Під посольством Білорусі відбулася акція солідарності з Олесем Біляцьким

Сьогодні, в Києві під посольством Білорусі, українські громадські активісти та правозахисники провели  акцію солідарності з арештованим білоруським правозахисником Олесем Біляцьким. Головна вимога акції — звільнити Олеся та припинити кримінальне переслідування.

Цікавою особливістю заходу стало те, що у всіх учасників акції обличчя було закрито медичними масками. За їхніми словами, це “запобіжний захід” для того, щоб не заразитися вірусом тоталітаризму, який на сьогоднішній день панує в Білорусі.

Нагадаємо, саме в цей день виповнюється рівно місяць з моменту арешту в Мінську провідного білоруського правозахисника, голови забороненого владою Білорусі Правозахисного центру «Вясна», віце-президента Міжнародної Федерації прав людини Олеся Біляцького. Білоруська влада арештувала його з очевидних політичних мотивів у рамках слідства по кримінальній справі за звинуваченням у несплаті податків. Правозахиснику загрожує ув’язнення на термін до семи років.

Верховний комісар ООН з прав людини, міжнародні організації, провідні уряди світа та недержавні організації висловили крайню занепокоєність переслідуванням Олеся, розцінили це як помсту влади за правозахисну діяльність Олеся та цого організації і залякування громадянського суспільства й вимагають негайного звільненя правозахисника. Міжнародна Амністія визнала Біляцького в’язнем сумління. Інформація про справу Біляцького — ТУТ.

Організатор акції – Київський інформаційний центр Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі .

Водночас організатори акції провели паралелі з нинішньою ситуацією зі станом прав людини в Україні та загрозливими тенденціями щодо дій влади по відношенню до правозахисників, журналістів та активістів.

Учасники акції передали відкритий лист-звернення до Посла Республіки Білорусь.