МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Бeрдяєв про рeлігійний фанатизм і "бузувірство"

08/01/2007 | Георгій
http://www.hrono.info/libris/lib_b/berd01.html

Верующий, бескорыстный, идейный человек может быть изувером... Отдать себя без остатка Богу или идее, заменяющей Бога, минуя человека, превратить человека в средство и орудие для славы Божьей или для реализации идеи значит стать фанатиком -- изувером и даже извергом. Именно Евангелие открыло людям, что нельзя строить своего отношения к Богу без отношения к человеку. Если фарисеи ставили субботу выше человека и были обличаемы Христом, то и всякий человек, который поставил отвлеченную идею выше человека, исповедует религию субботы, отвергнутую Христом. При этом все равно, будет ли это идея церковной ортодоксии, государственности и национализма или идея революции и социализма.

Человек, помешанный на отыскании и обличении ересей, на отлучении и преследовании еретиков, есть человек, давно обличенный и осужденный Христом, хотя он этого не замечает. Патологическая ненависть к ереси есть одержимость "идеей", которая поставлена выше человека. Но все ортодоксальные доктрины мира есть ничто по сравнению с последним из людей и его судьбой. Человек есть образ и подобие Божье. Всякая же система идей есть порождение человеческой мысли или безмыслия. Человек не спасается и не гибнет от того, что придерживается какой-либо системы идей. Единственная настоящая ересь есть ересь жизни.

Обличители и гонители ересей как раз и бывали еретиками жизни, еретиками в отношении к живому человеку, к милосердию и любви. Все инквизиторы были еретиками жизни, они были изменниками жизненному догмату о человеке.

Відповіді

  • 2007.08.02 | Містер Ікс

    Супер!

    > ...все ортодоксальные доктрины мира есть ничто по сравнению с последним из людей и его судьбой.
    > Всякая система идей есть порождение человеческой мысли или безмыслия.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2007.08.02 | Роксана

      Re: Супер! Оце так філософія!

      -Всякая система идей есть порождение человеческой мысли или безмыслия.-

      То це треба аж "філософа", щоб таке сказати?
      Що ж тут нового?
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2007.08.03 | Містер Ікс

        Для "християнського філософа" - це велике досягнення

        Адже, як відомо "все писание - богодухновенно". Так що, з точки зору будь-якого правовірного християнина не "всякая система идей есть порождение человеческой мысли или безмыслия", - є принаймні одна система ідей, яка є породженням божественної думки (або бездумності) - це та система, яка міститься в Біблії.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2007.08.04 | Роксана

          Re: Для "християнського філософа" - це велике досягнення

          Містер Ікс пише-

          -Адже, як відомо "все писание - богодухновенно". Так що, з точки зору будь-якого правовірного християнина не "всякая система идей есть порождение человеческой мысли или безмыслия", - є принаймні одна система ідей, яка є породженням божественної думки (або бездумності) - це та система, яка міститься в Біблії.-

          Можна ще сказати "Божим надхненням" народжується думка. Тобто -крути не верти, думка народжується в людському мисленні. Надхнення може бути
          Боже, або від чогось баченого, пережитого, ВІДЧУТОГО. Біблія писалася з надхненням Божим, а не Богом. Всі винаходи людини були результатом
          мислення, навіть якщо б з цього мислення вийшов "абсурд". Тоді можна застосувати слово "бездумство". От виплекав якусь ідею, взявся увести її в реальність, а з того вийшов пшик.
          Такщо сказане -"всякая система идей есть порождение человеческой мысли или безмыслия"-, для мене принайми, це так якби сказати,-" Після кожного дня починається ніч".
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2007.08.04 | Містер Ікс

            Ось в чому справа...

            Правовірні християни розуміють тезу про богонатхненність Писання в тому смислі, що ця бохонатхненність гарантує абсолютну істинність усього, що сказано в писанні. Тобто, по суті, ті, хто його писав, висловлювали не власні (недосконалу) думки і уявлення, їм усе що вони писали буквально надиктовував Святий Дух, або водив їх рукою, - так що це не їх, людські ідеї, а чиста божественна істина.

            Правовірні християни зовсім не вважають Писання богонатхненним в тому смислі, в якому богонатхненним можна вважати будь-який видатний витвір людської думки чи мистецтва, - вірш, художню чи філософську книгу, картину чи сонату...

            Роксана пише:
            > Можна ще сказати "Божим надхненням" народжується думка. Тобто -крути не верти, думка народжується в людському мисленні. Надхнення може бути
            > Боже, або від чогось баченого, пережитого, ВІДЧУТОГО. Біблія писалася з надхненням Божим, а не Богом. Всі винаходи людини були результатом
            > мислення, навіть якщо б з цього мислення вийшов "абсурд". Тоді можна застосувати слово "бездумство". От виплекав якусь ідею, взявся увести її в реальність, а з того вийшов пшик.
            > Такщо сказане -"всякая система идей есть порождение человеческой мысли или безмыслия"-, для мене принайми, це так якби сказати,-" Після кожного дня починається ніч".
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2007.08.04 | Роксана

              Re: Ось в чому справа...

              Це де ви таке вичитали?

              -Тобто, по суті, ті, хто його писав, висловлювали не власні (недосконалу) думки і уявлення, їм усе що вони писали буквально надиктовував Святий Дух, або водив їх рукою, - так що це не їх, людські ідеї, а чиста божественна істина.-

              Апостоли писали те що бачили і пережили. Писали СВОЇ власні слова, а не Дух Святий водив їхньою рукою. НЕ ВИДУМУЙТЕ!
              згорнути/розгорнути гілку відповідей
              • 2007.08.05 | Містер Ікс

                Це не я видумую, а Церква

                Роксана пише:
                > Апостоли писали те що бачили і пережили. Писали СВОЇ власні слова, а не Дух Святий водив їхньою рукою. НЕ ВИДУМУЙТЕ!

                Згідно з вченням Церкви, УСЕ, що написане в писанні є чистою божественною правдою, тому воно не можн рпозглядатися як витвір людської думки. Витвір людської думки завжди недосконалий і містить у собі помилки.

                Це стосується не лише оповідей про життя і проповіді Христа, що містяться у Євангелії, свідками яких могли бути Апостоли, але й оповідей про події, свідками яких вони не могли бути (скажімо, народження і молоді роки життя Ісуса, або початок Євангелія від Іоана, в якій йдеться про Бога-Слово), а також інших частин Писання - таких як "Дії святих апостолів", послання Павла та інших апостолів...

                Навіть у спогадах про життя і проповіді Ісуса апостоли, якби вони писали від себе, не могли б бути безпомилковими, - вони напевно щось призабули, десь неточно передали слова Ісуса (вони ж їх не записували, а передали по пам'яті, як зрозуміли), мимоволі спотворивши їх зміст... А вже щодо їх власного розуміння, яке висловлювалося в посланнях (зокрема, в такому важливому джерелі християнського віровчення як послання апостола Павла) - і говорити нічого...
                згорнути/розгорнути гілку відповідей
                • 2007.08.05 | Роксана

                  Re: Це не я видумую, а Церква

                  -"Навіть у спогадах про життя і проповіді Ісуса апостоли, якби вони писали від себе, не могли б бути безпомилковими, - вони напевно щось призабули, десь неточно передали слова Ісуса (вони ж їх не записували, а передали по пам'яті, як зрозуміли), мимоволі спотворивши їх зміст... А вже щодо їх власного розуміння, яке висловлювалося в посланнях (зокрема, в такому важливому джерелі християнського віровчення як послання апостола Павла) - і говорити нічого...-"

                  Пане Містер Ікс, чи ви колись уважно прочитали всіх чотирьох апостолів, евангелістів? Якщо так, то ви мусили зауважити розбіжність у повідомленні подій Христового життя. В більшості вони сходяться, але є і відхилення. Отже, якщо це так, то вони думали СВОЇМИ думками і пИсали СВОЇМИ руками. Ніякий Святий Дух не говорив їм що писати. Ісус зіслав Святого Духа на замлю у засупство собе, щоб допомогав ВСІМ апостолам у душевних потребах. -- Утешителя , Духа Святого, зішлю вам-"
                  Так що не мішайте горох з капустою.
                  згорнути/розгорнути гілку відповідей
                  • 2007.08.05 | Містер Ікс

                    Я то читав, а от речники Церкви ...

                    Роксана пише:
                    > Пане Містер Ікс, чи ви колись уважно прочитали всіх чотирьох апостолів, евангелістів? Якщо так, то ви мусили зауважити розбіжність у повідомленні подій Христового життя. В більшості вони сходяться, але є і відхилення. Отже, якщо це так, то вони думали СВОЇМИ думками і пИсали СВОЇМИ руками. Ніякий Святий Дух не говорив їм що писати. Ісус зіслав Святого Духа на замлю у засупство собе, щоб допомогав ВСІМ апостолам у душевних потребах. -- Утешителя , Духа Святого, зішлю вам-"

                    Ще раз повторюю - вчення про те, що УСЕ, написаме в Біблії є чистою божественною істиною - це не моє твердження, а офіційне віровчення Церкви, УСІХ християнських конфесій. Церква НЕ ВИЗНАЄ, що у Біблії є суперечності, - хоча я, як і Ви, їх чудово бачу.
              • 2007.08.05 | Містер Ікс

                Зауважте, що весь смисл ідеї Божественного одкровення ...

                Зауважте, що весь смисл ідеї Божественного одкровення як джерела християнської релігії (чи будь-якої іншої одкровенної релігії) саме в тому і полягає, що віровчення цієї релігії НЕ Є ВИТВОРОМ ЛЮДСЬКОЇ ДУМКИ, воно є чистою Істиною, яку сам Бог повідомив (відкрив) людям.

                Таким чином, якщо Бердяєв говорить, що "всякая система идей есть порождение человеческой мысли или безмыслия", він тим самим заперечує ідею про те, що джерелом християнського віровчення, на відміну від усіх інших релігій, є Божественне одкровення. Він тим самим визнає, ще християнське віровчення у цьому відношенні принципово не відрізняється від будь-якого іншого віровчення чи будь-якої іншої системи ідей.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".