Happy birthday, харківська книгарня «Є»!

30 серпня харківська філія книгарні «Є» відсвяткувала свій другий День народження. Привітати улюблену крамницю о 18-ій годині прийшло більше 30 палких шанувальників літератури. Святкували яскраво: з піснями, гарним настроєм і читанням іноземної поезії не тільки в українському перекладі, а й мовою оригіналу.

З 2009 року «Є» радує харків’ян не тільки якісною літературою, а й різноманітними мистецькими та громадськими заходами. За такий короткий період їй вдалося стати осередком культури у Харкові. Та не тільки української. Щоб підкреслити єдність з усім світом, на святкуванні звучала поезія відомих письменників закордонних країн.

Учасники свята гучними оплесками вітали гостів – Марію Даніелу Койокару із Румунії, Марсело Прадо з Бразилії, Жоао Магалхеса з Португалії, Саіду Сабурову з Киргизстану, Нікола Дісісто з Італії, Ніколетту Хандт з Польщі і Томофумі Нішіхара з Японії, які читали поезії класиків своїх рідних країн мовою оригіналу .

Після виступу кожного з них Ігор Зарудко, арт-директор книгарні, знайомив присутніх з творами тих же поетів, але у перекладі українською. Протягом вечора усі з задоволенням слухали вірші Міхая Емінеску, Чеслава Мілоша, Рьокана, Валентіна Магалхеса, Хорхе Борхеса, Антоніо Ферейра, Торкватто Тассо, дивувалися звучанню італійської та японської, намагалися зрозуміти польські фрази, такі близькі до українських. Дивились і відео з записом авторського читання творів .

Спілкувалися гості з учасниками заходу переважно англійською, хоча намагались закинути слівце нашою з вами рідною мовою. Та як би там не було, ніхто не потребував перекладу. Усі розуміли один одного, бо говорили однаково – щиро.

Саме у розпал святкування до книгарні «увірвались» усміхнені фрішники. Вони привітали крамницю та її працівників і подарували книгу «Є відгуки», щоб тепер у відвідувачів «Є» була можливість подякувати або залишити свої враження.

Завершувалось гуляння доволі оригінально і несподівано. Спочатку під заклик ентузіастів усі встали зі своїх комфортних місць і разом затягнули українською славнозвісну «Happy birthday to you», а потім свій подарунок вручили гості – вони заспівали англомовну версію пісні, а потім – її ж, тільки рідною для кожного з них мовою.

Насамкінець Ігор Зарудко представив усю команду харківської крамниці, тих, хто і у будні, і в свята надають відвідувачам «швидку літературну допомогу», – продавців-консультантів, і привітав їх.

Сьогоднішній захід закінчився оплесками, подяками і щирими посмішками як працівників, так і клієнтів. У минулому залишилась низка цікавих культурних акцій, попереду – нескінченна кількість нових і нових проектів. І вже завтра на питання «Куди поспішаєш?» Ваш друг знову відповість «На презентацію в «Є»!

Світлини з заходу: http://vkontakte.ru/album-10206829_141991771

About Дмитро Пилипець 250 Articles
Громадський активіст