ЮНІСЕФ пропонує йодувати усю харчову сіль в Україні
04/27/2006 | Роман ShaRP
Прочитав сьогодні у новинах.
Панове науковці, просвітіть, будь ласка, чи це добре, чи погано?
Відповіді
2006.04.27 | Iryna_
Re: ЮНІСЕФ пропонує йодувати усю харчову сіль в Україні
Не знаю, чи добре це з точки зору харчування, але зіпсоване йодованою сіллю відро рижиків, яке ми колись (в колгоспі студентами) спробували засолити, пам'ятаю добре. Вийшла рідкісна гидота.
Re: ЮНІСЕФ пропонує йодувати усю харчову сіль в Україні
Englishman пише:
> а ви впевнені, що гриби зіпсувалися саме через йод у солі, а не через інші причини?
Бабуся, у якої ми жили, з нас довго сміялася... так що впевнена.
І характерний йодний смак мав місце.
2006.04.27 | Георгій
Re: ЮНІСЕФ пропонує йодувати усю харчову сіль в Україні
Вважається, що йодування солі запобігає деяким хворобам щитовидної залози, оскільки два найбільш досліджені і активні гормони цієї залози (так звані Т3 і Т4) не можуть бути синтезовані без йоду. Але чи варто йодувату геть усю харчову сіль, я не впевнений. У США можна придбати і йодовану, і не-йодовану.
Приблизно 400 мікрограмів на чайну ложку (тобто десь 80 мікрограмів на грам солі) (див. http://www.goaskalice.columbia.edu/2234.html). Людина потребує десь 100-150 мікрограмів йоду на день, але вагітним і жінкам, які годують грудьми, треба більше.
Відповіді
2006.04.27 | Iryna_
Re: ЮНІСЕФ пропонує йодувати усю харчову сіль в Україні
Не знаю, чи добре це з точки зору харчування, але зіпсоване йодованою сіллю відро рижиків, яке ми колись (в колгоспі студентами) спробували засолити, пам'ятаю добре. Вийшла рідкісна гидота.2006.04.28 | Englishman
Re: ЮНІСЕФ пропонує йодувати усю харчову сіль в Україні
а ви впевнені, що гриби зіпсувалися саме через йод у солі, а не через інші причини?2006.04.29 | Iryna_
Re: ЮНІСЕФ пропонує йодувати усю харчову сіль в Україні
Englishman пише:> а ви впевнені, що гриби зіпсувалися саме через йод у солі, а не через інші причини?
Бабуся, у якої ми жили, з нас довго сміялася... так що впевнена.
І характерний йодний смак мав місце.
2006.04.27 | Георгій
Re: ЮНІСЕФ пропонує йодувати усю харчову сіль в Україні
Вважається, що йодування солі запобігає деяким хворобам щитовидної залози, оскільки два найбільш досліджені і активні гормони цієї залози (так звані Т3 і Т4) не можуть бути синтезовані без йоду. Але чи варто йодувату геть усю харчову сіль, я не впевнений. У США можна придбати і йодовану, і не-йодовану.2006.04.27 | casesensitive
Re: ЮНІСЕФ пропонує йодувати усю харчову сіль в Україні
есть такие места в Америке, где продают ТОЛЬКО йодированную; по вкусу она от обычной ничем не отличается.2006.04.28 | Iryna_
Re: ЮНІСЕФ пропонує йодувати усю харчову сіль в Україні
casesensitive пише:> есть такие места в Америке, где продают ТОЛЬКО йодированную; по вкусу она от обычной ничем не отличается.
Вони ж там грибів не солять, так що їм підходить.
Для просто їжі дійсно смак той самий. Для соління-консервації - ні.
2006.04.28 | igor
Скільки ж там того йоду? (-)
2006.04.28 | Георгій
Re: Скільки ж там того йоду? (-)
Приблизно 400 мікрограмів на чайну ложку (тобто десь 80 мікрограмів на грам солі) (див. http://www.goaskalice.columbia.edu/2234.html). Людина потребує десь 100-150 мікрограмів йоду на день, але вагітним і жінкам, які годують грудьми, треба більше.