МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Правда про трійцю (л.)

06/22/2007 | Вільнодум

Відповіді

  • 2007.06.22 | Георгій

    Re: Правда про трійцю (л.)

    Вчення про Трійцю дійсно виникло досить пізно в історії Церкви, і хоча воно грунтується на Біблії, вирішальну роль в ньому зіграли богословські відкриття "грекокультурних" і "грекомислячих" людей, таких, наприклад, як Кесарійські Отці. Головна ідея Трійці не стільки в тому, що існує Бог-Отець, Бог-Син, і Бог-Святий Дух, скільки в ще більш фундаментальному розумінні Бога як "спільноти" (англійське "community"). За Новим Завітом, Бог є Любов, а тому в принципі не може бути "самотнім" - любов існує тільки там, де є "другий," об"єкт любові, який відрізняється від того, хто любить. Саме з цих позицій християнське богослов"я зробило висновок, що Бог споконвіку і "перед всіми віками" існує як спільнота, де є Особи, Які люблять, і Особи, Яких люблять. За цим самим "тринітарним" богослов"ям, сенсом існування людства є "включення" в цю божественну спільноту Любові, нове життя людей *в* цій Спільноті.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2007.06.22 | Вільнодум

      Так, Бог є спільнота, але не трійця!

      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2007.06.22 | Георгій

        Трійця це не "раз, два, три" :)

        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2007.06.22 | Вільнодум

          Re: Трійця це не "раз, два, три"

          ЦЕ так, не "раз-два-три"! Там нема, по крайній мірі, "два"! Це було ВИДУМАНО, як Ви самі підтвердили в попередньому дописі.

          А те, що Бог є "спільнотою" людей, а точніше "спільнотою" людських свідомостей, то я не сперечаюсь. Якщо почали за це говорити, то не "викручуйте" думку і із "спільноти людей" не робіть "трійцю"!
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2007.06.22 | Георгій

            Бог не є спільнота людей, а Спільнота

            За визначенням, Бог вічний, існував і існує і буде існувати завжди. Людська ж спільнота формується і зникає по мірі того, як люди з"являються і зникають. Був час, коли людей не було. Цілком можливо уявити собі і час, коли людей не буде. Проте щодо Бога, ми віримо, що Він Є (не "був," і не "буде," а саме "є," є завзди). І Він не залежить від нас. Ми Його не створили.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2007.06.22 | Вільнодум

              Бог є Свідомість

              Георгій пише:
              > За визначенням, Бог вічний, існував і існує і буде існувати завжди. Людська ж спільнота формується і зникає по мірі того, як люди з"являються і зникають. Був час, коли людей не було. Цілком можливо уявити собі і час, коли людей не буде. Проте щодо Бога, ми віримо, що Він Є (не "був," і не "буде," а саме "є," є завзди). І Він не залежить від нас. Ми Його не створили.
              (В-дум) Бог не є спільнотою людей. Він є спільнотою частини людського спільного Єства, специфічно, він є людською свідомістю, яка єднає всіх людей, і яка простягається поза межі свідомості окремої людини. Як в тій статті хлопчика Брайона(?) - Бог є завжди поміж нас, хоча специфічна людина не є Богом, вона має частинку Бога в собі. Хлопчик Брайон сказав це, але не розумів, як і Ви, суті слів Христа: "Я - в Отці, а Отець - у Мені" (Ів.14.10). Бог є частиною нашої свідомості, тому Христос у відповідь про те, де є Отець, сказав: "Його знаєте ви, бо при вас перебуває, і в вас буде Він" (Ів.14.17)


              -- Вільнодум
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2007.06.26 | Михайло

                Бог має нескінчену кількість аспектів!

                Вільнодум пише:
                > (В-дум) Бог не є спільнотою людей. Він є спільнотою частини людського спільного Єства, специфічно, він є людською свідомістю, яка єднає всіх людей, і яка простягається поза межі свідомості окремої людини. Як в тій статті хлопчика Брайона(?) - Бог є завжди поміж нас, хоча специфічна людина не є Богом, вона має частинку Бога в собі. Хлопчик Брайон сказав це, але не розумів, як і Ви, суті слів Христа: "Я - в Отці, а Отець - у Мені" (Ів.14.10). Бог є частиною нашої свідомості, тому Христос у відповідь про те, де є Отець, сказав: "Його знаєте ви, бо при вас перебуває, і в вас буде Він" (Ів.14.17)
                Бог є перш за все НАЙВИЩА ДУША ВСІХ ВСЕСВІТІВ.Він лише однією частинкою Себе підтримує існування всіх Всесвітів (матеріальних і трансцендентних)! Бог- надкосмічна істота, і немає сенсу проголошувати, що Бог є лише свідомістю всіх людей Так, Бог є свідомість але не лише людей , а і всіх живих істот, та, наіть й атомів, але це- лише нескінченно-маленький аспект Всевишнього! Тому не потрібно приймати людські фантазії за кінцеву істину, оскільки Бог дає про Себе Сам інформацію у Ведичній літературі! А люди схильні впадати в ілюзію, робити помилки і брехати!
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2007.06.29 | Георгій

                  Він просто Є

                  Мені дуже подобається геніально-коротке визначення Карла Барта, "повністю інший" (англ. "entirely other"). Тобто Він просто Є, а ми, що б ми про Нього не подумали, яким би Ми Його не уявили, завжди ризикуємо попасти пальцем в небо, тому що ми - це ми, наше мислення - це наше мислення, а Він - це Він, окремий, "трансцендентний," принципово Інший...

                  Водночас Він зволив стати одним з нас. Прийшов до нас, жив серед нас, говорив з нами, дивився Своїми очима в наші. Страждав і помер, як ми. І показав нам, що смерть не має над Ним, і так само над нами, ніякої влади. (Знову ж таки, мені дуже подобається англійський вислів про це, трохи архаїчний, з "шекспіромовної" Біблії короля Якова: "death hath no dominion").


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".