Єдність українсько-канадської громади і підтримка України продемонстровані в Оттаві

Перший тиждень березня 2012 р. стане віховою подією в історії єдности українсько-канадської громади і підтримки України. Безперервний ряд подій в канадській столиці від 5 до 10 березня домінував увагу канадських урядовців та членів дипломатичного корпусу, аналітиків з питань політики та її творців, науковців та журналістів, неурядових організацій (НО) та громадських лідерів.

Ці однотижневі події розпочалися Парляментськими Слуханнями про Україну в Постійному Парляментському Комітеті з питань закордонної політики і міжнародного розвитку, які відбулися в понеділок, 5 березня, в Палаті Громад. Другий день слухань відбувся в середу, 7 березня. Того ж дня відбувся величавий бенкет в готелі Chateau Laurier. Ця подія сиґналізувала відкриття міжнародної конференції «Україна на перехресті», яка відбулася наступного дня. В п’ятницю, 10 березня, учасники Парляментських Слухань та конференції прибули, разом з членами українсько-канадської громади, на місце нещодавно відкритого пам’ятника Тараса Шевченка в Оттаві, щоб вшанувати національного поета України (1814–1861).

Оттавські події згуртували урядовців та найвидатніших експертів для обговорення складної парадигми закріплення незалежности України та її інтеґрації в евроатлантичні структури, і водночас для вияву підтримки фундаментальної зміни в політиці українського уряду в такому напрямку, який шанує демократичність урядування, верховенство закону та людські права. Видатні міжнародні фахівці висловили проникливі коментарі про політику українського уряду та ролю Євросоюзу, США, Канади, Польщі та Росії у підтримуванні чи підриванні евроатлантичної майбутности України і демократичних змін. Зокрема цікавими були дискусії навколо питання того, чи політика Росії, США, Німеччини та уряду Президента Януковича сприяє чи гальмує утвердження незалежности України та її суверенітету, демократії і евроінтеґрації.

Серед канадців, які виступили на конференції, були: Вельмишановна Беверлі Ода, Міністр міжнародної співпраці; Вельмишановний Пітер Ван Лоун, Лідер уряду в Палаті Громад; колишні канадські посли в Україні – Дерек Фрейзер і Ендру Робінсон; адвокати – Роберт Амстердам і Данило Білак; видатна журналістка Христя Фріленд; д-р Домінік Арель, Оттавський Університет; д-р Богдан Гарасимів, Університет Калґарі; Евген Чолій, Світовий Конґрес Українців; Павло Ґрод, Конґрес Українців Канади (КУК); Богдан (Боб) Онищук, Канадсько-українська фундація; Ярс Балан, Комітет Канада–Україна; Ігор Козак, Ліґа Українців Канади, Маркіян Швець, КУК; Зенон Поточний, Канадсько-українська торгова палата.

Серед промовців із США були: Томас O. Меліа, Заступник-асистент Держдепартаменту США; Богдан А. Футей, федеральний суддя; д-р Андерс Аслунд, Інститут Пітерсона, Морґан Вилліамс, Американсько-українська бізнес-рада; д-р Сергій Куделя, Університет Джордж Вашінґтон; д-р Аріел Коген, Heritage Foundation, і д-р Володимир Зарицький, Центр американсько-українських відносин.

Серед промовців з Европи були: Галина Койнаш, Харківська правозахисна група; Альона Гетьманчук, директор Інституту світової політики (Київ); Олег Рибачук, НО Центр UA (Київ); Борис Тарасюк, голова Комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції; Валентин Наливайченко, кол. голова Служби Безпеки України (СБУ) (Київ); Марцін Сьвєнціцкi, Член Польського Парляменту (Варшава); Джеймс Шерр, Старший науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House (Лондон); Андрей Піонтковский, член Россійської об’єднаної демократичної партії «Яблоко» і Федеральної Ради Росії; Ігор Козак, кол. офіцер Канади і НАТО/дипломат і член Крайової Управи ЛУК; Аманда Пал, Європейський політичний центр (Брюссель); і Ніко Ланґе, Konrad Adenauer Stiftung (Берлін).

Престиж цих видатних промовців такий високий, що Постійний Парляментський Комітет з питань закордонної політики і міжнародного розвитку в Палаті Громад Канади влаштував 5-ого і 7-ого березня 2012 р. слухання у справі України, з метою почути свідчення багатьох промовців конференції, в тому числі Галини Койнаш, Альони Гетьманчук і Олега Рибачука, як також аналітиків національних і геополітичних питань – Бориса Тарасюка, Валентина Наливайченка, Марціна Сьвєнціцкого, д-ра Джеймса Шерра, д-ра Андрея Піонтковского й Ігоря Козака.

У слуханнях взяли участь 17 членів Парляменту, в тому числі 9 членів Комітету з питань закордонних справ і 8 дійсних і ад’юнкт-членів того комітету: голова Дін Аллісон; віце-голови – Елєн Лавердєр і Вельмишановний Домінік ЛеБланк; члени: Боб Декерт, Лоис Браун, Ніна Ґревал, Жан-Франсуа Лароз, Ґарі Ралф Шелленберґер і Дейв Ван Кестенер. Серед дійсних і ад’юнкт-членів були присутні Тед Опиц, Джеймс Безан, Вельмишановний Лорі Ган в ім’я Джона Вилліамсона, Александрін Латендрес в ім’я Садії Ґроґуге, Марка-Андрея Морена і Джасбір Садгу в ім’я Джинні Джоґіндери Сімсади, Вельмишановний Марк Ейкинґ і Кевин Ламору.

Протягом другого дня слухань член Парляменту Боб Декерт, член Комітету з питань закордонних справ і парляментський секретар міністра закордонних справ, виступив у Палаті Громад зі заявою, дякуючи організаторам конференції і слухань. Він сказав між іншим: «Я хотів би визнати наполегливу працю Бориса Потапенка з Ліґи Українців Канади, Ярса Балана з Конґресу Українців Канади, та Боба Онищука з Канадсько-української фундації, які вможливили влаштування конференції. Слава Україні! Слава Канаді!»

Під час слухань член Парляменту Тед Опиц також відмітив зусилля, що їх присвятили справі організування конференції КУК і ЛУК, згадуючи зокрема роботу Ігоря Козака, голови Міжнародного Комітету ЛУК, який виступив на слуханнях і конференції: «Я хотів би подякувати панові Козакові, колишньому військовому побратимові, за його присутність. Сьогодні ми обидва у відставці. Він виконав для Канади велетенську працю в НАТО і, до речі, він був проголошений одним з 25-ти найвидатніших імміґрантів у Канаді. Він продемонстрував своє лідерство у своїй громаді».

Голова Комітету, член Парляменту Дін Аллісон, висловився похвально про Програму «Молоді лідери» при Фундації «Будучність», яка спровадила 25 молодих лідерів українсько-канадської громади для участи в Парляментських Слуханнях, бенкеті, та конференції. Закдяки фінансовій підтримці Фундації «Будучність», молоді громадські лідери з Калґарі, Едмонтону, Вінніпеґу, Гамільтону, Торонта, Монреалю і Оттави мали можливість взяти участь у цих унікальних подіях і таким чином здобути важливий досвід і розуміння громадської заанґажованости та справи надавання підтримки України на найвищому рівні нашого уряду та на міжнародних наукових форумах. Шляхом цих зусиль Фундація «Будучність» сприяла не тільки успіхові конференції, а також майбутності нашої організаваної громади.

Делеґація Фундації Кредитової Спілки «Будучність», програма «Молоді лідери» разом з президентами і членами Крайових Управ Конференції Українських Державницьких Організацій Канади: ЛІҐА УКРАЇНЦІВ КАНАДИ, ЛІҐА УКРАЇНОК КАНАДИ, СПІЛКА УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ В КАНАДІ (CYM)

Конференцію «Україна на перехресті» влаштовано під егідою Конґресу Українців Канади. Співорганізаторами її були Канадсько-українська фундація, Оттавський Університет і Центр американо-українських відносин. Роботу Дорадчого комітету конференції координував Комітет Україна–Канада при КУК.

Членами Дорадчого комітету конференції були: Ярс Балан, голова Комітету Канада-Україна, голова Канадсько-Українського Комітету КУК, Канадський Інститут Українських Студій (CIUS); д-р Домінік Арель, професор політичних наук, голова Катедри Українських Студій Оттавського Університету; Посол Канади в Україні Дерек Фрейзер (у відставці), Університет Вікторії; д-р Богдан Гарасимів (у відставці), професор політичних наук, Університет Калґарі; Богдан Онищук, Голова Канадсько-української фундації; Борис Потапенко, виконавчий директор, ЛУК; Aнна Шиптур, Крайова Управа КУК; Тарас Залуський, виконавчий директор КУК; д-р Володимир Зарицький, ад’юнкт-професор Нью-Йорського Університету.

Всі члени Дорадчого Комітету зробили великий внесок в успіх парляментських слухань і конференції, Праця, яку виконали у питаннях координації, реалізації, залучення промовців і розвитку програм Ярс Балан, Тарас Залуський, д-р Володимир Зарицький і Борис Потапенко, відповідно, заслуговує на спеціяльне признання.

Крім того, Ліґа Українців Канади, її президент Орест Стеців, і відділи ЛУК по всій Канаді, у співпраці з КУК, заініціювали й успішно зреалізували влаштування парляментських слухань про Україну. Також у цьому відношенні, виконавчий директор ЛУК Борис Потапенко був посередником Комітету з питань закордонних справ в імені ЛУК та Дорадчого комітету конференції «Україна на перехресті»..

У своєму слові на відкритті конференції президент КУК Павло Ґрод відмітив: «Як співорганізатор і господар цієї конференції, я хочу подякувати комітетові організування конференції. Я хотів би висловити подяку і визнання Богданові Онищуку, Ярсові Балану, Борисові Потапенку, Володимирові Зарицькому і Тарасові Залуському. Крім того, я хочу висловити подяку і признання всім спонсорам конференції, як також ЛУК, бо в додатку до свого спонсорства, вони спровадили на цю конференцію (разом із Фундацією Кредитовї Спілки «Будучність») великий континґент молоді. Я хочу подякувати ЛУК за лідерство в організуванні, за підтримкою Конґресу Українців Канади, Слухання Парляментського Постійного Комітету з питань закордонних справ цього тижня».

Проведення конференції «Україна на перехресті» та Парляментських Слухань уможливила щедра фінансова підтримка «платинових» спонсорів: Community Trust; «золотих» спонсорів: Фундація родини Темертей, ВАТ Кредитпромбанк, Українська Кредитова Спілка, Освітня фундація ім. Петра Яцика, та Ian O. Ihnatowycz, First Generation Capital; «срібних» спонсорів: Canada Ukraine Chamber of Commerce, League of Ukrainian Canadians (LUC), Heritage Foundation of Chicago; і корпоративних спонсорів: Андрій і Віра Вітер, Фундація Кредитової Спілки «Будучність», Caravan Logistics, Community Trust Company, Фундація ім. Ольжича, Shelton Canada, Фундація родини Темертей, і Українська Кредитова Спілка. У цьому відношенні зусилля Богдана Онищука, Канадсько-українська фундація, президента і співорганізатора конференції, заслуговує спеціяльне визнання.

Парляментські Слухання і конференція «Україна на перехресті» стали історичними і безпрецедентними подіями, які відбулися в критичному для України періоді. В обох цих подіях взяло участь понад 600 осіб.

Однак, найважливіше є те, що ці події конкретно стосувалися і скеровували увагу як Канади так і міжнародної громадськости до найпекучіших проблем, перед якими опинилася Україна на шляху до встановлення зрілої національної державности: підтримка евроінтеґрації, опір зусиллям російського уряду підірвати суверенітет і незалежність України, і підтримка демократії та цивільної громадськости, включно з вільними і справедливими парляментськими виборами, які відбудуться в Україні цього року.

Українська громада в Канаді, яку представляє КУК, може колективно гордитися тим, що нагромаджений вплив цих взаємопов’язаних та міжнародно важливих подій далі утверджуватимуть лідерство Канади у справі підтримки України.

Делеґація Фундації «Молоді лідери» Кредитової Спілки «Будучність» на Парляментських Слуханнях про Україну. Зліва, спереду: Андрійко Семанюк, ЛУК, Вінніпеґ; Зенон Чиж, ЛУК, Етобіко; Олена Кіт, крайовий президент Союзу Українських Студентів Канади (SUSK), Гамільтон; Валентин Наливайченко, кол. голова СБУ і голова Політичної Ради, Наша Україна, Київ; Юрій Брода, голова Дорадчого Комітету з питань молоді при КУК; Оляна Ґрод, крайовий президент Спілки Української Молоді (CYM); Андрея Кардаш, голова СУМ, Етобіко.