МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Може, хто небуть, має якусь інформацію про такого хреста?

05/08/2009 | Oleksa
Матеріал--бронза. В центрі -- ягня що "тримає" ( охоплює передньою лапкою) хреста. Ліворуч та праворуч -- "альфа" і "омега". Вгорі -- птах (орел, я так розумію). Внизу -- дві риби, головами в протилежні сторони...
Додаю фото (якщо вдасться)

Відповіді

  • 2009.05.09 | Тестер

    Сокол - Гор?

    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2009.05.09 | Oleksa

      я не знаю що таке Сокол-Гор... :( (/)

      я не знаю що таке Сокол-Гор... :(
      З символікою, частково зрозуміло (ягня з хрестом, альфа та омега)... Чому дві рибини? Чому голови в різні боки? Знайшов ось таке (джерело інформації, щоправдва, "не дуже"):
      <<...Рыба – символ молчания, философского камня в его первичном состоянии и христианского таинства евхаристии. В раннехристианских катакомбах сохранились изображения рыбы, несущей на своей спине корзину с хлебами и бутыль вина. Издревле считалось, что рыбы обладают знанием и мудростью....>>

      <<...Рыба также является ранним христианским символом Христа, впервые использованным в этом значении Тертуллианом (ок. 160-230). По аналогии верующие назывались pisciculli – рыбки, а купель – piscina, что буквально означало – «пруд для рыбы или садок». Первые буквы греческого слова Ichthus, обозначающего рыбу, составляют первые буквы слов Iesous Christos Theou Huios Soter, т. е. Иисус Христос, Божий Сын, Спаситель. В римских катакомбах на одной надгробной плите высечены две рыбы, держащиеся за якорь, что трактуется как знак незыблемости веры в Спасителя. Еще одно объяснение значимости символа рыб в христианстве связано с веком Рыб, наступление которого совпало с приходом Христа. В христианской символике делается попытка объединить рыбу как знак Христа и зодиакальный знак Рыб.

      Согласно Библии, рыба была создана на пятый день творения. Она имеет множество значений, отражающих существенные аспекты ее природы как в духовном, так и в материальном плане. Например, рыба считалась посредником между небом и землей, «птицей земли». Также она была символом жертвы.>>

      про риб цікаво тут: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%85%D1%82%D0%B8%D1%81

      про птаха:
      << В христианстве орел - дух, вознесение, вдохновение, духовное усилие, Страшный Суд (когда он выбросит проклятых прочь из гнезда), обновление юности (Псалмы, 103:5). Глядящий, не мигая, на Солнце, он олицетворяет Христа, вперившего очи во Славу Божию, принося птенцов своих к Солнцу, он - Христос, возносящий души к Господу, падая камнем за рыбою в море, Христос, спасающий души из океана грехов.>>
      Доречі, якщо "довіритися" останньому реченню, то риби вже виглядатимутьв іншій "іпостасі"....
      Ще цікавить сама форма хреста. Поки що на абсолютно ідентичну не натрапив (хоча "варіації" є)...
  • 2009.05.09 | Георгій

    Орeл був традиційно символом апостола Йоана/Івана (л.)

    http://catholic-resources.org/Art/Evangelists_Symbols.htm
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2009.05.09 | Oleksa

      Re: Орeл був традиційно символом апостола Йоана/Івана (л.)

      Дякую, пане Георгію. Я пам"ятаю, але ж чи є в такому разі пояснення, чому лише Йоан?
      ось -- знайшов дещо... звідси --
      http://www.heuvelrugkerken.nl/symbolen.htm
      перший з хрестів що є на сторінці, та іменований як "візантійський хрест грецької православної церкви" підходить, як на мене. Звісно, що хрест, фото якого розмістив я,-- дещо стилізований.
      Але там є і символи:
      Орел -- символ Вознесіння Христа, як птаха що літає вище за інших і до самого Сонця може долетіти.
      А от побачивши там зображення Голуба, я вже й засумнівався, чи вірне припущення зробив (стосовно Орла). Оскільки голуб дуже сильно нагадує зображення на хресті ( хоча в дзьобі я нічого й не бачу. Власне є якась "примарна" оливкова гілка, але це, скоріш за все, просто дефект)
      Голуб--символ Святого Духу очищення та миру. Голуб з оливковою гілкою в дзьобі символізує мир.
      І тоді, неначе, й з Йоаном немає "нестиковки"
      А ягнятко -- схоже відтворено. Лишень відсутній німб, та "стяг" на хресті...
      Риби тут-- традиційно з хлібами...
      Хоча в "попередній версії", мені видається симпатичною "версія в комплексі" --з орлом та рибами...
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2009.05.09 | Георгій

        Риба грeцькою мовою "іхтіс"

        Цe слово колись було чимось типу "пароля" на "явках" пeрших християн, коли вони були щe в підпіллі. Річ у тому, що "іхтіс" цe акронім (пeрші букви) рeчeння "Ісус Хрістос Тeу Іос Cотір," тобто "Ісус Христос Божий Cин Cпаситeль."
  • 2009.05.10 | eletricity

    не варто вишукувати в хресті іще чогось

    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2009.05.10 | Koala

      +1

  • 2009.05.11 | +О

    Re: а звідки такий хрест?

    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2009.05.11 | Oleksa

      Re: а звідки такий хрест?

      Хреста купив в антиквара. Чимось він мене "зачепив", сподобався (хрест, а не антиквар :) ).
      Розміри 9х7,5 см. Відлитий з бронзи. Можливо, з подальшою прочеканкою (хоча явних іí слідів не бачу). Зважаючи на висоту рельефу, все ж не думаю що "занадто старий"...
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2009.05.11 | eletricity

        може це ваш хрест ..

        .. якщо до душі припав.
        Він у кожного свій і сам себе викаже.
      • 2009.05.11 | +О

        Re: питаюся, бо зображати Христа під видом ягняти заборонено

        розумію, що сьогодні вже не 692 рік (див. 82 правило 5-6 Вселенського Собору) і Агнець Божий - символіка, що її широко використовують на основі Пророків (Іс.53.7) і по слову Йоана Хрестителя (Ів.1.29)і з ще ряду причин, але особисто я стараюсь уникати такого роду символіки в зображеннях. З того ж приводу, що й згаданий Собор: зображення Христа під видом Агнця натякає на Таїнство Хресної Жертви, але, як тоді, так і тепер, не виявляє Її (Жертву) поганам і це нмд створює певне замішання в проповідуванні Того, в Кого віримо, Кому віддаємо поклін, в Ім`я Кого (в данному випадку зображення Христа на Хресті) благословляємо... Нмд - це пережиток ще жидівської незрілості, які очікують Спасителя і вимушенні проповідувати прообразами Старого Завіту. Ми ж маємо Христа - Боголюдину
        З повагою
        о.Олег
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2009.05.12 | eletricity

          заборона НМД залишається забороною НМД

          +О пише:
          > розумію, що сьогодні вже не 692 рік (див. 82 правило 5-6 Вселенського Собору) і Агнець Божий - символіка, що її широко використовують на основі Пророків (Іс.53.7) і по слову Йоана Хрестителя (Ів.1.29)і з ще ряду причин, але особисто я стараюсь уникати такого роду символіки в зображеннях. З того ж приводу, що й згаданий Собор: зображення Христа під видом Агнця натякає на Таїнство Хресної Жертви, але, як тоді, так і тепер, не виявляє Її (Жертву) поганам і це нмд створює певне замішання в проповідуванні Того, в Кого віримо, Кому віддаємо поклін, в Ім`я Кого (в данному випадку зображення Христа на Хресті) благословляємо... Нмд - це пережиток ще жидівської незрілості, які очікують Спасителя і вимушенні проповідувати прообразами Старого Завіту. Ми ж маємо Христа - Боголюдину


          На хресті не тільки ягня (й не розіп'яте воно) зображене але й птах (голуба нагадує) і риби. Символи співзвучні до ГОЛОВНОГО СИМВОЛА, на котрому й розміщені.

          Справді, розіп'ятий на хресті Ісус Христос Істиний Бог наш найкраще відтворює містерію котра безконечна у часі. Але людина покликана до Вічності де часу (фізичного) немає, й дерево хреста відсутнє.
          Лиш Божі рани сіятимуть.
  • 2009.05.12 | Kohoutek

    Re: Може, хто небуть, має якусь інформацію про такого хреста?

    Скорее всего, это свободная вариация на тему символики Христа. Ничего канонического, так - фантазия художника. Павлина и пеликана только ещё не хватает.
  • 2009.05.12 | +О

    Re: інформація про аналогічного хреста

    http://www.livemaster.ru/item/54940
    В первые века христианства Христа изображали как агнца, опираясь на текст Евангелия Иоан.1:29 На другой день видит Иоанн идущего к нему Иисуса и говорит: вот Агнец Божий, Который берет на Себя грех мира… И свидетельствовал Иоанн, говоря: я видел Духа, сходящего с неба, как голубя, и пребывающего на Нем. Откр.21:6 И сказал мне: совершилось! Я есмь Альфа и Омега, начало и конец; жаждущему дам даром от источника воды живой… Откр.21:23 И город не имеет нужды ни в солнце, ни в луне для освещения своего, ибо слава Божия осветила его, и светильник его - Агнец.
    Рыбы упоминаются во всех евангелиях Мар.6:34-42 Иисус, выйдя, увидел множество народа и сжалился над ними, потому что они были, как овцы, не имеющие пастыря; и начал учить их много. И как времени прошло много, ученики Его, приступив к Нему, говорят: место здесь пустынное, а времени уже много, - отпусти их, чтобы они пошли в окрестные деревни и селения и купили себе хлеба, ибо им нечего есть. Он сказал им в ответ: вы дайте им есть. И сказали Ему: разве нам пойти купить хлеба динариев на двести и дать им есть? Но Он спросил их: сколько у вас хлебов? пойдите, посмотрите. Они, узнав, сказали: пять хлебов и две рыбы. Тогда повелел им рассадить всех отделениями на зеленой траве. И сели рядами, по сто и по пятидесяти. Он взял пять хлебов и две рыбы, воззрев на небо, благословил и преломил хлебы и дал ученикам Своим, чтобы они раздали им; и две рыбы разделил на всех. И ели все, и насытились.
    Слово Рыба на греческом языке звучит как «ИХТИС» и каждая буква этого слова означает первые буквы словосочетания «Иисус Христос Сын Божий - Спаситель». Поэтому изображение рыб всегда считалось христианским символом. И в кресте соединяются ВСЕ - «небо и земля», и «альфа и омега», Бог и человек в Церкви Христовой.
  • 2009.05.12 | +О

    Re: гарний ресурс (\)

    http://www.lib.eparhia-saratov.ru/books/01a/antonov/worshipservices/35.html
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2009.05.12 | Oleksa

      Дякую всім, хто висловив власну думку, припущеня, та дав посилан

      Дякую всім, хто висловив власну думку, припущеня, та дав посилання... Зображення хреста, відлитого з олова (от "не подобається" мені, в данному випадку, такий вибір матеріалу! Хоча, зрозуміло, чому автор вибрав саме його), дійсно, майже 1:1 нагадує наведене мною. Схоже, що за основу брався один і той же оригінал (навіть пропорції співпадають).

      Стосовно Вашого зауваження, шановний отче Олег,
      то я, скоріше, дотримуюся точки зору пана eletrisity -- довіряю відчуттю. В принципі, будь-яка річ може мати для чоловіка позитивну або негативну енергетику. А може бути й нейтральною, "пустою". Інтерес, цікавість, це,-- свого роду,-- "сигнал". Як реакція, скажімо, організму зі зниженою кислотністю, на цитрину -- кортить. Чому кортить? Бо не вистачає саме цього.

      А наведене Вами застереження, я розумію (чи пояснюю) наступним чином:
      Є заповідь << Не знай інших Богів, крім Мене. >>, сюди ж відноситься: << Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що у воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій...>> Суть ось в цьому --<<...Не вклоняйся їм і не служи їм...>>, оскільки раніше, як я розумію, саме для цього й робилися (різьбилися) зображення. Тобто,-- перш за все -- несли в собі містичне наповнення. І, мається на увазі, не просто споглядання, а "входження в Стан" ( ми вже, якось, говорили на цю тему -- якщо перед зображенням "ідола" хтось зробить 10 нахилів тулуба, під час ранкової гімнастики, це не буде, на мою думку, порушенням. Як і не буде Молитвою механічно "пробарабанене" Отче Наш). Творцеві потрібна Енергетика Стану. Стану людини (і лише! Такого "смаку" енергію може дати лише вона). Тому й така "прискіплива увага", аби не направити цей скарб по неправдивому "руслу". Але якщо я, усвідомлюючи себе (контролюючи Стан), розглядатиму якісь "зображення" то, гадаю, особливих порушеннь це не несе. Інша річ, що і самі "зображення" можуть нести в собі, певні "елементи підключення" (до людини). Можливо що з цих міркуваннь, висловлені застереження є доцільними...


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".