МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Чи може прийти царство боже без ексцессів?

01/23/2003 | Горпина Пінчук
Чомусь вважається, що перейти до нього можна тільки через якусь бузотерію. Однак якщо усі повірять як мій племінник, будуть вести себе добре та пристойно, вчити святе письмо і дуже старанно слідувати йому, то можна навести порядок на Землі без бузи. Тоді Ісус прийде у цей світ і як хоче буде правити, як каже Пінчук, без держав і урядів. Невже це не можна зробити шляхом еволюції, спокійно і розсудливо, чому обов'язково якийсь заколот та шкандаль робити для цього?

Відповіді

  • 2003.01.24 | Георгій Пінчук

    Re: Чи може прийти царство боже без ексцессів?

    Тьотю Горпиночко, згідно з Біблією, перед остаточним встановленням Божого Царства повинні статися деякі "ексцеси." Христос передрік, що в останні дні правління людських урядів будуть "війни і чутки про війни," голод, епідемії хвороб, землетруси і загальний занепад моралі і теплоти людських почуттів. У книзі Об"явлення говориться про так звану Армагеддонську битву, тобто війну, яку вороги Бога почнуть проти його вірних слуг. У цю війну втрутиться армія "небесних сил," ангелів, під проводом Христа. Ці "небесні сили" не пошкодять самої планети Земля чи тих людей, які не є ворогами Бога, але Божих ворогів ця армія, згідно з Обявленням 19:17-21, немилосердно і необернено усуне, знищить. Не всі християни розуміють ці пророцтва буквально; деякі думають, що в Об"явленні йдеться не про справжню, буквальну, фізичну війну, а про певного роду "битву ідей." Іноді на користь такої думки наводиться аргумент, що "вершник на білому коні" (Христос) показаний з мечем, який виходить з його рота. Але є і прихильники розуміння цього біблійного опису як дійсно буквальної, фізичної битви. З їх точки зору, походження меча з рота символізує не "боротьбу ідей," а неймовірну швидкість процесу деструкції сил зла. --ГП
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2003.01.24 | Горпина Пінчук

      Хіба ті жахастики обов'язкові?

      А зло непереборне без беспосереднього втручання Бога з ангелами? Хіба люди під мудрим ідейним керівництвом святого письма, його популярізаторів та й святих сил з неба, не можуть дійти до пермоги доброти та свяченості, у тім числі абсолютної чи майже абсолютної? Адже жодна людина від народження не приречена на ворожість богові, гріхи та загибель, кожна має шанси на гарне майбутнє, чому ж такі шанси не можуть втілитися для всіх. Ота геєнна існує тільки як передосторга, а не як неминучий кінець шляху будь для кого. Чи не є ота можлива буза такою ж передосторогою, якою можна і треба збігти, ведучи себе доброчинно і навчаючи такому ж інших. Хіба віра може допускати такий песимізм щодо неодмінної розвитку певної частини людства у поганому напрямі та неможливості повної перемоги добра еволюційним шляхом? Це вже не віра, а невір'я у можливості людини та віри і святості.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2003.01.24 | Георгій Пінчук

        Мабуть, так

        Християнство відрізняється від класичного "гуманізму." Згідно з гуманістичною філософією, "людина є мірою всіх речей," її вільний розвиток і вдосконалення є найвищою метою. При цьому гуманістична філософія, як правило, розглядає вдосконалення людини як її все більшу здатність задовольняти свої потреби, і також наполягає на тому, що людина вдосконалює себе сама. Згідно з християнською філософією (наскільки я її розумію), Бог любить людей безмежно і хоче, щоби вони вдосконалювалися з його допомогою; але він вимогливий до них, в нього є певний стандарт, якому людина повинна відповідати. Якщо дуже коротко, мабуть, можна сказати, що цим стандартом є здатність людини служити Богові і іншим людям, бажання бути вірним у цій службі до кінця. Біблійні пророцтва кажуть, що аж до самісінького кінця людської "безбожної" історії (тобто історії людей після гріхопадіння Адама і Єви), навіть незважаючи на викупну жертву Христа і розповсюдження Доброї Звістки по всьому світу, деякі люди все рівно залишаться такими, хто НЕ служить Богові і іншим людям, а навпаки, ворогує і з Богом, і з іншими людьми. В останніх розділах книги Об"явлення згадуються "лякливі, невірні, мерзкі, душогуби, розпусники, чарівники, ідоляни, неправдомовці," а також "нечисті" і "ті, хто чинить гидоту і неправду." Очевидно, такі не можуть бути виправленими, і Бог від таких назавжди позбавиться. До речі, і світська історія підтверджує, що з розвитком матеріального прогресу, освіти, культури і т.д. мерзенні люди типу Гітлера або Сталіна все рівно не зникають. Тому деяка "хірургічна операція" все-таки, мабуть, буде потрібна. --ГП
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2003.01.24 | Горпина Пінчук

          Шкода

          Що виявляється і розповсюдження і розвиток релігійної свідомості не є панацеєю від темного боку людської душі, що темна сторона непереборна еволюційним, беззбройним, терапевтичним шляхом, а вимагає її неодмінного фізичного знищення. Не знаходите Ви, що це схоже на політику уряду США до деяких відсталих країн, яка зводиться фактично до того, що не можна їх перевчити та перевиховати, можна тільки знищити шляхом бомбардування. Шкода, що навіть всемогутній Бог за допомогою кращих синів людства, озброєних його вченням, не може безкровно перевиховати певну частину людства, а повинен вдатися до грубої фізичної сили. Але ж знищити це не зовсім перемогти. Хіба якщо знищити іншу сторону в суперечці, це буде означати перемогу у цій суперечці?
        • 2003.01.24 | Горпина Пінчук

          Шкода

          Що виявляється і розповсюдження і розвиток релігійної свідомості не є панацеєю від темного боку людської душі, що темна сторона непереборна еволюційним, беззбройним, терапевтичним шляхом, а вимагає її неодмінного фізичного знищення. Не знаходите Ви, що це схоже на політику уряду США до деяких відсталих країн, яка зводиться фактично до того, що не можна їх перевчити та перевиховати, можна тільки знищити шляхом бомбардування. Шкода, що навіть всемогутній Бог за допомогою кращих синів людства, озброєних його вченням, не може безкровно перевиховати певну частину людства, а повинен вдатися до грубої фізичної сили. Але ж знищити це не зовсім перемогти. Хіба знищення іншої сторони в суперечці це перемога у цій суперечці?
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2003.01.25 | Георгій Пінчук

            Re: Шкода

            Горпина Пінчук пише:
            > Що виявляється і розповсюдження і розвиток релігійної свідомості не є панацеєю від темного боку людської душі, що темна сторона непереборна еволюційним, беззбройним, терапевтичним шляхом, а вимагає її неодмінного фізичного знищення.

            (ГП) Власне, я б сказав, що я цього точно не знаю. Бог абсолютно всемогутній, він може все, тому я не став би відмовляти йому у здатності зреалізувати свої плани і "терапевтичним" шляхом. Як я вже писав, дійсно є християнські теологи, які дуже серйозно заперечують буквальну інтерпретацію Армагеддонської битви, наполягають на її символічній інтерпретації. З їх точки зору, Боже Царство настане (і вже настає) саме еволюційним шляхом, без насильства і пролиття крові. До таких християн належить, зокрема, мій друг і вчитель проф. Євген Лемцьо, який викладає християнську теологію в університеті "Сіетл Пасіфік." Євген написав про це багато статей, а зараз збирається опублікувати книгу. Якщо Вам цікаво, напишіть мені приватно, і я з радістю дам Вам його координати.

            >Не знаходите Ви, що це схоже на політику уряду США до деяких відсталих країн, яка зводиться фактично до того, що не можна їх перевчити та перевиховати, можна тільки знищити шляхом бомбардування. Шкода, що навіть всемогутній Бог за допомогою кращих синів людства, озброєних його вченням, не може безкровно перевиховати певну частину людства, а повинен вдатися до грубої фізичної сили. Але ж знищити це не зовсім перемогти. Хіба знищення іншої сторони в суперечці це перемога у цій суперечці?

            (ГП) Ну, аналогія між Богом і "трійцею" Буш-Чейні-Ремсфілд не дуже, згодьтеся, доречна... Бог є еталоном справедливості і добра. Те, що він робить, для нас, християн, і є правильним, справедливим, корисним і життєво необхідним. І ті методи, які він обирає, ми а пріорі вважаємо правильними. Ми йому не судді. І потім, Бог фактично ВЖЕ переміг зло, навіть і не знищивши всіх носіїв зла. Адже після хресної жертви Христа всі, хто увірує в нього, одержали можливість ніколи не вмирати, жити вічно в Божому Царстві. У цьому і є перемога.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2003.01.25 | Горпина Пінчук

              Якось прямо млосно від того

              що мої думки щодо мирного переходу до царства Божого трохи збіглися з глибокими трудами професора теології! Як такі розуми (як той професор) цим займаються, не все ще втрачене і перевиховання може мати шанс.
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2003.01.27 | Рибалка

                Re: Якось прямо млосно від того

                Не радив би так швидко заспокоюватися.
                В одкровенні описана битва на Небі, і потім битва на землі.
                Певно має дійсно відбутися велика битва на землі, бо зло має зняти з себе овечу шкуру й показати себе.
                Тоді кожна людина буде чітко вибирати між злом і добром, до якого табору приєднатися, це також відбудеться свідомо і без обману.
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2003.01.27 | Анатолій

                  БИТВА вже коїться!

                  Панове!
                  Гловна фортеця, яку мають взяти битвою, це фортеця нашого з Вами розуму, фортеця Менталу. І який бік вибере людина, це її особистия вибір. Ось за це вже давно проходить битва на рівні енергій. Чи ми приймемо Праву сторону і підемо дорогою Світла, чи ми звернемо наліво і підемо дорогою Тьми. Вибирати нам.
                  З повагою, Анатолій
                • 2003.01.29 | Георгій Пінчук

                  Re: Якось прямо млосно від того

                  Рибалка пише:
                  > Не радив би так швидко заспокоюватися.
                  > В одкровенні описана битва на Небі, і потім битва на землі.
                  > Певно має дійсно відбутися велика битва на землі, бо зло має зняти з себе овечу шкуру й показати себе.
                  (ГП) Так, дійсно, якесь дуже серйозне зіткнення повинно відбутися. Об"явлення 16:13-16 каже, що якісь "духи демонські" (очевидно, зіпсовані ангели, які служать сатані) в якийсь момент історії надихнуть земних "царів" (уряди) на війну проти Божих слуг. Але цікаво, що деталей цієї війни не дається. Після згадки про цю війну одразу іде опис якогось страшного землетрусу, коли "попадали людські міста" і на землю впав "великий град, як тяжкі тягарі" (Об. 16:17-20). Потім іде опис зруйнування "великої роспусниці" або "великого Вавилону" - очевидно, символу всякої фальші, неправдивих віровчень (вони у Старому Завіті часто символічно називаються "блудом" чи "блудодійством"). А далі з"являється Вершник на білому коні (Христос), який за домпомогою ангельського війська (НЕ ЛЮДЕЙ!) перемагає усіх тих зведених "духами демонськими" "царів." Прихильники точки зору, що все це описи тільки символічної битви, кажуть, що сили Христа настільки великі, що армія "царів" вже переможена, навіть до початку "битви." Тому, з їх точки зору, ніяких "бойових дій" не потрібно. Але прихильники іншої точки зору звертають увагу на те, що загальний тон цих розділів Об"явлення дуже трагічний, там часто іде мова про смерть, трупи, поїдання мертвих тіл птахами, тощо. Так чи інакше, Божі слуги, християни буквально битися в цій битві нібито не будуть.

                  > Тоді кожна людина буде чітко вибирати між злом і добром, до якого табору приєднатися, це також відбудеться свідомо і без обману.

                  (ГП) Так, оце головне. Пророк Софонія пише про це дуже поетично: "Шукайте Господа, всі покірні землі, хто виконує право Його! Шукайте правди, шукайте смирення, - може будете сховані ви в день Господнього гніву!" (Соф. 2:3). Інший пророк, Йоіл, каже: "І станеться, - кожен, хто кликати буде Господнє Ім"я, той спасеться!" (Йоіл 3:5). Наша власна сила, здатність чи бажання чинити опір силам зла в той момент нічого не буде варта. Бог судитиме не за ознакою сили, а за ознакою лояльності, вірності йому і його заповідям.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".