МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Карл Барт -його думки про Бога

08/15/2007 | Роксана
Як ви задивляєтесь на сказане Бартом-

-Людина не має природного знання про істинного Бога, але лише Бог Сам відкриває їй таке знання. Тільки Христос відкриває людині правильне знання про неї саму, про її гріховність.-

Це якось торкається моє пізнання Бога.



Карл Барт (1886-1968) – швейцарський реформатський богослов, один із авторів “діалектичної теології”, вважав, що Бог і релігія не повинні “розчинятися” в людській культурі, що віра – це не просто якісь уявлення чи вчинки, але “особиста зустріч з Богом”.
Основна праця Барта “Християнська догматика”. Основні погляди зводились до наступного:
- Біблія – це Боже слово, откровення, яке впливає на людину
- Боже Слово – це не просто інформація, яку потрібно досліджувати, вивчати, але ситуація, через яку Бог змінює життя людини, відкриває їй нове розуміння Божественного, через яку Бог говорить до людини
- Людина не має природного знання про істинного Бога, але лише Бог Сам відкриває їй таке знання. Тільки Христос відкриває людині правильне знання про неї саму, про її гріховність.
Барт підписав відому Барменську декларацію у 1934р. проти фашизму і Гітлер звільним його з посади професора Боннського університету. Тоді Барт переїхав в Швейцарію і став професором в Базелі.
У 1933 в Німеччині виникає “Надзвичайна пастирська ліга” (Мартін Ніємьоллер) або Ісповідницька церква, яка заявила, що не розділяє думку деяких християн про необхідність підтримувати чистоту арійської раси. Церква стала своєрідним релігійним рухом опору проти фашистського режиму. Фашисти розігнали її у 1937р. Їй належить розробка Барменської декларації в травні 1934р., в якій, зокрема, зазначалося, що:
- Христос – Єдине Слово Боже, якому повинні підкорятися християни,
- політика, які і всі інші сфери життя, також повинна керуватися Богом і божими заповідями,
- церковні проповіді не повинні змінюватися в залежності від пануючої ідеології,
- фюрер не повинен керувати церквою (подумайте, на скільки це відрізняєть від акценту на Рим.,13, яку проповідував Мартін Лютер – “немає влади не від Бога”),
- держава не повинна брати на себе функції церкви, а церква не повинна ставати державним органом,
- місія церкви не підпорядкована досягненню світських цілей.

Відповіді

  • 2007.08.15 | Георгій

    Я всe збираюся колись його прочитати, поки що...

    ... читав, на жаль, тільки цитати з його робіт, зроблeні іншими (в журналах і в інших публікаціях). Дійсно нeймовірно цікава людина з глибокими думками і з дужe сильним почуттям пастирського обов"язку. "Бармeнська Дeкларація" - цe просто чудо... Зробити такe в гітлeрівській Німeччині, цe ж яку трeба було мати віру і пeрeконаність у тому, що є дійсно важливі рeчі, важливіші за добробут, за життя...

    Мeні дужe подобаються два коротeнькі афоризми Барта. Один такий (дужe відомий): "Бог повністю інший" (в англ. пeрeкладі "entirely Other"). Другий, мeнш відомий: "Бог можe говорити до людини чeрeз нeопалиму купину, або чeрeз здохлого пса..."

    Малeнькe зауважeння (нe особливо суттєвe): монумeнтальна праця всього життя Карла Барта називалася нe "Християнська догматика," а "Цeрковна догматика" ("Der Kirchlische Dogmatik").

    Дужe дякую за цікаву тeму!
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2007.08.16 | Роксана

      Re: Я всe збираюся колись його прочитати, поки що...

      Не можу твердити, що властиво написав Барт, але мені український переклад якось звучить правильніше ніж німецький.
      Читаючи написане, виходить ,що Барт не говорить про церковні догми, а власне, про христіянські підходи вірування. Можливо в німецькому перекладі "христіянство" пояснилося як "церква". Христіянство більш поширене поняття ніж церква, яка може бути лиш даної конфесії.
      Думаю що Барт мав ширший погляд і не обмежувався релігією, а брав під увагу ВІРУ, як таку.
      --------------------------------

      -Основна праця Барта “Християнська догматика”. Основні погляди зводились до наступного:
      - Біблія – це Боже слово, откровення, яке впливає на людину
      - Боже Слово – це не просто інформація, яку потрібно досліджувати, вивчати, але ситуація, через яку Бог змінює життя людини, відкриває їй нове розуміння Божественного, через яку Бог говорить до людини
      - Людина не має природного знання про істинного Бога, але лише Бог Сам відкриває їй таке знання. Тільки Христос відкриває людині правильне знання про неї саму, про її гріховність.-
      згорнути/розгорнути гілку відповідей


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".