МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Заява Форуму Українських Студентів у Америці і Європі.

07/11/2001 | Майдан-Інформ
Форум Українських Студентів у Америці і Європі

Вельмишановні Промисловці і Підприємці України !

Ми - студенти і молоді спеціалісти, що навчаються і працюють у США, Канаді, і країнах Європи. Як громадяни України, ми з увагою спостерігаємо за подіями, що відбуваються в нашій державі. Із глибокою стурбованістю ми сприйняли відставку уряду Віктора Ющенка, ініційовану та реалізовану силами деяких фінансово-політичних груп. Такий їх крок відверто суперечить національним інтересам України та потребам нашого народу. Адже усунення від влади уряду, який став найефективнішим у нашій новітній історії, загрожує подальшим економічному та демократичному прогресу України.

Тому, вважаємо своїм громадянським обов’язком закликати Вас до всебічної підтримки правоцентристських партій коаліції демократичних сил під час підготовки і проведення виборів до Верховної Ради, зокрема: партії "Реформи і Порядок", Українського Народного Руху, Народного Руху України, Української Народної Партії Собор, партії "Батьківщина" і Української Республіканської Партії. Кожна з них послідовно підтримувала економічну програму "Реформи заради добробуту," яку реалізовував український уряд в період, коли його очолював Віктор Ющенко.

Контрасти минулого десятиліття

Упродовж перших восьми років незалежності в Україні проводились вибіркові реформи, які не мали системного характеру. Що більше, збереження радянських методів управління в державному секторі та криміналізація економіки спричинили довготривалу кризу в Україні. Водночас, українські урядовці виявились неспроможними зупинити стрімкий розвиток кризи в економіці країни, а деякі з них навіть сприяли її поглибленню своєю безвідповідальною і неефективною політикою.

Отже, очоливши уряд наприкінці 1999 року, Віктор Ющенко, на відміну від своїх попередників, обрав орієнтирами діяльності уряду не вузькі інтереси впливових кланових угрупувань, а забуті потреби "маленьких українців".

Дотримуючись відкритої і виваженої економічної політики, уряд Віктора Ющенка досяг вражаючих результатів. Лише за півтора роки його діяльності, згідно даних Державного комітету зі статистики:

Економіка зросла на 6 відсотків у 2000 році, вперше з часів здобуття незалежності, і на 8 відсотків у першому кварталі 2001 року;

Промислове виробництво зросло на 13 відсотків у 2000 році і на 20 відсотків у першому кварталі 2001 року;

У сільському господарстві виробництво зросло на 10 відсотків у 2000 році;

Інвестиції зросли на 11 відсотків;

Державний бюджет зріс на 40 відсотків;

Доходи населення зросли на 6 відсотків;

Банківські кредитні ставки зменшилися удвоє;

Рівень інфляції у 2000 році був удвоє нижчим ніж у попередній рік.

Ніколи за свою новітню історію Україна не досягала таких успіхів!

Ніколи ще не було створено кращих передумов для Ваших підприємств стати успішними, процвітаючими компаніями світового рівня!

Ніколи ще не було такого шансу для народу України вирватися з прірви бідності!

Ми переконані, що цей успіх є прямим результатом політики уряду Віктора Ющенка, заснованої на ідеології прогресивних національно-демократичних сил нашої країни. Це також була довгоочікувана можливість, щоб чітко показати: Україна здатна і повинна розвиватися як незалежна і демократична держава.

Вибір майбутнього

Демонстративно ігноруючи ці позитивні результати його роботи, у квітні цього року комуно-олігархічна більшість в парламенті висловила недовіру Віктору Ющенко і відправила його уряд у відставку. Оскільки більшість міністрів зберегли свої посади й у новому уряді, таке рішення парламенту стало проявом невдоволення перш за все лідерів потужних олігархічних кланів прозорими та принциповими методами роботи, які впровадив Віктор Ющенко. Адже саме такий стиль роботи уряду зламав тіньові схеми обкрадання бюджету і почав створювати рівні умови для всіх учасників економічного життя. Тому, своїм рішенням ці сили хочуть позбавити Вас права на справедливу конкуренцію у цивілізованих ринкових умовах, а отже й надії, що Ваша праця буде належно винагороджена.

Ми віримо, що майбутнє України у значній мірі буде визначатися чесною і принциповою позицією власників і управлінців українських підприємств, а також малих та середніх підприємців, які є у прямому виграші від економічного поступу країни, здобутого направду прогресивною політикою Уряду Ющенка.

Ми впевнені, що з наближенням виборів до Верховної Ради, ваш вибір відіграє провідну роль у відновленні принципів прозорої та професійної економічної політики України після наступних парламентських виборів.

Отже, як громадяни України, закликаємо Вас надати всебічну моральну і матеріальну допомогу правоцентристським партіям коаліції демократичних сил у підготовці до парламентських виборів 2002 року, зокрема партії "Реформи і Порядок," Українському Народному Рухові, Народному Рухові України, Партії Батьківщина, Народній Партії Собор, і Українській Республіканській Партії !

Ми переконані, що їх успіх на парламентських виборах 2002 року сприятиме утвердженню реформаторського курсу Віктора Ющенка, розвитку норм справедливої економічної конкуренції, а отже -- запорукою успіху й Вашої справи. Ці політичні сили довели, що мають у своїх командах професіоналів, які вміють провадити ефективну громадську політику заради суспільного добробуту.

З повагою і вірою у Ваш вибір!

Члени Форуму Українських Студентів у Америці і Європі,

Уляна Бардин, Університет Сан Дієго, США
Ярослав Базалій, Стенфордський університет, США
Олег Бєляєв, Університет штату Цінцинаті, США
Інна Бірченко, Огайський університет, США
Євген Бугорський, Монтерейський інститут міжнародних досліджень, США
Тетяна Іванюк, Університет Масачусетса у Амхерсті, США
Андрій Ігнатов, Університет штату Айова, США
Сергій Ільчук, Вища школа політичних досліджень Ренда, США
Олег Кирієнко, Університет міста Амстердам, Нідерланди
Петро Кошуков, Університет штата Індіана, США
Сергій Куделя, Університет Джонса Хопкінса, США
Роман Макухін, Європейська школа бізнесу та управління, Бельгія
Андрій Микитів, Монтерейський інститут міжнародних досліджень, США
Наталя Миленко, Університет Джорджа Вашингтона, США
Богдан Печеняк, Єльський університет, США
Наталя Рябоконь, Стенфордський університет, США
Марія Рудь, США
Орист Кульчицький - Сулима, США
Володимир Ткачук, Університет Страйера, США
Наталя Фелиштин, Коледж Оттербейн, США
Роман Шульжук, Університет штата Нью Йорк, США

Примітка

Форум об'єднує студентів з України, які навчаються за різними спеціальностями в університетах США, Канади та Західної Європи і сприяє їх активній участі у суспільному житті України. Копії цього відкритого листа направлено до організацій підприємців України, політичних партій, народних депутатів, громадських організацій, і засобів масової інформації. Адреса електронної пошти Форуму: ukrstudents@yahoo.com. Просимо надіслати ваші коментарі!


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".