МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

РЕПРЕСІЇ ТРИВАЮТЬ.

06/14/2001 | Майдан-Інформ
Всеукраїнський комітет захисту політв"язнів з 12.06.2001р почав організацію безстрокових пікетувань СБУ, Генпрокуратури та Київського міського суду, як правоохоронних органів, які безпосередньо причетні до політичних репресій в Україні на замовлення діючої влади. 12.06 та 13.06 вже відбулося пікетування СБУ та Генпрокуратри, з вимогами негайного звільнення заарештованих за політичними звинуваченнями членів УНА-УНСО та члена "Самостійної України" О.Башука та припинити фабрикацію кримінальних справ проти них.

За останніми даними до 11 заарештованих членів УНА-УНСО добавилися ще п"ять членів УНА-УНСО: (Ігор Мазур, м. Київ, повторно заарештований), Сергій Самофалов (м. Харків), Денис Андрусенко(м.3олотоноша Черкаської обл.), Станіслав Павлюк (м. Чернівці), Павло Селега (м. Київ). Нині в С130 СБУ утримуються вже 15 політв"язнів.

Ігора Мазура, якого 29.05 звільнено з-під арешту на підписку про невиїзд за рішенням Печерського районного суду, 12 червня заарештовано вдруге, за рішенням Київського міського суду, який безпідставно скасував рішення Печерського суду і задовольнив протест Генпрокуратури.

Отже репресії наростають і носять явно політичний, замовний характер та спрямовані, на думку Голови Комітету захисту політв"язнів С. Хмари, на знищення партії УНА-УНСО, яка діє легальне, в межах правового поля України, стоїть на українських державницьких позиціях і є виражено опозиційною до антиукраїнського кримінально-олігархічного режиму.

Так, Сергія Самофалова затримали 21.05.2001р., а 24 була підписана санкція на арешт. 28 травня пред"явлено звинувачення за ст 71 КК.

Проте весь фокус в тому, що 9 березня Сергій був у Києві, але знаходився в офісі УКРП на телефонах, бо мав поламану ногу, в гіпсі. Про це можуть підтвердити лікарі київської лікарні № 12, що накладали йому на ногу гіпс, який зняли тільки у квітні. То яке ж він міг мати відношення до ст.71 ККУ (організація та участь в масових безпорядках).

А Денис Андрусенко насправді жертва тих "масових безпорядків", що були організовані бравими хлопцями, які називають себе правоохоронцями, в офісі УКРП, де вони потрощили всі меблі і покалічили всіх присутніх, незважаючи на те, що ніхто не чинив опору. Денис, внаслідок затримання "по-українськи" отримав важку черепно-мозкову травму, множинні побої та переломи ребер. Тепер сидить в СІЗО СБУ.

З 16 по 31 травня хлопці голодували в знак протесту проти незаконних арештів та фабрикацій кримінальних справ, а голова Голосіївського районного осередку УНА-УНСО Олег Бойко голодує по сьогоднішній день.

Більшість заарештованих були травмовані внаслідок катувань працівниками міліції вже після затримання в установах міліції і вимагають стаціонарного лікування. В СІЗО СБУ вони належної меддопомоги не отримують. А, зокрема, Голова УНА-УНСО Андрій Шкіль, внаслідок побоїв міліції (удари і синяки в області печінки, що засвідчив на суді лікар М. Гірчак з медичного центру "Біополіс" академіка Колбуна) отримав посттравматичний гепатит, черепно-мозкову травму та хворобу хребта. Навіть за свідченням лікара СІЗО СБУ, за станом здоров"я Андрій не може брати участі у слідчих діях, йому необхідне серйозне лікування в межах стаціонару. Проте в СІЗО СБУ госпіталізувати його відмовляються.

Вже відбулися суди по зміні запобіжного заходу у М.Ляховича, П.Литвиненка, О.Бойка, Р.Зайченка, А.Шкіля - їм відмовлено у задоволенні скарги.

З першого червня 2001р. був засуджений за сфабрикованою справою до 3,5 років ув'язнення Леонід Ковальчук , голова Васильківського районного осередку УНР, який протестував проти фальсифікації виборів мера Василькова.

Комітет звернувся до Уповноваженого ВРУ з прав людини Ніни Карпачової з відкритим листом, в якому закликає Уповноваженого "використати повноваження, надані їй законом і надалі не залишатися байдужою до долі політв'язнів, і відповідним чином реагувати на беззаконня та несправедливість, які чиняться репресивними органами."

Голова Всеукраїнського комітету захисту політв"язнів С.Хмара звернувся також до Папи Римського та до Моніторингового комітету ПАРЄ з проханням сприяти встановленню справедливості і законності та якнайшвидшого звільнення українських політв"язнів.

Комітет розпочинає масові акції протесту, під лозунгом “SТОР політичним репресіям". 15 червня (в п"ятницю) о 12.00 відбудеться пікетування Київського міського суду.

Прес-центр Всеукраїнського комітету захисту політв"язнів. Звертатися за тел. 254-07-36


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".