Як Азаров вдруге зі студентами зустрічався

«Я возьму его двумя руками и пропихну, поверьте. Но для этого мне нужна полная уверенность в том, что этот законопроект – то, что нам нужно».

Прем’єр-міністр Микола Азаров вже вдруге за три тижні зустрічається зі студентами, ректорами і науковцями. Перший раз – щоб дати розпорядження створити робочу групу по доопрацюванню міністерського законопроекту «Про вищу освіту», проти якого вже другий рік протестують студенти. Сьогодні – щоб подивитися на результат роботи, в котру міг включитися за бажання будь-хто – інформація про засідання робочих підгруп вивішувалися на сайті КПІ і жодної реєстрації не було.

«Давайте по очереди будем выступать, чтобы к концу встречи мы пришли к какому-то решению» – продовжує Азаров, в цей момент схожий на типового «справедливого батька сімейства».

Голова робочої групи по доопрацюванню, ректор київського політеху Михайло Згуровський коротко презентує результат роботи. Майже всі присутні, як не дивно, схвально хитають головами.

Далі повторюється минула зустріч освітян з прем’єром з точністю до навпаки. «За» новий варіант виступили всі – як ті, хто три тижні нещадно критикував міністерський законопроект, так і ті, хто його підтримував. «Доопрацювати і прийняти», «Дайте трохи часу і ми зробимо гідний законопроект», «Документ сирий, але їстівний» – з різних боків круглого столу звучать приблизно однакові фрази – від ректорів, активістів і студентів-мітингарів.

Один з лобістів міністерського законопроекту, ректор Європейського університету Іван Тимошенко, обіймаючи студентку-бунтарку Лізу Щепетільнікову, бере відповідальність за документ робочої групи на себе:

“В нас вийшло зробити все. Компромісами і відкритістю. Ось, ректор і студентка обіймаються. Це кращий показник. Те, що ми зробили, треба приймати. Я готовий взяти відповільність за документ робочої групи” – звертається Тимошенко до прем’єра.

«Я готовий відкликати свій законопроект, який був поданий в Раду як альтернативний, якщо Ви приймете рішення вносити той, що напрацювала робоча група» – ніби підсумовуючи загальне схвалення каже представник президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко. Його законопроект і документ за авторства Лесі Оробець і Арсенія Яценюка були внесені в Раду паралельно з міністерським – як альтернативні.

Проти нового варіанту виступили тільки двоє учасників – Артем Нікіфоров з університету Шевченка і керівниця підконтрольної Міносвіти Всеукраїнської студентської ради Анастасія Сабова.

«Что именно не так, по Вашему мнению?» – з-під окулярів Азаров свердлить Сабову поглядом.

«Підгрупу, що займалася студентськими питаннями очолювали викладачі і активісти. Але не студенти…» – натякаючи на свою кандидатуру відповідає Настя.

«Хто Вам заважав прийти і працювати? Яка різниця, хто очолював? У нас був вільний вхід. Ви могли прийти і працювати. А зараз Ви нещирі» – в дискусію включається Згуровський.

«Нужно отбросить амбиции и работать. Настя, Вы должны со мной согласиться» – резюмує прем’єр і переходить до висновків.

«Значит так. Все, написанное рабочей группой, нужно юридически грамотно оформить. Михаил Захарович, сколько Вам времени на это нужно?» – питає Азаров у Згуровського.

«Нам потрібні урядові юристи. І тиждень часу» – коротко відповідає ректор.

«Без проблем, юристы будут. «Тижня», я думаю, будет мало. Две недели. У нас сегодня 21-е. Значит, под восьмое марта вы нам подаете полноценный вариант» – продовжує Азаров. І переходить до проблемного моменту – як внести новий документ, якщо старий вже внесений, в обхід регламенту, котрий цього робити не дозволяє, –  «Далее будет процесс замены того, законопроекта, который сейчас подало правительство, на тот, который подадите мне вы. На этом этапе мы подключим и Министерство образования. Но рабочая группа должна будет следить, чтобы чиновники ничего не выкинули и не изменили в вашем варианте. Годится? Тогда до встречи».

Що напрацювала робоча група

Для студентів в новому варіанті законопроекту, котрий створила робоча група за три тижні є і перемоги, і поразки:

Перемоги:

– Державне замовлення має бути не менше 51% від загальної кількості випускників шкіл. Тобто, більше половини абітурієнтів зможуть вчитися безкоштовно. А потім, не менше половини з них зможуть безкоштовно вчитися і на магістратурі. Державне замовлення більше не зможе бути приховане Міносвітою аж до початку вступної кампанії. Документ зобов’язує МОН публікувати державне замовлення по всіх університетах до 1 жовтня року, що передує року вступної кампанії.

– Стипендії, не нижчі за прожитковий мінімум, будуть отримувати не менше 70% студентів бюджетної форми навчання.

– Всі випускники ВНЗ будуть отримувати додаток до дипломи європейського зразка. З ним можна продовжувати вчитися у Європі або їхати на роботу за кордон із впевненістю, що його дипломні оцінки будуть зрозумілі європейським роботодавцям.

– Вступати абітурієнти будуть як і зараз – через тестування в школі і середній бал шкільного атестату. Для творчих і спортивних напрямів будуть творчі конкурси. Також на пріоритетні високотехнологічні напрями Кабмін зможе висувати додаткові умови для вступу.

Поразка:

Студенти-контрактники змушені будуть щороки платити більше. Але, в порівнянні з пропозиціями Міносвіти, яке хотіло, щоб ректори могли в будь-який час піднімати ціну, норма в документі робочої групи дозволяє піднімати вартість не частіше разу на рік і тільки на офіційно визначений відсоток інфляції в країні.

Зміст кожної з цих норм, за дорученням Азарова, не повинен мінятися. Зміниться тільки юридичне оформлення. Якщо ж робоча група прийме рішення по зміні цих пунктів, «Свідомо» буде окремо інформувати про це.

“Свідомо”