В секретаріаті КМУ переписали Національний план дій з охорони довкілля

Середа, 24 серпня 2011, Всеукраїнська громадська екологічна організація «МАМА-86» підготувала порівняльний аналіз проекту Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища України на період 2011–2015 року (НПД), який був поданий Міністерством екології та природних ресурсів України (Мінприроди), після узгодження з заінтересованими центральними органами виконавчої влади (ЦОВВ) та обговорення з громадськістю, до Кабінету міністрів України (КМУ), та кінцевого тексту НПД, який було затверджено Розпорядженням Кабінету міністрів України.

Хоча затвердження Кабінетом міністрів України проекту НПД мало відбутися ще до 31 березня 2011 р., терміни підготовки було подовжено, оскільки Мінприроди досить грунтовно проводило узгодження заходів з зацікавленими сторонами, зокрема, з ЦОВВ та науковцями, а також з громадськими організаціями, а це потребувало часу. Наприкінці квітня узгоджений з ЦОВВ та обговорений з громадськістю проект НПД було подано Мінприроди до КМУ. Однак, НПД було затверджено лише 25 травня 2011 р. (Розпорядження КМУ №577-р). Більше за те, затверджений текст НПД було оприлюднено на сайті Верховної ради України ще пізніше – наприкінці липня. Тоді і з’ясувалося, що секретаріат КМУ змінив структуру документа та вилучив з обговореного громадськістю проекту низку ключових положень. Ще частину положень НПД було відредаговано зі зміною змісту та відповідним спотворенням планованих результатів впровадження.

Зокрема, було вилучено пункти про переліки видів екологічної інформації, реєстри викидів і перенесення забруднювачів (РВПЗ) та Протокол РВПЗ до Оргуської конвенції, Міжвідомчу робочої групу з контролю за виконанням рішень Сторін Орхуської конвенції, національний план заходів щодо адаптації до зміни клімату, заходи щодо економічного стимулювання зниження рівнів забруднення, ратифікацію, методику та пілотні проекти щодо Протоколу про Стратегічну екологічну оцінку до Конвенції Еспоо, заходи з «озеленення» політик розвитку та вдосконалення екологічного обліку, методологію визначення ступеня екологічних ризиків, забезпечення виконання заходів з формування національної екомережі, введення кримінальної відповідальності за поводження з живими ресурсами, розробку природоохоронних стратегій міст і відповідних планів дій, місцевих планів дій з охорони довкілля, та багато іншого. Законодавче закріплення обов’язковості інтеграції екологічної політики (що вимагається Законом про Стратегію державної екологічної політики) отримало нову, вихолощену редакцію, яка докорінно звужує сферу дії і прів’язується тільки до одного з інструментів – стратегічної екологічної оцінки (СЕО). Оскільки розробку і прийняття методики здійснення СЕО було вилучено з заходів, практично затверджене формулювання нічого не варте взагалі. Такі дії відбулися традиційно непрозоро для громадськості і, навіть, для членів Робочої групи з розробки НПД.

ВЕГО «МАМА-86» у своєму листі до Міністерства екології та природних ресурсів України висловлює глибоке занепокоєння з приводу внесених секретаріатом КМУ змін до НПД, а також звертається до Мінприроди з пропозицією ініціювати за участі громадськості процес підготовки змін та доповнень до затвердженого НПД. Також, організація заявляє про наміри здійснювати постійний громадський моніторинг впровадження Стратегії державної екологічної політики, НПД та використання коштів Бюджетної підтримки ЄС.

З порівняльним аналізом можна ознайомитися тут