Громадські активісти вчаться розумітися з міською владою

Семінар«Особливості формування міських цільових програм.Підходи до проведення моніторингу, оцінки та експертизи їх виконання»для  членів експертно-громадської ради відбувся 24 жовтня в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького.

 Метою проведення семінару було забезпечення розуміння членами експертно-громадської ради особливостей формування міських цільових програм, а також забезпечення єдиного підходу членами експертно-громадської ради до застосування механізмів моніторингу, оцінки та експертизи виконання міських цільових програм.

Семінар модерувала Людмила Руденко-Кардаш, виконавчий директор Миколаївського міського фонду ЛАСКА «Сприяння економічним і соціальним реформам», голова громадської ради з екологічної безпеки та благоустрою при Миколаївському міському голові.

Андрій Береславський, голова Миколаївського міського консультативного центру «Громадська організація «АГОРА», за ініціативою якого відбувся цей семінар, допоміг учасникам семінару розібратись з базовими поняттями та методологією проведення будь-якого моніторингу, оцінки та експертизи. Тетяна Золотухіна, бухгалтер Фонду розвитку міста Миколаєва, дуже зрозуміло та структуровано донесла інформацію щодо існуючої нормативно-правова база розробки та реалізації міських цільових програм. Вона розповіла про особливості програмно-цільового методу, впровадження якого є «невідворотнім» по всій Україні і який має підвищити якість розробки та впровадження цільових програм та запобігати проявам корупції.

На практичному досвіді проведення моніторингу, оцінки та експертизи міських цільових програм в місті Миколаєві та в інших містах України зосередились Людмила Руденко-Кардаш та Антоніна Галкіна, голова Миколаївського клубу сприяння сталому розвитку та побудові громадянського суспільства «Спільні дії». Учасників семінару ознайомили з результатами проекту «Від громадського моніторингу бюджетного процесу – до ефективного соціального партнерства», який Фонд ЛАСКА виконував за підтримки міжнародного Фонду «Відродження», з аналізом забезпечення прав дітей міськими громадами в містах Миколаїв, Львів та Полтава, з моніторингом прозорості влади в місті Миколаєві.

Зовсім трохи на семінарі торкнулись такої теми, як встановлення взаємозв’язку міських цільових програм та міських стратегій розвитку

За результатами семінару його учасники вирішили, що необхідно продовжити навчання членів  експертно-громадської ради, поступово рухаючись від абстрактного до конкретного, провести моніторинг однієї із діючих міських програм та спланувати подальші дії щодо того, яким чином долучитись до розробки нових програм, використовуючи вимоги програмно-цільового методу.

«Експертно-громадська рада при виконавчому комітеті Миколаївської міської ради   є постійно діючим колегіальним виборним консультативно-дорадчим органом, утвореним для забезпечення участі громадян у формуванні та реалізації міської політики, у вирішенні нагальних проблем міста, здійсненні громадського контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування, налагодженні ефективної взаємодії зазначених органів з громадськістю, підвищенні якості підготовки рішень з питань життєдіяльності міської громади завдяки врахуванню громадської думки, створення умов для участі мешканців міста у розроблені проектів зазначених рішень»

 (п.1.  Положення про експертно-громадської ради при виконавчому комітеті Миколаївської міської ради)

Інформацію підготувала: Людмила Руденко-Кардаш, директор Фонду ЛАСКА, 093-104-5374, lucy_laska@ukr.net