МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Заява представників ромської ( циганської) національної меншини.

03/12/2001 | Майдан-Інформ
Президенту Національної телекомпанії України
Долганову В.О.


Шановний Вадиме Опанасовичу!


Ромська ( циганська) національна меншина Закарпаття заявляє рішучій протест щодо випадку образливого використання назви Ромської ( циганської) національної меншини під час телепрограми "Сім днів", який вийшов у ефір 4 березня о 21.00 на УТ-1. Під час випуску відбулось опитування глядачів (в інтерактивному режимі) щодо питання, яке було сформульовано наступним чином: "Чи бажають громадяни України, щоб на вулиці Хрещатик і надалі залишався бомжацько-циганський табір?". 5 березня п.В.Лапікура під час телепрограми "Акценти" назвав представників громадськості, які перебували в наметовому містечку на Хрещатику "політциганами".


Циганська ( ромська) національна меншина вважає некоректним пряме порівняння форми традиційної внутрішньої організації нашої народності меншини - табірного життя ромів, що мають юридично закріплений статус "мігрантів" з назвою десоціалізованого прошарку населення, яка традиційно вживається виключно в негативному контексті.

Поява тенденційно сформульованого запитання в програмі державного телемовлення, на нашу думку, сприятиме подальшому поширенню негативних упереджень щодо народу Рома, викликатиме у населення почуття недовіри, страху та ненависті. Такий демонстративний расистський дискурс йде всупереч не лише тенденціям інтеграції України в Європу, де останнім часом ставлення держави та громадськості до ромської меншини є мірилом демократії в тій чи іншій країні, а й міжнародним нормам ратифікованим Україною. Зокрема, в Рамковій конвенції щодо захисту прав національнизх меншин ( Страсбург 1.11.1995), яку Україна ратифікувала в кінці 1998 року в ст.6.п.2 зафіксовано, що: "Сторони зобов"язані вживати необхідні заходи щодо захисту осіб, які можуть стати об"єктами загроз, актів дискримінації, ворожого ставлення та насильства на підставі їх етнічної, мовної та релігійної самобутності".

В програмі ж "Сім днів" ми, навпаки, зустрічаємо випадок відвертого негативного ставлення до самобутньої ромської меншини.

У зв"язку з цим ми висловл.ємо стурбованість і звертаємо увагу на ту обставину, що офіційна політика дискримінації ромів як етнічної групи добре відома з історії тоталітарних режимів. Конституційні права ромів постійно порушуються в тому числі з причин сильних упереджень та стереотипів щодо ромської меншини, сформованих в значній мірі, і завдяки бездумному транслюванню цих стереотипів засобами масової інформації. Ми не повинні забувати, що в нещодавньому минулому сотні тисяч Рома загинули як жертви расистських переслідувань та ліквідацій: в цьому печальному списку і Бабин Яр, і Косово.

Ми закликаємо засоби масової інформацїі до об"єктивної, виваженої та толерантної презентації нацменшин громадськості і готові надати будь-яку інформацію про сучасний стан ромської меншини в Україні.

Ми сподіваємось, що журналісти УТ-1 продемонструють свою добру волю та здатність до міжетнічного діалогу і принесуть вибачення ромській спільноті публічно.


Відкритий лист підписали
Голова ПРавління ГО "Національно-культурне товариство циган Закарпаття "Рома", Адам.Йосип.

Голова Правління ГО "Романі Яг" Адам Аладар.

Голова Правління ГО "Товариство музичної культури циган "Закарпаття"
"Лаутари" Пап Вілгельм

Голова Правління ГО "Амаро Дром" Пап Омельян


Голова Правління ГО "Терне чая нево дром" ( Молоді ромські жінки на новій дорозі" Савко Мар"яна

Голова Правління ГО "Ром Сом" Пап Аладар

Директор ГО "Центр розвитку національних меншин",
Чепурнов Вадим
Голови Національного конгресу ромів Закарпаття та Закарпатької асоціації
Ромських громадських організацій Адам Йосип та Адам Аладар

Голова Правління ГО "Унг Ромен" Горват Тіберій

Директор благодійної організації "Промінь надії" Агій Мар"яна


Координатор акції Вадим Чепурнов -Ужгород 803122 12306
irf@jurikon.uzhgorod.ua


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".