НМПУ: На «1+1» – серйозна небезпека цензури

30 березня 2012 року. Незалежна медіа-профспілка України стурбована черговим випадком зняття з ефіру сюжету програми «Гроші», яка виходить на каналі «1+1». І знову «жертвою» став сюжет, який стосується діяльності членів владної команди.

Цього разу до ефіру не потрапив сюжет Романа Вінтоніва про з`їзд Партії регіонів, в якому головним героєм мав стати Сергій Тігіпко. Минулого разу з ефіру зняли сюжет Олега Дейнеки, який стосувався роботи Хмельницького губернатора, члена Партії регіонів Василя Ядухи.

Такий вибірковий підхід і зняття сюжетів перед самим виходом в ефір свідчить про серйозну небезпеку цензури, яка останнім часом нависла над усією медіа-групою «1+1». Цензури, яку невдало камуфлюють під редакційну політику або редакційні стандарти.

У відповідь на звернення до керівництва «1+1» щодо зняття з ефіру сюжету та наступного звільнення Олега Дейнеки, Медіа-профспілка отримала відповідь: мовляв, журналіст працював не на каналі, а в Іноземному Підприємстві «1+1 Інтернешнл», яке не має редакційного статуту. Таким чином на каналі «1+1» створена схема, за якою можна ухилятися від виконання законодавчих норм щодо обов`язкової наявності редакційного Статуту та редакційної Ради для кожної телекомпанії?

У зв`язку з цим Медіа-профспілка вважає за необхідне звернутись до Нацради з питань телебачення та радіомовлення із запитом щодо дотримання умов ліцензії компанією «Студія 1+1». Також ми просимо Нацраду надати офіційні роз`яснення щодо того, чи повинні сюжети, які виходять на будь-якому телеканалі, відповідати вимогам редакційних Статутів, прийнятих на цих телеканалах.

НМПУ вимагає негайно оприлюднити список членів редакційної Ради каналу «Студія 1+1», діючий редакційний Статут та угоду про засади редакційної політики, яка була підписана між журналістами та власниками цього каналу.

Сюжет Романа Вінтоніва про з`їзд Партії регіонів та саморозпуск «Сильної України» був підготовлений до ефіру на 21 березня і мав вийти у програмі «Гроші». В цей день він не з`явився в програмі, бо його вихід перенесли на 28 березня. Однак потім сюжет знову зняли з ефіру перед самим випуском програми.

В офіційних коментарях представників програми «Гроші» зазначено, що сюжет Романа Вінтоніва, начебто, не вписується у формат програми. Проте у травні минулого року в ефірі програми «Гроші» вже виходив сюжет Вінтоніва з відкриття ресторану «Свиня» і шоу блондинок
httpv://www.youtube.com/watch?v=qG4333hnJuY
знятий у такому ж форматі, як і сюжет про з`їзд регіоналів. Тоді цей жанр вважався форматним, хоча йшлося про такі ж про вокативні питання до зірок шоу-бізнесу. А от коли питання почали ставити політикам – сюжет перестав вписуватись в формат.

Комітет Незалежної медіа-профспілки України
Контактний телефон +38 050 310 44 41