МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Заява ФНП з приводу ув"язнених в СІЗО СБУ членів УНА-УНСО.

07/09/2001 | Майдан-Інформ
До Генеральної прокуратури України,
Служби безпеки України

Як стало відомо, Службою безпеки України за підтримки Генпрокуратури, групі активістів і керівників УНА-УНСО висунуто звинувачення в організації та участі у масових безпорядках 9 березня 2001 р за ст 71 Кримінального кодексу України.

В зв'язку з цим, ми, члени Громадянського комітету захисту Конституції «За Україну без Кучми!» та члени ради Форуму Національного порятунку заявляємо наступне:

- організаторами мирних маніфестацій 9 березня 2001 року в м. Києві були: Громадянський комітет захисту Конституції «За Україну без Кучми!» (УБК) та Рада Форуму національного порятунку (Рада ФНП), а не окремі організації, що входять у ці об’єднання;

- масових безпорядків в цей день у Києві не було;

І окремі сутички з працівниками міліції окремих громадян не носили характеру масових безпорядків, а були реакцією окремих громадян, спровокованою протиправними діями міліції та СБУ (безпідставне недопущення мирних громадян до пам'ятника Т. Шевченку, побиття працівниками спецпідрозділів міліції народного депутата Валентини Семенюк, протизаконне недопущення походу маніфестантів вул. Банковою, незаконне затримання міліцією окремих мирних громадян);

жодна організація, що входить до Комітету УБК, в тому числі і УНА-УНСО як його складова, не мали наміру і не займалися організацією масових безпорядків, а брали участь в організації мирних конституційних акцій протесту проти режиму Кучми. Тому, арешт і звинувачення проти членів УНА-УНСО згідно ст. 71 Кримінального кодексу України, є безпідставними і сфабрикованими на замовлення режиму Кучми та переслідують мету знищити демократичну опозицію і посіяти страх в суспільстві.

Натомість, ні прокуратура, ні СБУ категорично не бажають розслідувати злочинні дії працівників міліції та СБУ, які 9 березня 2001 р. вчинили масові побиття, затримання і приниження мирних громадян, в тому числі і тих, які не брали ніякої участі в опозиційних акціях протесту, погроми в офісах політичних партій.

Таким чином, прокуратура, СБУ та МВС замість того, щоб здійснювати правоохоронні функції, передбачені Конституцією і законами України, стали на злочинний шлях виконання замовлень кримінального режиму Кучми. Закликаємо Генеральну прокуратуру та СБУ припинити кримінальне переслідування з політичних мотивів члена легальної політичної партії УНА-УНСО і вимагаємо негайного звільнення незаконно заарештованих.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".