було представлено паспорт для фіксації всіх даних в списку членів ініціативної групи та зроблено особистий підпис в зобов’язанні. Усного чи письмового відводу від Горбатого не поступало. Тому цей пункт претензії є надуманим.

    Дійсно, в двох членів ініціативної групи Ємця П.П. та Озірської О.П. із-за технічних причин допущені помилки і не вказано серію та номера паспортів, які можна виправити, або їх вивести з членів ініціативної групи, що не міняє суті справи.

    Питання, що пропонується винести на всеукраїнський референдум сформульовано досить чітко: вони мають всеукраїнський характер і затверджені учасниками зборів громадян м.Калуша, а визначення формулювання питання референдуму не є в компетенції міськвиконкому. Тому претензія є безпідставною.

    Таким чином, порушення викладені в листі міського голови м.Калуша О.С.Різника є не істотними і не можуть бути підставою для того, щоб представлені документи не подати до Центральної комісії з всеукраїнського референдуму.

    На підставі ст.ст.5, 38, 55, 69 Конституції України, ст.59 п.10 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", керуючись ст.ст. 248/1 - 248/5 ЦПК України, просимо:

    1. Визнати неправомірними дії Калуського міського голови Різника Степана Васильовича щодо повернення ним документів зборів громадян м. Калуша, надісланих йому для подання їх до Центральної комісії з всеукраїнського референдуму,

    2. 3обов’язати Калуського міського голову Різника Степана Васильовича негайно подати до Центральної виборчої комісії з всеукраїнського референдуму документи зборів громадян м. Калуша від 27 травня 2001 року для вирішення питання про реєстрацію ініціативної групи референдуму за народною ініціативою.

    3. В порядку підготовки справи до розгляду витребувати подані нами до міського голови документи в оригіналі.

    Додаток:

    1. Копії документів зборів громадян міста Калуша на 54 арк.
    2. Лист - відповідь з додатком Калузького міського голови на 2 арк.
    3. Копія скарги.
    4. Квитанція про сплату держмита
    Р. Боднарчук
    Я. Іваницький
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Інформація про порушення чинного законодавства при проведенні зборів громадян по ініціюванню всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

    Інформація про порушення чинного законодавства при проведенні зборів громадян по ініціюванню всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

    У м. Луганську було відмовлено у передачі документів до ЦВК, на що складено скаргу (копія додається), скаргу передано до суду.

    У м. Стаханов 18.05.2001 р. були спроби з боку влади перешкодити вільному волевиявленню громадян. У кінотеатрі "Мир", де були призначені збори вимикалась електроенергія, були спроби тиску на керівників підприємств та установ де працюють учасники зборів. Всіляко затягувалась передача матеріалів зборів до ЦВК. Тільки наполегливість членів ініціативної групи сприяла тому, що міський голова був вимушені направити документи до ЦВК.

    У м. Кіровську після проведення зборів і передачі документів до міської Ради, була влаштована суцільна перевірка учасників зборів на предмет підтвердження своєї участі в зборах громадян. Тільки після зустрічей ініціаторів референдуму з керівництвом міста: міським головою Матвієнко 0.1., заступником голови Нечай М.М. та секретарем ради Толочко С.П. була досягнута домовленість про передачу документів до ЦВК.

    У м. Красний Луч напередодні початку зборів заступник міського голови прибув до приміщення та заявив, що у цей час тут заплановані інші заходи. Як пізніше було з'ясовано, ніяких заходів міською владою не проводилось, рішення було направлено на зрив зборів громадян. Обурені жителі міста Красний Луч призначили іншу дату проведення зборів, на якій планують винести поруч з питаннями всеукраїнського референдуму питання про недовіру міському голові Шкутю В. В.

    Непоодинокі випадки розповсюдження серед населення слухів про невиплату пенсій учасникам зборів, пропозиції шукати іншу роботу активістам по проведенню зборів (приклад Зінченко С.І. - головний бухгалтер Станично-луганського районного відділку зв'язку) та таке інше.

    Заступник голови Луганської обласної організації партії ВО "Батьківщина"
    І. Артюшенко
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    АКТ про порушення чинного законодавства при проведенні в Устинівському районі зборів громадян щодо всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

    АКТ про порушення чинного законодавства при проведенні в Устинівському районі зборів громадян щодо всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

    Ми, члени ініціативної групи по проведенню в Устинівському районі зборів громадян щодо всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, склали цей акт на підтвердження того, що в період підготовки і проведення згаданих зборів з боку місцевої влади та підпорядкованих їй структур були допущені численні порушення чинного законодавства.

    Ми заздалегідь, ще 8 травня ц.р. подали голові Устинівської районної ради Г. М. Лісовому письмове повідомлення про те , що 21 травня 201 року в приміщенні районного будинку культури відбудуться збори громадян району щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою. Через кілька днів нам відмовили в оренді приміщення районного будинку культури , посилаючись на те, що якраз 21 травня директор цього закладу В. О. Семенюк буде у відрядженні, а окрім нього ніхто інший не зможе відкрити приміщення.

    Працівники бюджетних установ були суворо попереджені, щоб ні вони, ні їхні родичі не йшли на збори. 19 травня в районній газеті "Трудівник Устинівщини" було опубліковане інтерв'ю редактора цієї газети А.С. Ящишиної з головою райдержадміністрації О.П. Петруненком під заголовком "Чи потрібен нам референдум?", в якому Олександр Петрович категорично заявив"… ніяких референдумів, які, як загальновідомо, до добра не приводять". В цьому ж інтерв'ю голова РДА наголошує: "Прикро, що ініціаторами референдуму виступають лідери партій, які вже втратили свій авторитет в більшості населення", "Але на мою думку, наші люди свідомо все проаналізують і не підтримають акцію, яка зарані приречена на провал", "Сьогодні є більш важливі питання, ніж референдум. Це - догляд за просапними культурами, підготовка до збирання урожаю ранніх зернових, успішне закінчення навчального року".

    В день проведення зборів , 21 травня, було зірвано планові рейси автобусів, якими могли прибути жителі сіл Сонцеве, Г-Тробинівка, Інгульське, Завтурове, Березівка, Березуватка, Криничуватка, Мар'янівка, Димитрове. У приміщення районного кінотеатру, куди було перенесено проведення зборів, ще до їх проведення, прибула група співробітників райдержадміністрації (завідуючий оргвідділом Ю. Цільченко, консультант Л. І. Карлюк) районної ради (консультанти П.В.Крощук, Ю та О.О.Пенькова). Як учасники зборів вони не зареєструвалися і в той же час демонстративно записували тих, хто прибув на збори. При цьому заважали вести реєстрацію членам ініціативної групи по проведенню зборів.
    Ще одна група співробітників райдержадміністрації cтояла на підступах до приміщення (Н.В.Кузема та інші).

    Біля самого приміщення кінотеатру постійно перебувало п'ять співробітників міліції (Г.В.Гужва, І.О.Пеньков, М.Д.Лозлвський,. Ю.І.Потокі, А.С.Бортко), які спостерігали за тим, хто прибув на збори. До них періодично підходив і давав вказівки заступник начальника райвідділу міліції О.А.Коваленко. Один з міліціонерів - М.Д.Лозовський - фіксував прибулих на збори кінокамерою.

    Біля приміщення кінотеатру активно вела пропаганду проти проведення референдуму керівник районної організації СДПУ(о) Н.І.Чорновол.

    Саме приміщення кінотеатру було неосвітлене і зовсім не підготоване до проведення зборів.

    Безп'ятюк Людмила Анатоліївна,
    смт. Устимівка, вул. Орловська, 11

    Горобець Дарія Петрівна,
    смт. Устимівка, вул. Леніна, 32

    Григорчук Сильвестр Миколайович,
    смт. Устимівка, вул. Леніна, 30 кв. 4

    Калюжна Лариса Єгорівна,
    смт. Устимівка, вул. К.Маркса, 5-А.
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Голові Олександрівської районної ради.

    Голові Олександрівської районної ради

    Ми, жителі села Липівка, пояснюємо слідуюче:
    31 травня 2001 року до нас приїздив юрист районної Олександрівської держадміністрації Чебану В.М. з Данільченко В. Метою їхнього приїзду було отримати від нас свідчень, що ми їздили начебто несвідомо на збори 29 травня 2001 р щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

    Нам пропонували на підпис лист, який ми не читали , при цьому залякували, що нас можуть залишити без пенсії.

    Ми заявляємо, що ми їздили свідомо і залякувань не боїмось.

    6.06.01
    Підписи
    (Кухар М.Є.)
    Матвійчук
    Хмеленко
    Горова
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Про факти тиску виконавчої влади і місцевого самоврядування Полтавської області на ініціаторів проведення зборів громадян по проведенню всеукраїнського референдуму.

    Про факти тиску виконавчої влади і місцевого самоврядування Полтавської області на ініціаторів проведення зборів громадян по проведенню всеукраїнського референдуму

    1) 27 травня 2001 року повинні були відбутися збори громадян в смт. Диканька. Напередодні зборів голова Диканської райдержадміністрації Джежелій В.І. провів нараду з керівниками управлінь і відділів адміністрації, на якій поставив вимогу про заборону участі в зборах працівників бюджетних організацій та установ.
    В день зборів керівники згаданих держустанов, а також працівники міліції, прокуратури демонстративно фіксували громадян , які прибували на збори.
    Тиск, залякування з боку влади призвели до того, що на збори прибуло всього 97 осіб.

    2) 25 травня 2001 року не відбулися заплановані збори громадян Гадяцького району, через те, що за дві доби до зборів директор кінотеатру повідомив ініціаторів про те, що на 24-26 травня 2001 року заплановано провести показ касових кінофільмів. Таким чином збори провести не вдалось.

    3) 17 травня 2001 р. планували провести збори громадян м. Миргорода в місцевому
    СПТУ-44.

    Увечері 16.05.01 комендант училища повідомив ініціаторів зборів про те, що директор училища не дозволяє проводити збори в училищі.

    З неофіційних джерел стало відомо, що вказівку про заборону надання приміщення СПТУ-44 для проведення зборів громадян дав Миргородський голова ПАУТОВ.О.В.

    Голова Полтавської ОО ВО "Батьківщина"
    В. Петренко
    21.06.01
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Скарга на дії міського голови м. Запоріжжя Поляка О.В.

    Орджонікідзенському районному суду м. Запоріжжя

    Вєжинкова Анатолія Володимировича,
    проживаючого: м. Запоріжжя, пр. Ювілейний, 22/2кв. 28

    Гацько Валерія Петровича,
    проживаючого: м. Запоріжжя, вул. Героїв Сталінграду, 40, кв.70

    Бєльського Андрія Георгійовича,
    проживаючого: м. Запоріжжя, вул. Олімпійська 14, кв. 104

    Скарга на дії міського голови м. Запоріжжя Поляка О.В.

    13.05.2001 р. ми, як ініціатори, звернулися до відповідача з повідомленням про проведення зборів громадян м. Запоріжжя з питання проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою згідно Конституції та Закону України "Про всеукраїнський та місцевий референдум".

    Своїм рішенням від 15.05.2001 р. № 177 Запорізький міськвиконком дав згоду на проведення вказаних зборів.

    В цей же день збори громадян відбулися на площі перед будинком культури "Будівельник", в яких прийняло участь 240 чоловік.

    При проведенні зборів були присутні зав. Відділу міськвиконкому Вайтанік К. О. та інші працівники міськвиконкому , які зауважень щодо будь-яких порушень діючого законодавства не висловлювали.

    16.05.2001 р. нами були подані відповідні документи про проведення зборів громадян у Запорізький міськвиконком для їх розгляду та передачі до Центральної виборчої комісії.

    21.05.2001 р. листом міський голова Поляк О.В. повідомив, що: "документи щодо ініціативної групи до Центральної комісії подані не будуть", мотивуючи тим, що "відомості, які викладені в протоколі зборів суттєво відрізняються від фактичного стану проведення зборів".

    На наше прохання, пояснити, в чому допущено порушення в проведенні зборів, відповіді не отримали.

    Вважаємо дії відповідача необгрунтованими на Законі, останнім створювались перешкоди для реалізації нами своїх конституційних прав.

    Користуючись ст. 55. Конституції України, ст.ст. 248-1, 248-2, 248-4, 248-5, 248-7 ЦПК України

    ПРОСИМО:
    1. Визнати дії міського голови м. Запоріжжя, Поляка Олександра Володимировича, неправомірними.

    2. Зобов'язати відповідача подати документи щодо ініціативної групи Всеукраїнського референдуму до Центральної виборчої комісії.

    3. Допустити негайне виконання рішень.

    ДОДАТОК

    1. Копія скарги;
    2. Копія листа міському голові;
    3. Копія рішення міськвиконкому;
    4. Документи про проведення зборів на 27 листах;
    5. Копія відповіді міського голови;
    6. Держмито.
  • 2001.07.30 | Майдан-Інформ

    Поточна інформація про факти протидії влади щодо організації та проведення зборів громадян по обранню ініціативних груп по Миколаївській області.

    ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ «ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ'ЄДНАННЯ «БАТЬКІВЩИНА»
    Миколаївська обласна партійна організація

    Поточна інформація про факти протидії влади щодо організації та проведення зборів громадян по обранню ініціативних груп по Миколаївській області.

    1
    м. Миколаїв
    16.05.01.
    збори громадян

    Прибули представники міського управління пожежної безпеки , склали протокол про заборону використання актового залу Будинку Культури залізничників та притягнення до адміністративної відповідальності директора БК у зв'язку з порушеннями дирекцією БК дотримання правил пожежної безпеки.Збори проводились на площі перед БК залізничників..

    2
    м. Миколаїв
    16-28.05.01

    Після надання директором Музичної школи №1 м. Миколаєва приміщення для проведення зборів громадян (13.05.01р.) до школи прибула "планова" перевірка Миколаївського обласного КРУ. Виявлені порушення. Постало питання про зняття директора цієї школи..

    3
    м. Миколаїв
    19.05.01-19.06.01

    Матеріали для передання до ЦВК були повернуті на "доопрацювання". Офіційно було обіцяно мером міста що матеріали в доопрацьованому вигляді будуть відправлені до ЦВК.14.06.01р., 19.06.01р. були проведені зустрічі керівництва МОПО "ВО "Батьківщина" (Забзалюк Р.О., Онещук М.П., Осипов О.В.) з мером міста Чайкою В.Д. - досягнута умова про відправку документів в ЦВК. 14.06.01 р. подана заявка на повторне проведення зборів у місті Миколаєві з винесенням додаткового питання про місцевий референдум. 21.06.01р.- подана скарга до суду. На 26.06.01р. подана заява про проведення зустрічі мера міста з представниками обласного відділення ФНП..

    4
    м. Миколаїв
    1.05.01-21.06.01

    На домашню адресу Забзалюка Р.О. першого заступника голови обласної парторганізації "ВО "Батьківщина" почали надходити анонімні погрози про фізичну розправу. Поставлені до відома компетентні місцеві органи..

    5
    м. Миколаїв
    20.06.01

    Від орендодавця, директора політехнічного технікуму, надійшло офіційне повідомлення про припинення договору оренди з МОПО "ВО "Батьківщина", згідно пункту договору "непередбачені обставини", а саме розширення учбових груп технікуму.У співбесіді з'ясовано , що начальник обласного управління освіти та культури категорично попередив директора технікуму про можливі негативні наслідки для нього, якщо він не розірве договір оренди. Директор технікуму (по звісним причинам) відмовився офіційно заявити про наявність латентного тиску. Ведеться робота по ПОШУКУ нової о приміщення.

    6
    м. Баштанка
    28-05.01-1.06.01р.

    За неофіційним розпорядженням райдержадміністрації в м. Баштанці зривались листівки та запрошення на збори. “Зникли” три агітаційно-пропагандистські стенди, які були встановлені у міському сквері.По факту крадіжки майна подана заява до Баштанського РВ МВСУ

    7
    м. Баштанка
    25.05.01р.

    Голови Баштанських районних парторганізацій "ВО "Батьківщина" та СПУ запрошувались до "круглого столу" в райдержадміністранію зі спробами "тактичного" відговорення від організації проведення зборів. Редакція газети "Голос Баштанщини" категорично підмовляється друкувати матеріал по референдуму і по діяльності "Батьківщини".Зроблена спільна заява громадсько-політичного активу району та об'явлено про підготовку проведення місцевого референдуму. Проведено пікетування мерії.

    8
    м. Баштанка
    2.06.01р.

    До початку проведення зборів, під час реєстрації учасників зборів, представники райдержадміністрації і міліції своєю присутністю утворили психологічний тиск на громадян, які реєструвались, під приводом перевірки правил реєстрації.

    9

    м. Баштанка
    Лютий -червень
    2001 року

    Після проведених зборів громадян (2.06.01) голові Баштанської РПО Дульдієру І. В. було відмовлено в прийомі на роботу у районну податкову інспекцію. Фактично на протязі півроку Дульдієр І.В. не може працевлаштуватись у м. Баштанці за неофіційним розпорядженням місцевої влади. За тих же обставин ні одна з установ та організацій м. Баштанці не надає в оренду кімнату для районної парторганізації.

    10
    м. Новий Буг
    Червень 2001р.

    Має місце психологічний тиск на людей зі сторони представників місцевої влади, в індивідуальних співбесідах представників райдержадміністрації пропонується відмовитися від участі у збиранні підписів. Зафіксовано 14 таких "співбесід". В районній газеті матеріал по референдуму друкувати категорично відмовлено.8.06.01року проведений мітинг під гаслом "Режим не пройде" перед будинком райдержадміністрації за участю районних осередків “Батьківщини”, УНР, СПУ. 10-12.06.01р. Проводила роботу виїзна громадська приймальня МОПО "ВО "Батьківщина" за участі юристів. Однак громадяни категорично відмовляються письмово свідчити про такі факти. Проведена зустріч з керівником райдержадміністрації, на якій було попереджено, що у разі посилення тиску на громадян буде порушена низка позовів до суду.

    11 смт. Криве Озеро
    3.06.01

    Працівниками Кривоозерського районного ДАЇ були затримані три автобуси, які доставляли лідери на збори з навколишніх сіл та селищ Кривоозерського району. Звісно, виявлені порушення у водіїв - "законні" (відсутність аптечки, не працює правий підфарник і т.д.)На двох водіїв склали протоколи. Питання було вирішено позитивно за рахунок наявності групи від обласного штабу.

    12
    м. Южноукраїнськ
    28.05.01р

    Відмовлено у наданні приміщення для проведення зборів громадян.Міським штабом зроблена відкрита заява з приводу порушення мером міста діючого законодавства. У вигляді листівок (1(100) які були розповсюджена по місту.

    13
    м. Южноукраїнськ
    19.06.01р.

    Вдруге відмовлено у наданні приміщення для проведення зборів громадян.20.06.01 р. Подана скарга до суду.

    14
    м. Первомайськ

    16.06.01р. Голові Первомайської міської парторганізації Платовій С.І., директором СШ №1 м. Первомайська, запропоновано заліпити посаду методиста дитячої станції юннатів при цій школі. Неофіційно її попереджено, що за ініціацію проведення зборів та використання службових приміщень школи для міської парторганізації "ВО Батьківщина".Юридичне втручання та захист не можливі, так як Платова С.І. пенсіонер, трудової угоди не складала, працювала на цій посаді "на громадських засадах".

    15
    Жовтневий район (управління на території м. Миколаєва)

    1.06.01р Голова Жовтневої районної парторганізації Андріапова М.В. була запрошена до районного управління юстиції з метою спонукання її до саморозпуску районної парторганізації'. Після відмови від такої "пропозиції" у неї за постійним місцем роботи - бібліотека-філія N"17 з 11.06.01 року розпочала роботу "планова" перевірка.

    16
    смт. Доманівка
    15.06.01

    Іванченка В.М. - голову Доманівської районної парторганізації, який працює начальником філії АППБ "Аваль", обласне керівництво офіційно попередило про "небажаність" участі банківського працівника у політичній роботі.Проведена низка переговорів з керівництвом Миколаївською АППБ "АВАЛЬ", однак впевненості про те, що у подальшому до Іванченка В.М. не будуть задіяні офіційні адміністративні дії - немає.


    Керівник Миколаївського обласною штабу Р.О. Забзалюк


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".