МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

"ПРО ПЕРЕХІД ВЛАДИ ДО СИЛОВИХ МЕТОДІВ БОРОТЬБИ З ОПОЗИЦІЄЮ

03/01/2001 | Майдан-Інформ
ЗВЕРНЕННЯ
ГРОМАДЯНСЬКОГО КОМІТЕТУ ЗАХИСТУ КОНСТИТУЦІЇ
"ЗА УКРАЇНУ БЕЗ КУЧМИ!"
до голів держав та урядів, Європейського Союзу та Організації Об`єднаних Націй "Про перехід влади до силових методів боротьби з опозицією"

1.03.2001

Вже понад два місяці в Україні триває акція "За Україну без Кучми". Підставою для її початку стали зникнення журналіста-правозахисника Георгія Гонгадзе, свідчення про причетність Президента України Леоніда Кучми, міністра Внутрішніх справ України Юрія Кравченка та інших високих посадових осіб до цього вбивства та свідомий і цілеспрямований саботаж розслідування з боку владних кіл.
Незважаючи на серйозні звинувачення та очевидні спроби влади загальмувати розслідування, Комітет діяв виключно у правовому руслі не допускаючи неконституційних методів, чітко виконуючи всі рішення влади, навіть тоді, коли вони були неконституційними і порушували основні права громадян.
В умовах коли українська та світова громадськість була глибоко стурбована розслідуванням "справи Гонгадзе", станом свободи слова в Україні влада розпочала широкий наступ на інші права людей і перш за все на такі, як свобода думки і слова, та вільне вираження своїх поглядів і переконань, право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, на повагу до гідності, на недоторканість житла, таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, права на спростовування недостовірної інформації, свободи пересування, право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів. Тобто практично на всі основні права, гарантовані Конституцією України.
22 лютого влада організувала фарс, названий зсіданням Старокиївського районного суду без участі відповідача в особі членів Комітету. 28 лютого після 23-00 відбулося нове засідання Старокиївського районного суду. І знову без участі членів Комітету. Ні перше, ні друге рішення членам Комітету не було пред`явлено.
Незважаючи на задеклароване рішенням суду право членів Комітету звернутися з апеляцією протягом 10 діб та гарантії, надані Президентом Кучмою представникам Євросоюзу та Конгресу США, 1 березня о 9 годині ранку близько 2000 співробітників органів внутрішніх справ оточили наметове містечко на Хрещатику і зруйнували його. 44 учасника акції було затримано.
Громадянський Комітет захисту Конституції "За Україну без Кучми" усвідомлює небезпеку силового розвитку подій, спровокованого оточенням Президента Кучми.
Громадянський Комітет захисту Конституції "За Україну без Кучми" покладає всю відповідальність за наслідки силового розвитку подій на головних підозрюваних у замовленні вбивства Георгія Гонгадзе - Президента України Леоніда Кучму та міністра Внутрішніх справ України Юрія Кравченка.
Громадянський Комітет захисту Конституції "За Україну без Кучми" підтверджує свою готовність добиватися відкритого розслідування "справи Гонгадзе" і далі боротися за права громадян України виключно конституційними методами.
Громадянський Комітет захисту Конституції "За Україну без Кучми" звертається до глав держав та урядів, Європейського Союзу та Організації Об`єднаних Націй з проханням підтримати прагнення народу України до відстоювання своїх прав та свобод і використати всі доступні їм засоби з метою запобігання силового протистояння в Україні, припинення практики порушення прав людини з боку Президента України Леоніда Кучми та його ближчого оточення.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".