Депутат Одеської міськради набрехав суду

Сьогодні відбулося чергове засідання Приморського райсуду Одеси у справі пам’ятника Отаману Запорізької січі Петру Калнишевському за позовом «Чорноморського гайдамацького з’єднання» до Одеської міськради.

В ході засідання суддя Людмила Домусчі за клопотанням позивача долучила до справи монографію доктора історичних наук, професора ОНУ ім. Мечникова Тараса Гончарука «Петро Калнишевський і Хаджибей (Одеса)».

У процес на стороні позивача включився відомий медіа-юрист Олександр Славський, крім того, юридичний представник міськради Юлія Семенюк надала суду стенограму частини засідання міськради, на якому вирішувалося питання про відміну виділення землі під пам’ятник.

Сторони продовжують наполягати на своєму: на думку позивача, Одеська міськрада за законом не мав права скасовувати свої ж, що вступили в силу рішення. Крім того, представники позивача впевнені, що рішення про відміну виділення землі під пам’ятник було суто політичним, оскільки в ході його обговорення на сесії 28 лютого, доповідач Олексій Косьмін, крім своїх антиукраїнських міркувань не надав жодних правових підстав для прийняття даного рішення.

У той же час, представник міськради Юлія Семенюк в ході судового засідання намагалася всіляко відійти від історико-політичної теми справи, але і ніяких правових підстав, які дозволяють міськраді скасовувати свої ж рішення вона так і не надала.

Відзначимо, за словами позивача – лідера «Чорноморського гайдамацького з’єднання» Сергія Гуцалюка, свідку і «ідейному натхненнику» скандального рішення міськради – секретарю фракції Партії регіонів міськради, відомому своїми проросійськими поглядами депутату Олексію Косьмін загрожує кримінальна відповідальність.

Як пояснив Гуцалюк, Косьмін, виступаючи на одному з минулих засідань суду 1 листопада спробував обдурити суд, даючи свідомо неправдиві свідчення. Тоді Косьмін заявив, що в прийнятті оспорюваного рішення міськради він і інші депутати керувалися виключно юридичними – але не політичними моментами. У той же час, стенограма засідання міськради свідчить про зворотне – Косьмін та іншої скандально-відомий депутат Григорій Кваснюк жваво обговорювали Калнишевського, як історичну особистість.

Зокрема, Косьмін, в знущальному тоні заявив, що Калнишевський, «з ким-то воював і кого-то грабував», а Кваснюк баламутив над можливим спорідненістю отамана і екс-президента України Віктора Ющенко.

«За спробу обману суду, дачу завідомо неправдивих показань Косьмін загрожує кримінальна відповідальність», – заявив Сергій Гуцалюк.

Наступне засідання суду призначене на 22 грудня.

Нагадаємо, Одеська міськрада нинішнього скликання своїм рішенням від 28 лютого 2011 скасував рішення міськради попереднього скликання про узгодження ділянки землі під спорудження в Одесі пам’ятника Петру Калнишевському на розі пр. Шевченка та пр. Гагаріна.

У той же час, громадська організація «Чорноморське гайдамацьке з’єднання» вважає скасування незаконної, і, за підтримки громадської ініціативи «Оновлення країни» Валентина Наливайченка судиться з міськрадою.

 

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.