Підпал – господарю не допомога!

З настанням осені, намагаючись впорядкувати свої присадибні ділянки після збору урожаю, люди масово спалюють бур’яни, залишки сільськогосподарських рослин, а дещо згодом і опале листя, під час горіння яких у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які негативно впливають на здоров’я людини і є причиною розвитку різноманітних захворювань. Часто, внаслідок такого „господарювання” населені пункти покриті суцільною димовою завісою, а жертвами стають не тільки безпосередні винуватці підпалів та їх сусіди, але й усі хто вдихає цей дим, а зокрема діти.

З огляду на шкідливість звички підпалів решток рослинності та опалого листя для здоров’я людей та природного навколишнього середовища, Бюро УГКЦ з питань екології в черговий раз[1] апелює до християнської свідомості та здорового глузду краян, а також звертає увагу на те, що за відповідні дії передбачена відповідальність перед законом. Згідно із ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, – випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у сумі від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн. Нагадуємо також про те, що найбільш дружнім до довкілля та людей видом утилізації рослинних залишків та опалого листя є їх компостування.

Д-р Володимир Шеремета,
керівник Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології

2 вересня 2011 року


[1] Звернення Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології з приводу проблем, пов’язаних з весняними підпалами рослинності та її залишків /12 березня 2008 року; Звернення Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології з приводу необхідності захисту з приводу необхідності захисту довкілля від весняних підпалів / 21 березня 2011 року.

 

1 Comment

Kommentarerne er lukkede.