МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Література про теозис

06/20/2007 | Георгій
Пане Вільнодуме, ось Вам кілька ссилочок на теозис. (Вибачте, деякі з них російські і мають трохи специфічно-російського присмаку в обговоренні богословських ідей, але на це можна не звертати уваги.) Також всім, хто цікавиться, думаю, буде корисно.

http://www.serdcevedenie.narod.ru/hesychasm/temy/teozis.htm

http://alex.orthodoxy.ru/?newsid=1149271724

http://iai.donetsk.ua/_u/iai/dtp/CONF/13/articles/sec1/stat16.html

http://www.reshma.nov.ru/texts/kolomeitsev_chelov_preobrazhennii.htm

http://skurlatov.livejournal.com/97072.html

http://duhpage.sed.lg.ua/Biblioteka/DuhSlovari/slovar01/s.htm

http://www.portal-slovo.ru/rus/pedagogics/205/6874/

Також ось дуже хороша стаття з російської Вікіпедії про Православ"я, з цілою купою корисних лінків:

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B5

Доброго всім навчання, хай вас усіх Господь збереже і спасе.

Відповіді

  • 2007.06.20 | Роксана

    Re: Література про теозис

    Дуже гарно окреслено поняття віри і зближення до Бога.
    ------------------------------

    Передумовою пізнання та сходження до Бога є моральна діяльність людини, її духовне самовдосконалення, адже тому, хто хоче «зрозуміти таїнство віри», «спершу належить йому очистися, очистившись же, просвітится, просвітившись же, установитися» [7, с. 65]. Сенс самоочищення полягає в тому, аби «від усієї сили, міці, думки душею та серцем досягти божої волі, свою ж убити й поховати в забутті, берегти з усією пильністю і любов’ю Христові заповіді» [7, с. 37], тобто у здійсненні фундаментальної переорієнтації волі й розуму людини зі світу земного на світ небесний. Вибір людини в боротьбі за утвердження духовного або тілесного залежить лише від її свободної волі, ніхто й ніщо її не змушує, вона сама обирає вчинки, але й несе за них повну відповідальність: «людське єство стоїть на самовладді і примусом та силою до бога не притягається після всесвітнього оголошення євангельської проповіді, а залишено на самоволю – кожен може любити й триматися того, чого хоче» [7, с. 182].
  • 2007.06.20 | Вільнодум

    Розчарування!

    Дякую, пане Георгію, за Ваші труди!
    Я почитаю більше, але з перших поглядів на написане вже маю розчарування, велике. Наприклад ця цитата:

    "Теозис, обоження в ісихазмі (що за чорт?) трактується як стан суб’єктивного, внутрішнього досвіду людської особистості, що до нього веде «розумне» роблення, тобто структурований за певними етапами духовний шлях, який складається з виховання страху перед гріхом і його наслідками, подолання пристрастей, прийняття Христа у свідомість у повноті любові до нього, споглядання й т.ін."(виділення мої)

    Дозвольте мені, без підготовки, спекульнути про теологічну суть теозису. Вона така --

    Є вибраний народ, який уже Є ін-когуц з Богом. І є інші - Гої, які не є ін-когуц з Богом. Але вони можуть стати ін-когуц з Богом, якщо:
    - смиренно будуть слухати все, що каже церква і пан Павло.
    - будуть тремтіти від страху постійно.
    - будуть їсти символ тіла пророка і пити його кров.
    - будуть просити помилування постійно (господи помилуй, господи помилуй) поки не одуріють зовсім.

    Означення:
    Теозис - це когуц з Богом.

    Думаю, що я наблизився дуже близько до розгадки ДЖЕРЕЛ юдо-християнства і теозису!

    Чолом (шолом)!

    -- Вільнодм
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2007.06.20 | Георгій

      В чому ж розчарування?

      Вільнодум пише:
      > Дякую, пане Георгію, за Ваші труди!
      (ГП) Дуже прошу, моя приємність.

      > Я почитаю більше, але з перших поглядів на написане вже маю розчарування, велике. Наприклад ця цитата: "Теозис, обоження в ісихазмі (що за чорт?)
      (ГП) Ісихазм це особливий стан душевного спокою, коли всі "пристрасті" (в поганому сенсі - пожадання, гнів, заздрість, меланхолія, тощо) заспокоєні, втамовані. Одним з найвидатніших православних "ісихастів" був наш з Вами співвітчизник, письменник, філософ і богослов, ієромонах о. Паїсій Величковський (середина 18-го сторіччя). Ісихасти прославилися тим, що вони, між іншим, здатні місяцями чи навіть роками зберігати повне мовчання.

      >трактується як стан суб’єктивного, внутрішнього досвіду людської особистості, що до нього веде «розумне» роблення, тобто структурований за певними етапами духовний шлях, який складається з виховання страху перед гріхом і його наслідками, подолання пристрастей, прийняття Христа у свідомість у повноті любові до нього, споглядання й т.ін."(виділення мої)
      (ГП) Ну і що ж тут поганого?

      > Дозвольте мені, без підготовки, спекульнути про теологічну суть теозису. Вона така -- Є вибраний народ, який уже Є ін-когуц з Богом. І є інші - Гої, які не є ін-когуц з Богом. Але вони можуть стати ін-когуц з Богом, якщо:- смиренно будуть слухати все, що каже церква і пан Павло. - будуть тремтіти від страху постійно.
      (ГП) Тремтіти зовсім не обов"язково, але хіба страх перед гріхом і його наслідками не здорова річ? По-моєму, боятися вчинити поганий вчинок, гріх - є абсолютно нормальним, природнім станом здорової людини. Навпаки, коли людина черствіє в гріху і думає, що брехати, красти, спокушати чужих жінок чи чоловіків і т.д. - НЕ СТРАШНО, тоді це значить, що з цією людиною щось дуже серйозно не в порядку...

      > - будуть їсти символ тіла пророка і пити його кров. - будуть просити помилування постійно (господи помилуй, господи помилуй) поки не одуріють зовсім.
      (ГП) Дуріти теж зовсім не обов"язково. А в проханні помилувати нема нічого принизливого. Знову ж таки, ми кажемо "помилуй," маючи на увазі не "юридичне" прощення (як губернатор штату, наприклад, може "помилувати" засудженого на смертну кару), а зцілення, лікування. (Наше "помилуй" є не дуже точним перекладом грецького "елейсон," буквально "вилий оливну олію" (на рану)).
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2007.06.20 | Вільнодум

        Re: В чому ж розчарування?

        Розчарування в тому, що це не той духовний шлях, який я можу признати або слідувати! Бачете, я маю свій власний розум, поки-що.

        Помилився. Примарилось якесь "віконце", через яке, подумалось, можна буде "дихати". Помилився. Все є ТАМ де БУЛО ізначально!

        -- Вільнодум


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".