МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ЗВЕРНЕННЯ депутатів Київміськради з приводу подій 9 березня.

03/26/2001 | Майдан-Інформ
Київському міському Голові О.О. Омельченку,
Президії Київської міської Ради,
Постійній комісії з питань правопорядку
та боротьби зі злочинністю

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Київської міської Ради, пропонуємо внести до порядку денного сесії і розглянути на найближчому засіданні Ради інформацію ГУ МВС України в місті Києві про дотримання законності й забезпечення прав людини 9 березня 2001 року.

До цього змушують безпрецедентні дії працівників міліції упродовж цього та наступних днів. Зокрема, увечері 9 березня правоохоронці схопили на вулицях та приміщеннях міста близько 240 чоловік, більшість з яких є учасниками з'їзду громадського об'єднання "За правду!". Під час затримання та подальших дій міліція грубо порушила норми діючих законів та службових інструкцій. Зокрема, людям не були пред'явлені обвинувачення та роз'яснені права, не надана можливість зв'язатися з членами родини, багато хто з затриманих до двох діб був без їжі. За свідченнями затриманих, їх били і піддавали іншим знущанням; працівники міліції без належних документів та правових підстав вривалися в офіси офіційно зареєстрованих партій та громадських організацій, хапали і били людей без жодних пояснень.

Оскільки реальних підстав для затримання більшості людей не було, оформлялися протоколи затримання, які викликають щонайменше подив. Наприклад, більш як у сотні протоколів вказано, що близько 19 години 9 березня затримані на залізничному вокзалі студенти нецензурно лаялися.

Дії київської міліції 9 березня містять ознаки перевищення повноважень та інших злочинів. Київський міський суд визнав дії правоохоронців незаконними і звільнив усіх затриманих, які звернулися з відповідними скаргами. Не можна не помічати й негативних політичних аспектів міліцейської сваволі - від міжнародного осуду до студентських страйків у Львові.

Київська міська Рада не може обійти увагою такі безпрецедентні порушення прав громадян у нашому місті. Сподіваючись, що відставка міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка дещо поліпшить ситуацію, ми все ж вважаємо своїм обов'язком заслухати пояснення керівників столичної міліції і вимагати покарання винуватців беззаконня.

Тарас Шамайда, Петро Головатенко, Наталя Новак, Юрій Зубко, - всього понад десять підписів.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".