МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Заява для преси колишніх політв'язнів

01/25/2001 | Майдан-Інформ
Кого й від кого захищає пан Пронюк?

Заява для преси колишніх політв'язнів

У зверненні "До засобів масової інформації" в справі суспільної реакції на зникнення журналіста Георгія Гонгадзе голова Всеукраїнського товариства політв'язнів і репресованих п. Євген Пронюк серйозні публічні звинувачення на адресу Президента Кучми і ряду інших високих посадових осіб держави розцінив як "чергову спробу лівих угруповань дестабілізувати внутрішню ситуацію, зірвати прогресивний поступ, дискредитувати Україну в очах світової спільноти". Майже дослівно він повторив основний постулат демагогічного самозахисту звинувачених, спрямований на те, щоб ідеологічним стереотипом відвернути увагу громадськості від змісту звинувачень і перешкодити чесному, об'єктивному розслідуванню злочинів, аналізові умов, за яких вони стали можливими. Це дає нам підставу вважати, що п. Пронюк, оприлюднивши заяву, тим самим виконує політичне замовлення нинішнього корумпованого керівництва держави, що змушує нас категорично відмежуватися від його позиції.

Ні факт ряду політичних убивств в Україні за роки президентства Кучми, ні катастрофічне становище в усіх сферах життя країни внаслідок бездарної, багато в чому злочинної політики Президента та його олігархічно-кримінального оточення, ні цькування з їхнього боку уряду В.Ющенка, що за короткий час домігся вагомих позитивних зрушень в економіці та соціальній сфері життя, ні світова ганьба України як глибоко корумпованої держави, - ніщо не торкнулося громадянської свідомості нашого колишнього побратима. Його позицію, оголошену від імені Товариства і не узгоджену з нами, колишніми політв'язнями, сприймаємо як глибоке ідейне та моральне падіння, відмежовуємося від неї і висловлюємо недовіру панові Пронюку як голові Всеукраїнського товариства політв'язнів і репресованих.

Враховуючи те, що президентська ланка влади перейшла до нацьковування суспільства на опонентів Кучми, вважаємо своїм моральним обов'язком заявити, що дії М.Мельниченка, спрямовані на збирання інформації, та відповідну заяву Олександра Мороза розцінюємо як мужні громадянські вчинки, незалежно від результатів експертизи.

Колишні радянські політв'язні:

Юрій БАДЗЬО
Гриць ГАЙОВИЙ
Микола ГОРБАЛЬ
Левко ЛУКЯНЕНКО
Олесь СЕРГІЄНКО
Степан ХМАРА


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".