МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Образ та подоба теж терміни розпливчасті як час?

02/08/2003 | Горпина Пінчук
Як будто тут кажуть, що Бог-батько створив людину за образом та подобієм своїм, а потім кажуть, що Бог-батько бестілесне невизначене створіння без статі і статевих ознак. Кому і коли вірити?

Відповіді

  • 2003.02.08 | Георгій Пінчук

    Re: Образ та подоба теж терміни розпливчасті як час?

    Горпина Пінчук пише:
    > Як будто тут кажуть, що Бог-батько створив людину за образом та подобієм своїм, а потім кажуть, що Бог-батько бестілесне невизначене створіння без статі і статевих ознак. Кому і коли вірити?

    (ГП) Образ і подоба не означають ідентичності. Ми ж кажемо, наприклад, що той чи інший літературний герой був образом того чи того, але ж ми не маємо при цьому на увазі, що він був точною копією того чи того. Ми, люди, є образом і подобою Бога в тому, що ми маємо певні риси, притамані Богові - нариклад, інтелект, здатність робити свідомий вибір, здатність до безпристрасного судження, здатність до альтруїстичної любові. Але, звичайно, ми при цьому залишаємося нами, а він, Бог - собою, Богом.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2003.02.08 | Горпина Пінчук

      Ну от бачите!

      Я так ы думала. Знову все фігурально! Тобто образ і подоба це не фізична схожість, а схожість характерів, способу мислення.
  • 2003.02.16 | P.M.

    Образ і подоба - термін конкретний

    Слід розуміти - Господь Бог незбагненний. Але ми, люди, створені за Його образом і подобою, у повному спектрі цього поняття. І наша подібність до Нього є у всьому.
    Це означає, що для нас, людей, не існує якихось інших, неподібних до нас, а значить і до Бога, "людей". Одним словом, не бачити нам ніколи інопланетян, як своїх вух.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2003.02.17 | Горпина Пінчук

      Образ і подоба - речі взаємні?

      Ми подобні до Бога, та чи подобен він до нас. Відомо, що реальна людина і краде і вбиває і грішить. Чи такий же Бог?
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2003.02.18 | P.M.

        Взаємність к виконанні

        Горпина Пінчук пише:
        > Ми подобні до Бога, та чи подобен він до нас. Відомо, що реальна людина і краде і вбиває і грішить. Чи такий же Бог?

        Хоча Бог створив нас на Свій образ і подобу, для нас Він залишається незбагненним. Дослідити і вивчити Бога - марна справа. Куди важливішим є виконувати Його заповіді: не красти, не вбивати, не грішити, ... .
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2003.02.18 | Горпина Пінчук

          Правителі теж кажуть так

          Не кради і так далі. А самі крадуть. Вони б тільки мріяли про такий режим, коли б про них сказали - їх діяльність незбагненна, робіть, що вам кажуть, а у діла правителів нен лізьте, це не вашого розуму справа. Те що Бог у релігії залишається поза критикою, поза вивченням, не є її прикрасою, а скоріше суттєвою вадою.
          Як я зрозумів, образ та подобу приходиться відкинути, бо знову ж таки доведеться визнати, що Бог ы краде ы займаэться розпустою ы таке ынше. Або племінник нам зараз розповість, шо тільки у раю Адам і Єва були образу та подоби, а після гріха втратили її.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".