МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ДО ЙОГО СВЯТОСТІ ПАПИ РИМСЬКОГО ІВАНА ПАВЛА ІІ.

06/14/2001 | Майдан-Інформ
ДО ЙОГО СВЯТОСТІ ПАПИ РИМСЬКОГО ІВАНА ПАВЛА ІІ.

ЗВЕРНЕННЯ.

Громадськість України з хвилюванням і захопленням очікує на візит в Україну Вашої Святості, який розцінює як знакову подію.

Сподіваємося, що цим візитом Господь пошле нашій Батьківщині Своє благословення.

Знаючи Вас як неперевершеного морального авторитета глобального масштабу, який Ваша Святість заслужила невтомною діяльністю на ниві утвердження добра і справедливості серед людської спільноти на засадах Заповідей Божих, ми хотіли б привернути Вашу увагу до подій, що відбуваються в Україні під сучасну пору.

Це важливо ще й з тієї причини, що офіційна влада намагатиметься приховати реальну картину і використати візит Вашої Святості, аби приховати від світової, і зокрема християнської громадськості, репресивні і протизаконні заходи супроти своїх громадян.

Влада, налякана публічними мирними протестами громадськості на захист Конституційних прав і свобод, все більше вдається до репресій і кримінальних переслідувань опозиції.

Так, було брутально розгромлене наметове містечко в центрі Києва на Хрещатику в лютому цього року, організоване комітетом “Україна без Кучми!”. А 9 березня 2001 року в день народження великого українського поета Тараса Шевченка органи міліції і СБУ влаштували масові протизаконні затримання і побиття сотень мирних ні в чому не винних громадян, багато з яких отримали серйозні травми.

Мирні демонстрації 9 березня 2001 року, які відбулися в Києві, влада використала як привід для репресій проти опозиції. Десятки людей були піддано незаконним адміністративним арештам, розгромлено офіс опозиційної Української консервативної республіканської партії.

Проти активістів опозиційної партії УНА-УНСО, яка теж діяла виключно мирними конституційними засобами і є легальною, СБУ і прокуратура фабрикує кримінальні справи.

СБУ, яку і тепер очолюють колишні офіцери горезвісного КГБ, що заплямували себе переслідуваннями українських патріотів, дисидентів в період комуністичного тоталітарного режиму, тепер знову фабрикують кримінальні справи проти українських патріотів на замовлення корумпованого і криміналізованого антинародного режиму президента Кучми.

Кримінально-олігархічний режим все більше намагається триматися при владі за допомогою терору, залякування і репресій, про що засвідчують утиски незалежної преси, вбивства з політичних мотивів опозиційних журналістів, політиків, громадських діячів, бізнесменів. Жодне таке вбивство за останні роки не розкрито, що підкреслює причетність до них влади.

Влада намагається помститися тим політичним активістам, які насмілилися найбільш активно і відкрито вмступати проти грабіжницької політики і протизаконних дій нинішнього режиму, проти запровадження в Україні авторитарно-кримінальної системи влади, яка довела мільйони наших громадян до зубожіння, свідченням чого є катастрофічне вимирання нашого народу, масова еміграція з благодатної української землі за пошуками засобів виживання (в тому числі тисячі, а може й десятки тисяч – до Італії та інших країн).

Заарештовані активісти УНА-УНСО перебувають в ізоляторі (в”язниці) СБУ, проти яких цинічно, вперше в історії незалежної України фабрикуються сміховинні звинувачення за ст. 71 Карного кодексу України, хоч відповідних правопорушень вони не вчинили.

Більшість заарештованих були травмовані внаслідок катувань працівниками міліції вже після затримання в установах міліції і вимагають лікування. Але належної медичної допомоги вони не отримують.

Їх утримують під арештом всупереч Конституції України і міжнародним правовим актам, які стали частиною українського національного законодавства, але які ігнорує нинішня влада в Україні.

На нинішній час 16 членів УНА-УНСО перебувають в ув”язненні. Ось їх прізвища:
1. Шкіль Андрій (голова УНА-УНСО).
2. Ляхович Микола (прооперований після затримання внаслідок травм, нанесених міліцією і СБУ).
3. Зайченко Руслан (прооперований у в”язничній лікарні).
4. Бойко Олег (з 16 травня і по сьогодні голодує в знак протесту проти незаконного арешту).
5. Горощук Володимир.
6. Мирончук Владислав.
7. Косенко Андрій.
8. Гальчик Сергій.
9. Литвиненко Павло.
10. Бурячок Олег.
11. Назар Василь.
12. Павлюк Володимир.
13. Андрусенко Денис.
14. Самофалов Сергій.
15. Селега Павло.
16. Ігор Мазур.

1 червня 2001 року був засуджений за сфабрикованою справою до 3,5 років ув”язнення Ковальчук Леонід, який протестував проти фальсифікації виборів мера м. Василькова (Київська область). А 7 червня за критичні публікації про вищих посадових осіб держави засуджено до двох років позбавлення волі без права займатися журналістською діяльністю відомого опозиційного журналіста редактора газети “Свобода” О. Ляшка.

Стривожені розгортанням репресій і незаконних арештів з політичних мотивів відомі громадські і політичні діячі, колишні політв”язні комуністичного режиму на початку травня створили Всеукраїнський комітет захисту політв”язнів.

Ми, члени Комітету, звертаємося до Вас, Ваша Святосте, з проханням заступитися за скривджених вище перерахваних осіб, аби сприяти встановленню справедливості і звільненню їх з ув”язнення та припиненню переслідувань з політичних мотивів. Бажаємо Вашій Святості успішного і приємного візиту в нашу країну.


З глибокою повагою
Голова Всеукраїнського комітету
захисту політв”язнів
Степан Хмара
(колишній політв”язень совєтських концтаборів)

Київ
12 червня 2001 р.

Примітка. Звернення до Папи Римського було сьогодні змінено. До переліку прізвищ ув”язнених додано Ігоря Мазура. Ми подаємо його вже у зміненому варіанті.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".