МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Заява ініціативної групи демократизації ВГКО “За Правду!”

05/12/2001 | Майдан-Інформ
Координаційна Рада ВГКО “За Правду!”
копія: Президії ВГКО “За Правду!”,
копія: Голові Секретаріату А.Гусаку
активістів ВГКО “За Правду!”,
учасників Ініціативної групи демократизації ВГКО “За Правду!”

Заява

м. Київ, 10 травня 2001р.

Ми, члени Всеукраїнського громадського комітету опору “За Правду!” (далі - Комітет) і учасники його акцій з різних міст України, занепокоєні відсутністю реального зворотнього зв’язку між нинішнім керівництвом і рядовими членами Комітету.

Молодь, яка є рушійною силою нашої організації, завжди чинитиме опір намаганням нинішнього режиму утвердити авторитарну модель контролю над українським суспільством. Так само ми не сприймаємо і спроби окремих керівників Комітету утвердити подібну модель всередені нашої громадської організації. Показовим стало засідання Ради львівського осередку Комітету 7 травня 2001р., коли старші керівники придушували будь-яку студентську демократичну ініціативу, систематично перебиваючи критичі виступи та щоразу надаючи вирішальне слово представникам близької до ПРП “групи тиску”. З огляду на нинішній курс керівництва Комітету, ми вимушені заявити, що наша подальша участь у діяльності Комітету залежить від готовності Координаційної Ради, засідання якої заплановане на 12 травня, прийняти і реалізувати наступні вимоги:

1. Визнати пріоритетність кандидатур позапартійних молодих активістів при формуванні керівних органів Комітету, оскільки наш Комітет називається громадським, а Положення про Комітет, по-перше, засвідчує, що Комітет об’єднує, передовсім, молодь і студентів, а по-друге, наголошує на його позапартійності та відсутності планів брати участь у виборах.

2. Скасувати у двотижневий термін колективне членство в Комітеті.

3. Провести у п’ятитижневий термін перереєстрацію всіх членів та осередків Комітету, запровадити виключно індивідуальне фіксоване членство, встановити (невеликий) членський внесок.

4. Забезпечити створення з числа учасників Ініціативної групи демократизації Комітету студентсько-молодіжної Наглядової Ради. Вона повинна визначати не менше половини складу контрольно-ревізійних і мандатних комісій Комітету, які повинні створюватися у центрі і на місцях. Завданнями Наглядової Ради є слідкування, по-перше, за дотриманням демократичних механізмів управління на всіх рівнях функціонування Комітету, по-друге, за перевиборами членів керівництва Комітету на альтернативних демократичних засадах (зокрема, підготовкою до скликання Другого З’їзду Комітету), по-третє, за відповідністю рішень, ухвалених керівними органами Комітету, до статутних документів Комітету.

5. Провести до кінця вересня 2001р. поетапні демократичні перевибори керівництва всіх ланок та органів Комітету.

Ми зазначаємо, що в разі заблокування керівництвом Комітету нашої демократичної ініціативи, ми залишаємо за собою право звернутися з публічною заявою у ЗМІ. Крім того, якщо Координаційна Рада знехтує поставленими вимогами щодо демократичних перетворень всередині нашого Комітету, - не виключено, що ми будемо змушені творити власну організацію, яка краще відображатиме громадянську позицію молоді та студентів.

Ініціативна група демократизації Комітету:

Яценко Олег
Черепанин Василь
Іщенко Володимир
Максименко Ольга
Нечипоренко Андрій
Троян Євген (координатор ініціативної групи по Львову)
Блаженко Андрій (координатор по Івано-Франківську)
Шинкарук Олеся (координатор по Чернівцях)
Решта підписів додаються.

E-mail ініціативної групи: yatoleg@yahoo.com


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".