МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

ЗАЯВА Зеленої партії України-ХХІ у зв’язку з прес-конференцією, проведеною 18 липня 2001 року Олександром Морозом щодо майбутніх парламентських виборів в Україні.

07/19/2001 | Майдан-Інформ
У зв’язку з заявою лідера Соціалістичної партії України Олександра Мороза про створення нового виборчого блоку з чотирьох партій, в який нібито входить партія “Зелені-ХХІ вік”, Зелена партія України-ХХІ (лідер – Орест Мельников) має повідомити наступне:

1. Міністерством юстиції України 12 квітня 2001 року зареєстрована Зелена партія України-ХХІ (свідоцтво №1617). Партія під назвою “Зелені – ХХІ вік” в реєстрі всеукраїнських партій відсутня.

2. Дійсно, в жовтні 2000 року між Зеленою партією України-ХХІ і Соціалістичною партію України була підписана “Угода про співробітництво”, яку можна розглядати як перший офіційний документ про чесну партнерську поведінку на майбутніх парламентських виборах, про що з недавнього часу говорить багато політиків. В цій Угоді не йшла мова про майбутній виборчий блок.

3. Як відомо, 8 червня 2001 року було проголошено про створення нової парламентської фракції “Яблуко і Зелені” в рамках об’єднання зусиль двох партій “Яблуко” і “Зелена партія України-ХХІ” по програмі підготовки до парламентських виборів в Україні 2002 року. На сьогодні ця програма перейшла до практичної реалізації на території всієї України.

З іншого боку, юридичне оформлення нової парламентської фракції “Яблуко і Зелені” внаслідок Протесту Генеральної прокуратури України на дії Міністерства юстиції України по реєстрації (повторній) нашої партії, який був відверто інспірований Партією Зелених України (Віталій Кононов), на даний час загальмоване. Ця інформація була підтверджена Генеральним прокурором України Михайлом Потебеньком в особистій розмові з Михайлом Бродським.

На жаль, це не єдиний випадок, коли керівництво Партії Зелених України безпідставно привласнює собі звання “істинно зелених” і право говорити від імені всіх зелених, відчайдушно намагається утримати монополію на представництво зелених, забуваючи, що такого права у нього нема і ніхто не уповноважував ПЗУ на це.

У зв’язку з цим дуже дивним виглядає той факт, що з семи зареєстрованих Міністерством юстиції України “зелених” партій (документи восьмої на стадії розгляду) ПЗУ цікавить тільки наша партія – Зелена партія України-ХХІ. І тільки проти нашої партії направлені численні судові позови, які інспіровані ПЗУ з самого початку нашої діяльності.

Коли лідер ПЗУ вчора заявив про мімікрію до зеленої ідеї, він забув проінформувати широку громадськість про те, що щонайменше чотири зареєстровані Міністерством юстиції “зелені партії” існують тільки на папері і були створені ПЗУ в рамках боротьби з нашою партію, щоб будь-яким чином заблокувати нашу реєстрацію. Очевидно, що джерело мімікрії треба шукати у себе, в ПЗУ.

Правда, якої так боїться В.Кононов, полягає в тому, що під час розколу ПЗУ у квітні 1999 року зі складу ПЗУ вийшли основні регіональні організації, які утворили нову партію – Зелену партія України-ХХІ, це легко перевірити, порівнявши склад керівництва обох партій.
В Україні склалася дивна ситуація, коли існує офіційна “опозиція” у вигляді КПУ (Петро Симоненко) і ПЗУ (Віталій Кононов). Цей симоненко-кононівський тандем (КПУ-ПЗУ) активно користується адміністративним ресурсом і прекрасно паразитує на природному прагненні простих людей до кращого життя.

Зелена партія України-ХХІ твердо переконана, що може бути створена широка коаліція чесних політичних сил, які не заплямували себе співробітництвом з існуючим режимом, політичних сил, які не сплюндрували своїх ідей. Зелена партія України-ХХІ і Партія “Яблуко”, після затвердження нової редакції Закону України “Про вибори народних депутатів України”, могли б стати основою нового блоку для тих, хто сповідує не тільки на словах, а й на ділі пріоритет прав людини на життя в безпечному середовищі та її економічної свободи.

Голова Зеленої партії України-ХХІ
Народний депутат України
Орест Мельников


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".