Зуївські копачі оштрафовані на 600 000 грн

Кілька років тому нелегальна розробка вугільних пластів відбувалася непомітно у так званих “копанках” – вугільних лазах, де працюють киркою і відбійним молотком. Проте останнім часом незаконний видобуток вийшов з підпілля і ведеться кар’єрним способом – за допомогою десятків одиниць потужної техніки, яка назавжди знищує природний ландшафт.

У серпні 2011 року в інтернеті виникли повідомлення про масштабне самовільне добування вугілля неподалік Зуївки, що на Донеччині (http://gazeta.ua/articles/np-photo/392088/13#photo). Два кар’єри розкинулись серед цілинного степу більш ніж на сто метрів в довжину і близько 50 м в глибину.

Внаслідок незаконного видобутку вугілля пошкоджені території природно-заповідного фонду (Регіональний ландшафтний парк (РЛП) «Зуївський») та забруднюється Вільхівське водосховище, що постачає питною водою міста Харцизьк, Макіївка та інші. Незаконний видобуток вугілля кар’єрним способом стає причиною руйнування ґрунтового та рослинного покриву, у РЛП знищують тисячі особин рослин, занесених до Червоної книги України.

Активісти громадської кампанії «Збережемо українські степи» звернулись до Міністерства екології і природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції, Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури з проханням зупинити порушення притягти порушників до відповідальності.

«Розробка таких кар’єрів наносить непоправну шкоду природі, знищує природні ландшафти та рідкісні види. – Розказує заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк. – Більше того, така діяльність суттєво погіршує і умови життя місцевого населення, забруднюючи воду та атмосферне повітря. Крім того, мова йде про самовільне розграбування надр».

Державна екологічна інспекція у Донецькій області, яка здійснювала перевірку за скаргою активістів, підтвердила факт зняття ґрунтового покриву на 1,8 га і засмічення земель відвальними породами на 2,67 га. За такі дії копачам нарахований штраф у розмірі 600446,69 грн. Екологічна інспекція передала акт перевірки об’єкту і розрахунки заподіяної шкоди до Харцизького МВ ГУ МВС України у Донецькій області для проведення слідчих дій і притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.