Українські студенти починають контролювати міліцію

В Україні почалася підготовка групи громадських активістів, здатних навчити молодь контролювати дії міліції. На семінар «Механізми студентського контролю над дотриманням прав людини співробітниками ОВС України», що проходив у рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини», з’їхалися молоді правозахисники зі Сходу України. Ця ініціатива Правозахисного центру «Поступ» у партнерстві з Асоціацією УМДПЛ стала можливою за підтримки Національного фонду за демократію (NED).

Основна мета семінару – сформувати групу активістів, які зможуть спрямувати свої дії на зменшення кількості випадків неправомірних дій міліції по відношенню до молоді. Перш за все, активісти мають намір просвіщати саму молодь, яка має вкрай низький рівень знань про свої права. У зв’язку з цим, навесні 2012 року на Сході України правозахисники проведуть понад 100 освітніх заходів у школах, училищах та вишах.

Проте однією освітою ситуацію не виправити, адже проблема полягає не тільки у правовій необізнаності молоді, а й у самих правоохоронцях. Для зменшення кількості незаконних затримань, допитів, оглядів і насильства з боку міліції активісти мають намір провести моніторинг патрульної служби та чергових частин, під час якого учні зможуть власноруч фіксувати всі факти порушень і перевірити на практиці рівень дотримання прав людини працівниками міліції.

«Раніше мені в голову часто приходили найрізноманітніші думки з приводу того, як можна робити щось на благо іншим. А тут, просто і доступно, за 5 днів для мене склалася повна картина того, як я, маленька дівчинка, можу змінити цей світ на краще, – розповідає учасниця семінару Олена Струкалева. – Мені складно знайти однодумців, щоб бути впевненою, що все не дарма і завжди є до чого прагнути. А тут, нарешті, я змогла відчути себе собою і зрозуміти, що мої прагнення мають місце бути».
На етапі підготовки правозахисних активістів, після 4 днів посиленої роботи учасники семінару самі вийшли на вулиці для проведення пілотного дослідження. Незважаючи на незначні порушення, виявлені під час дослідження, активісти зі східних областей України були сильно здивовані лояльністю правоохоронних органів по відношенню до молоді та високим рівнем дотримання прав людини. За словами активістів, у Харківській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській і Запорізькій областях ситуація набагато гірша. Чи так це насправді, активістам лише належить перевірити.

«Більшість учасників семінару мали досвід правозахисної діяльності, тому важливим плюсом було спілкування безпосередньо в групі, коли кожен ділився своїм досвідом. Ще одним великим плюсом було те, що учасники отримали можливість випробувати отримані знання на практиці (у моєму випадку, у спілкуванні з ППС)», – ділиться враженнями учасник семінару Андрій Гончаров.

На даний момент, спільно з експертами програми «Розуміємо права людини», учасники семінару взялися за розробку стратегічного плану дій у рамках інформаційно-освітньої програми зі встановлення контролю над дотриманням прав людини співробітниками ОВС України. Координація учасників проекту відбувається на платформі Соціальної мережі активістів-правозахисників, де активісти можуть знайти корисний пакет документів, поширюють інформацію про свої спостереження та зафіксовані порушення,  а також комунікують  між собою й отримують експертну підтримку.

Дана програма, що адмініструється Правозахисним центром «Поступ», – логічне продовження дій, ініційованих активістами «Розуміємо права людини» протягом останніх років. Для підвищення рівня обізнаності молоді у сфері захисту своїх прав при контакті з міліцією правозахисники провели дві масштабні всеукраїнські акції «Жовта картка українській міліції». У більшості регіонів Україні активісти виходили на вулиці та навчали молодь спілкуватися з міліцією. Всього в акціях взяло участь більше 30 тисяч студентів із 23 міст України.

З питань, пов’язаних з роботою програми, можна звертатися до організаторів семінару:

Ярослав Мінкін, координатор програми, конт.тел: +380953495325; email: civilwar.jar@gmail.com

Юлія Діонісьєва, консультант програми, конт.тел: +380508774345 ; email: yuliadioniseva@gmail.com

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»