Не Макдональдс? А що ж?

В дусі старого анекдоту “не хлопчик? а хто?” проводять опитування громадської думки Сальдо і Ко.

На сайті Херсонської міської ради розміщене нахабно-маніпулятивне питання, сутність якого навіть й не намагаються завуалювати.

В  мешканців питають: “Ви бажаєте їздити до МакДональдзу в Миколаїв чи підтримуєте відкриття цього ресторану в Херсоні?”  Начебто ООН вже визнала відвідування Макдональдсів життєвонеобхідною потребою людини. І начебто альтернатив ходінню у Макдональдс взагалі не існує.

Втім, саме щодо життєвої (фізіологічної) потреби – щось в цьому опитуванні є й раціонального. Якщо землевідвід для Макдональдса оформлять під реконструкцію громадського туалету (без зміни цільового призначення), то питання херсонської влади раптом перетворюється на осмислене: :  “Ви бажаєте їздити до громадського туалету в Миколаїв чи підтримуєте його відновлення  в Херсоні? ”

Маніпулятивність питання полягає ще й в тому, що місцева влада хоче використати його результати для обгрунтування землевідводу в цілком конкретному місці, яке само по собі і є суттю проблеми, адже це – центральний міський парк із довгою і непересічною історією.  В іншому випадку сенсу проводити опитування взагалі б не було.  Ну,  буде ще одни ресторан. Щвидкого там чи повільного обслуговування. А варто було власнику його відкривати чи ні, проголосує відвідувач власним гаманцем. Бо у нас наче ж за визначенням  ринкова економіка? Різного пошибу кав’ярні, ресторани і генделики регулярно голосно відкривається і тихо зникають.

Чому опитування “відкриватися чи ні” проводить не керівництво закладу, що планує відкриття, а міська влада? Відповідь проста. Питання стосується  ніяк  не долі приватного бізнесу, а розпорядження землею місцевої громади, що чиновники херсонського міськвиконкому з усих сил намагаються приховати. Чому в місті не залишилося інших місць под ресторани окрім конкретного кутка у парку – питання риторичне.

І хай опитування маніпулятивне, все одне – візьміть в ньому участь!

Якщо ви збираєтесь використовувати будівлю Макдональдсу в міському парку суто в якості громадського туалету,  то вам  варто обирати перший варіант відповіді – ” Підтримую, відкриття такого об’єкта місту необхідно “.  Адже працюючих громадських туалетів в місті дійсно нема жодного. То хоч один з них відновлять. На звичному місці.

Якщо ви прихильник меню Макдональдса, замисліться – чи про це питають?

Якщо ж ви:

– вважаєте, що продукцію Макдональдса їжею називати гріх;

– ніколи в нього не зайдете, навіть якщо він буде напроти вашого помешкання;

– дозволяєте собі перекусити у цій забігалівці суто у відрядженні для економії часу

– користуєтеся Макдональдсом у якості точки доступу до інтернету, тощо

вам варто все одне обирати відповідь “Не підтримую відкриття МакДональдзу в Херсоні”. Бо інший єдиний доступний варіант – “мені байдуже”.

Не будьте байдужими! Не дайте владцям зманіпулювати громадською думкою. Не дайте “відрізати” ще шматок парку під чергову забігайлівку. Не дайте остаточно спаплюжити історичний центр міста!

Голосувати можна щодня, але лише один раз з кожної айпі-адреси.

Так виглядає план забудови:

А це – думки херсонців:

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.

1 Comment

  1. Гарно!)))
    Краще поширювали Украинськи та славьянски кафе швидкого харчування.
    Так гороші вилучені, залишалися в країні, а не надходили до кишені горомадянину США

Kommentarerne er lukkede.