МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Гарант Конституції робить новий крок до зміцнення своєї диктатури.

06/08/2001 | Майдан-Інформ
Олігархічні клани добре врахували урок, поданий їм Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко, які внаслідок першого етапу наведення порядку в енергетичному комплексі відняли в олігархів мільярди гривень та віддали їх до державної казни. Аби уникнути подібних фіаско у майбутньому, президентові підказано підписати Указ “Про чергові заходи щодо здійснення адміністративної реформи в Україні”. Цим указом у структурі Кабміну запроваджується інститут державних секретарів. Перераховані в указі Л. Кучми оперативно-розпорядчі функції державних секретарів перетворюють їх у справжніх міністрів, а міністри стають тепер політичними фігурами без реальних важелів впливу на практичний перебіг подій. Найцікавішим виглядає той факт, що державні секретарі згідно з указом затверджуються самим президентом на повний термін його повноважень.

Ні для кого з українських політиків не є секретом, що наш Кабінет Міністрів підпорядковується прем’єрові значною своєю частиною формально. Цілий блок міністрів і голів державних комітетів всупереч Конституції, за якою президент не є главою виконавчої влади, підпорядковані безпосередньо президентові та його адміністрації. Ідеться насамперед про міністрів оборони, внутрішніх справ, закордонних справ, керівників Служби Безпеки, митної і податкової служб. Тепер задумано при кожному міністрові посадити ще й президентського наглядача, очевидно ж, рекомендованого олігархами.

Запроваджена президентом Л. Кучмою новація є незаконною. Адміністративна реформа належить до компетенції парламенту, що випливає із статті 120 Конституції, де чітко записано: “Організація, повноваження і порядок діяльності Кабінету Міністрів, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади визначаються Конституцією і законами України”. У Конституції відсутнє поняття “державний секретар”, а тому його немає у Статті 106 Конституції серед переліку посадових осіб, що призначаються президентом. Стаття 114 передбачає, що у випадку реорганізації міністерств, з відповідним поданням виступає саме прем’єр-міністр. Він же повинен скріплювати своїм власним підписом акти президента про кадрові призначення в уряді (п. 15 Статті 106). Проте указ президента був оголошений у той час, коли новоспечений голова уряду ще не встиг після голосування в парламенті і дух перевести.

Л. Кучма вперто відмовляється підписати давно прийнятий парламентом Закон “Про Кабінет Міністрів України”. Замість того щоб узгодити свою новацію з парламентом і оформити її законодавчо, він уже вкотре порушує Конституцію і робить черговий крок до абсолютизації своєї влади та нарощення впливу злочинних кланів, які розбагатіли за рахунок українського народу і знахабніли внаслідок потурань з боку президента.

Як свідчить реакція на підписаний президентом указ з боку політичних сил і окремих політиків, його не підтримує ніхто або підтримують з великими застереженнями. А тим часом, як стало відомо з повідомлень В. Медведчука на його останній прес-конференції, олігархічні фракції вже обговорюють і готують до подання свої кандидатури на посади державних секретарів.

Партія “СОБОР” обурена черговим беззаконням. Ми розцінюємо його ще і як спробу влади відвернути увагу суспільства від своєї причетності до вбивства Георгія Гонгадзе, від касетного скандалу, від цинічного усунення Віктора Ющенка, від формування нового уряду зовсім не на коаліційній основі, як обіцялося ініціаторами відставки уряду і нарешті від того факту, що заплановані і оголошені В.Ющенком заходи щодо підвищення зарплат, пенсій досі залишаються замороженими. Народні депутати України, що є членами нашої партії, підтримують подання до Конституційного Суду з вимогою визнати указ про впровадження інституту державних секретарів неконституційним. Ми вимагаємо від президента відкликати свій указ, а самому піти у відставку як такому, що не може і вперто не хоче орієнтуватися в конституційному полі.

Голова УНП “СОБОР” А. Матвієнко


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".