СБУ наслала перевірку на Київську парафію УПЦ КП

Київська парафія Ікони Пресвятої Богородиці «Неопалима купина» УПЦ КП, що на Оболоні, починаючи з жовтня минулого року попала під приціл різноманітних перевіряючих інстанцій – санепідемстанції, Державного пожежного нагляду, Інспекції Держархбудконтролю тощо. Настоятель храму о. Віктор Мілейко запевняє, що усі ці візити перевіряльників до них ініціювала СБУ.

Про це інформує у своєму Живому журналі Олена Білозерська. За її словами, парафія веде досить активну просвітницьку діяльність. При церкві діє молодіжний патріотичний клуб, відбувається перегляд відеофільмів тощо. Біля каплички, що належить релігійній громаді, порівняно нещодавно встановлено пам’ятний знак киянам – воїнам УНР, біля якого парафіяни проводять регулярні панахиди за полеглих захисників Вітчизни – не дивлячись, у якій армії вони воювали.

Як розповів священик Віктор Мілейко, до його рук потрапив лист від управління СБУ у місті Києві, підписаний першим заступником начальника управління І.Івановим. У цьому листі правоохоронець звертається до деяких перевіряючих установ у м.Києві з проханням провести у храмі ревізію.

“Управлінням СБУ у м.Києві у законному порядку отримані дані щодо порушення вимог чинного містобудівного законодавства України під час будівництва храму релігійної громади УПЦ КП Ікони Пресвятої Богородиці “Неопалима купина”. За офіційними даними СЕС Оболонського району та відділу державного пожежного нагляду, будівництво вказаної храмової споруди відбувається без дозволу ІДАБК (Інспекції Держархбудконтролю) у м.Києві. Крім того, продовження терміну дії архітектурно-планувального завдання закінчилося у 2006 році. Також представниками релігійної громади під час виходу на місцевість спеціалістів зазначених державних установ не надано відомостей щодо підприємств – виконавців будівельних робіт. Враховуючи викладене, інформуємо вас для вжиття заходів реагування відповідно до чинного законодавства України. Про результати просимо нас поінформувати”, – йдеться у документі.

Священик щиро дивувався, чому жодну іншу релігійну громаду району СБУ не досліджує на предмет наявності дозволів на будівельні роботи, і висловлював припущення, що це пов’язано з патріотичною активністю його парафіян.

При цьому, як наголошує у ЖЖ Олена Білозерська, о. Віктор чесно зізнався, що дозволу на проведення будівельних робіт його громада не має – але так само не мають дозволів, але будуються, половина інших релігійних громад в Оболонському районі (Московського Патріархату), які священик легко перерахував.

– Вони обрали спосіб, як можна на нас натиснути – цілком законним способом, – каже отець Віктор. – Але чому обрали саме нашу церкву? Я вважаю, що ці перевірки політично вмотивовані.

Священик також підозрює, що може існувати замовлення відібрати у церкви її майно, щоб потім передати його іншим особам.

Як пише Олена Білозерська, вони двічі надсилали до СБУ інформаційні запити з проханням підтвердити або спростувати отриману від о.Віктора Мілейка інформацію. Відповіді чекали довго. Проте СБУ врешті-решт таки підтвердила інформацію про перевірки.

«Хіба порушення норм при будівництві церкви може вважатися питанням національної безпеки? А якщо шукали можливих корупціонерів – чому тоді так вибірково?», – дивується блогер.

http://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/46710/