Великі міжнародні гравці цікавляться вітроенергетикою в Україні

Інтерес західних інвесторів та залучення приватного бізнесу до нових проектів з використанням вітротурбін мегаватного класу – такі тенденції вітроенергетики в Україні відзначає голова Української галузевої асоціації Андрій Конеченков.

 Попри те, що існує чимало технічних і бюрократичних бар’єрів, вітроенергетика розвивається в Україні. Таке переконання висловив голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков під час міжнародної конференції “Фактори, що сприяють успішній реалізації вітроенергетичного проекту” у Києві. Спонсором заходу виступила міжнародна компанія Vestas, яка саме виходить на український ринок. Vestas – один з «великих гравців» у вітроенергетиці, на компанію по всьому світі працюють близько 22 тисяч фахівців. Як сказав Deutsche Welle віце-президент Vestas Central Europe з офісом у Гамбурзі Андреас Томас, він бачать великий потенціал використання енергії вітру на березі Чорного моря. «Освоєння морського узбережжя Болгарії та Румунії вже почалося», – зауважив Томас.
Установка Vestas, V82-1.5 MW, Pollenfeld, Germany

Сила кримського вітру

За словами віце-президента Vestas Central Europe, компанія має можливість розвивати енергетику в енергодефіцитних регіонах України, модернізувати технічні можливості застарілих українських електромереж й створити нові робочі місця. Поки, як каже Андреас Томас, підтримують своїх клієнтів в Україні, які займаються вимірюванням вітру у Криму.

Однією з перешкод у розвитку вітроенергетики в Україні Конеченков називає відсутність національних компаній, що б проводили сертифіковані вітровимірювання. Але ж і фінансування проекту багато в чому залежить від результатів вимірювань – щоб зменшити кредитні ризики інвестори хочуть мати надійні дані. Голова Української вітроенергетичної асоціації каже, мають бути й державні гарантії, щоб залучити кредитне фінансування вітропроектів на тривалий термін. Кредити потрібні, щоб купувати високоякісне обладнання для будівництва вітроелектростанцій. В цьому, на його погляд, можуть допомогти не лише кредити ЄБРР, а й комерційних банків.

Німецькі кредити

Директор відділу експортного фінансування Landesbank Berlin Бернд Шмідт розповів у Києві, що його установа вже має досвід підтримки побудови вітроелектростанцій – 64 мільйони євро надали на станцію поблизу Баку в Азербайджані. Планують виділити 45 мільйонів євро на вітропарк у Росії. Шмідт каже, такі великі інвестиційні затрати скоро не окупаються. За його словами, коли вирішуватимуть чи надати кредит в Україні, обов’язково зважатимуть на “політичну стабільність у законодавстві”, чи буде гарантовано прибутковий тариф для вітроенергетики на час кредиту.

Конеченков нагадує, що “зелений тариф” для об’єкта потужністю більше 2 МВт складає 11.3 євроцентів за 1 кВт/годину і його встановлено до 2030 року. Представник Landesbank Berlin переконаний, що реалізація вітроенергетичного проекту відповідає і національним інтересам –  йдеться про шанс для України забезпечити децентралізоване енергопостачання там, де його потребують.

 

Авторка: Ольга Веснянка