У структурі Мінкультури створено департамент у справах релігій та національностей

КИЇВ – Міністерство культури України затвердила структуру свого центрального апарату, який складається 4 департаментів та 7 управлінь, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Серед іншого у структурі Міністерства створено Департамент у справах релігій та національностей.

До його складу буде входити:

– відділ експертно-аналітичної роботи та зв’язків з релігійними організаціями;

– відділ реєстрації статутів та статистичного обліку релігійних організацій;

– відділ сприяння міжнародній, соціальній та гуманітарній діяльності релігійних організацій;

– відділ національних меншин України та української діаспори;

– сектор мовної політики.

Як повідомляв ІРС, у вересні 2011 року Кабінет Міністрів України затвердив граничну чисельність центрального апарату Міністерства культури України у складі 257 осіб, з них 253 – державні службовці.

Нагадаємо, що 9 грудня 2010 року Президент України видав указ, яким ліквідував Державний комітет у справах національностей та релігій, а його функції передав реорганізованому Міністерству культури. Процес ліквідації Комітету та реорганізації Міністерства тривав до цього часу, що призвело до ускладнень із реєстрацією статутів (і змін до них) релігійних організацій, що відповідно до чинного законодавства має здійснювати державний орган у справах релігій.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій неодноразово зверталась до Президента та Прем’єр-міністра України з проханням зберегти єдиний державний орган у справах релігій та утворити у складі Мінкультури департамент у справах релігій. За словами глав конфесій, головним завданням цього профільного органу має бути гармонізація державно-конфесійного діалогу та міжконфесійних відносин, а також сприяння у вирішенні інших завдань, пов’язаних із суспільно-важливою діяльністю релігійних організацій в Україні.

Джерело: http://www.irs.in.ua