Кіровоградських лісоводів оштрафували за незаконне заліснення степів

Як повідомили Національний екологічний центр України у Головному управлінні держкомзему у Кіровоградській області, ДП «Голованівський лісгосп» самовільно засадили лісом степову ділянку в Ульянівському районі області.

Роботи по посадці лісу стали порушенням статей 125-126 Земельного кодексу України. Відповідно до статті 53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, директора ДП «Голованівський лісгосп» притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу за самовільне зайняття земельної ділянки. Сума штрафу склала 11887 грн.

При цьому, Кіровоградське обласне управління лісового господарства, поряд з Миколаївським, є лідером по кількості повідомлень в інтернеті та ЗМІ. Не так давно широко поширювалось повідомлення про успіхи голованівських лісоводів (http://www.lesovod.org.ua/node/10505). Тепер стає зрозумілим, що успіхи були здобуті шляхом порушення законодавства та нецільового використання коштів.

«Ми вже не вперше вияляємо випадки самовільного захоплення земель для посадки лісу. – розказує заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Для формальної звітності лісівники степових областей знову і знову розорюють останні клаптики степу щоб прозвітувати про формальне збільшення лісистості. Поряд з цим ніхто навіть не намагається відновити пошкоджені лісосмуги навколо полів, що є прямою причиною колосальних втрат чорноземів і ерозії».

Вже три роки поспіль в Україні діє громадська кампанія «Збережемо українські степи!», покликана зупинити наміри лісорозведення на останніх залишках українського степу та переорієнтувати посадку лісу на відновлення вітрозахисних лісосмуг і вирубок у Поліссі та Карпатському регіоні. Детальніше про проблему та роботу кампанії можна дізнатись на сайті www.pryroda.in.ua/step.