МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Бог, біблія і гумор

06/28/2002 | Карло
А чи не розповість пан Пінчук, не зустрічав він у своїх мандрах по біблії хоч якісь натяки на гумор чи якісь смішні ситуації, у які попадали герої цієї книги. Чи жартував, сміявся, хоча б посміхався коли-небудь Ісус чи він завжди був суворим і виконував якісь свої важкі завдання по перевихованню людства. А Богу-батьку притаманний гумор чи він не знає, що це таке і це виключно людська якість?

Відповіді

  • 2002.06.28 | Георгій Пінчук

    Re: Бог, біблія і гумор

    Ой, яке чудове питання. Дійсно, Бог Біблії, і також Христос, можуть здатися дуже суворими, але насправді вони мають почуття гумору і зовсім не від того, щоби посміятися, коли це доречно. Павло в листі до свого прийомного сина Тимофія називає Бога "щасливий Бог" (тос макаріос теос)(1 Тимофія 1:11). Якщо подивитися на різноманітні форми живих організмів - наприклад, риб, пташок, ящірок і т.д., іноді можна побачити таке, що не втримаєшся від сміху. З одного боку, така іноді чудернацька форма допомагала тому чи іншому створінню пристосуватися до середовища, тощо. Але з іншого боку, те, що всі ці довгоносі, капловухі, вусаті, пузаті, ходячі задом створіння викликають у нас, людей, сміх, мабуть свідчить і про те, що Богові притамане почуття гумору. Христос створив своє найперше чудо - перетворив воду на вино - під час весілля в Кані (Івана 2:1-11), коли веселі і трохі п"яні гості, очевидно, жартували, реготали і співали застільних пісень, і він був не на відстані, а просто серед них. Зі своїми учнями він був, як правило, стриманий, але іноді жартував і підсміювався з них. Наприклад, він називав двох синів Зеведея, Якова і зовсім молоденького підлітка Івана, "синами грому," очевидно тому, що ті були дуже галасливі і нетерплячі (Марка 3:17). Іронія видна також в розмові Христа з жінкою-самарянкою біля криниці Якова (Ів. 4:4-26, зверніть увагу особливо на вірші 16-18). Він був також дуже ніжної вдачі, любив бати на руки маленьких дітей (Марка 10:16).
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2002.06.28 | Карло

      Ну що ж це добре, що гумор притаманний Богу

      Бо якщо хтось не посміхається, не жартує і не сміється, це наштовхує, що він задумує щось лихе.
  • 2002.06.29 | ФУК

    У мертвих (віруючих) гумору не буває (-)

    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2002.06.29 | Георгій Пінчук

      У мене є

      І я, крім того, живий (як кажуть кляті гамериканці, last I checked).


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".