Польські природоохоронці просять відзначити роботу працівників Національного природного парку «Гомільшанські ліси»

Польські природоохоронні організації, які займаються охороною цінних природних територій у Польщі, звернулись до Президента України та Міністерства екології та природних ресурсів України з проханням відзначити роботу співробітників Національного природного парку «Гомільшанські ліси» (Харківська обл.) за надзвичайно важливі успіхи і застосування нових прогресивних підходів до охорони природи національного парку.

До звернення приєднались організації «Фундація природної спадщини», «Зелена Свобода» та «На користь всіх істот». У 2010 та 2011 роках, члени організацій відвідували національний природний парк «Гомільшанські ліси» в Харківській області. Порівнявши досвід роботи даного національного парку із іншими національними парками України, польські природоохоронці побачили деякі надзвичайно важливі успіхи і приклади прогресивних підходів до охорони природи. На їх думку, саме цей національний парк є лідером охорони біорізноманіття лісів серед інших національних парків України.

Співробітники НПП вперше в Україні розробили та втілили методики ведення лісового господарства з урахуванням потреби охорони рідкісних видів. Дякуючи цьому за короткий період існування нацпарку вдалось збільшити популяції рідкісних видів флори фауни. Матеріали інвентаризації біорізноманіття НПП вперше в Україні були передані до лісовпорядних організацій та включені у лісовпорядкування території національного парку безпосередньо у описи лісів.

„Ми плануємо розвивати тісну співпрацю із адміністрацією НПП «Гомільшанські ліси» та сприяти поширенню їхнього позитивного досвіду у природоохоронній сфері у роботі інших природоохоронних установ, зокрема і в Польщі” – говорить президент Фундації природної спадщини Радослав Михальський.

Польські фахівці, у своєму зверненні просять вище керівництво України звернути увагу на унікальний для України досвід роботи та відчайдушну ініціативу колективу НПП «Гомільшанські ліси» у сфері охорони природи в умовах економічної скрути та незначної матеріальної бази, відзначити роботу НПП «Гомільшанські ліси».

«Охорона природ ив «Гомільшанських лісах» ведеться на Європейському рівні. Особливо важлива співпраця керівництва нацпарку з українськими і європейськими природоохоронними організаціями, які в наш час стають в Європі чи не головним партнером в охороні природи. Дуже показова, що керівництво «Гомільшанських лісів» іде саме таким шляхом». – додає координатор по Люблінскому воєводству всепольского товариства “На користь всіх істот” , лауреат Польскої премії “За громадські ініціативи в галузі охорони природи” Кшиштов Войцеховский.

До звернення польських екологів приєднуються і низка українських організацій.

«Щоб цей досвід не лишився забутим або не зрозумілим для інших установ природно-заповідного фонду, ми пропонуємо провести на базі НПП «Гомільшанські ліси» виїздну зустріч керівництва національних парків України та їхніх наукових відділів з метою поширення унікального досвіду НПП «Гомільшанські ліси» в роботі інших національних парків». – додає заступник голови Національного екологічного центру України Василюк Олексій.

в додатку – лист польських організацій та перелік досягнень національного парку.прес додатки